Het Belang van Limburg

Nauwelijks interesse voor subsidie om voortuin te ontharden

In Lier moeten 30 eigenaars hun voortuin verplicht weer ontharden van het gemeentebe­stuur.

- Mark van Luyk

DROOGTE HASSELT

Je voortuin zonder toestemmin­g van de gemeente verharden mag principiee­l niet. Er zijn wel een paar uitzonderi­ngen, zoals de aanleg van een inrit naar een vergunde garage of de doorgang naar de voordeur. Een bijkomende parkeerpla­ats zonder toestemmin­g aanleggen nooit.

Het is altijd best om te checken bij je gemeente. Sommige gemeenten verbieden dat voortuinen volledig worden verhard. Andere gemeenten kiezen voor een positieve aanpak door subsidies aan te bieden aan mensen die hun voortuin ontharden. Maar ook die hebben voorlopig weinig impact. De verkiezeli­ng van de Vlaamse voortuinen gaat onverminde­rd voort.

Kiezels

in

je

voortuin

mag

Kiezels hebben het voordeel dat ze wel regenwater doorlaten, maar voor de rest brengen ze niks bij aan het milieu of de biodiversi­teit. “Jammer genoeg kiezen steeds meer mensen voor steentjes in de voortuin”, zegt schepen van Milieu van Hamont-Achel Bér van de Schans (PRO). “We hebben een jaar geleden een subsidie ingevoerd waarbij je 5 tot 15 euro krijgt per vierkante meter als je verharding­en in je voortuin vergroent, maar die subsidie is nog maar één keer aangevraag­d. Mensen willen geen werk meer steken in die tuin, maar kiezels zorgen op termijn ook voor problemen”, zegt de schepen die ook tuinman is. “Vogeltjes leggen er hun uitwerpsel­en in en na een tijd staat het dan toch vol onkruid.” “Niet-vergunde verharding­en laten opbreken doen we niet”, zegt de Bilzerse schepen van Milieu Maike Meijers (Trots op Bilzen). “We houden wel strikter toezicht bij nieuwe vergunning­en. We geloven in een positieve aanpak. Daarom hebben we sinds een drietal maanden ook een subsidie om voortuintj­es te ontharden. Daar zijn nog maar een drietal aanvragen voor gebeurd. Mensen zien het nog niet als een probleem. Ze leggen grijze kiezel in plaats van groen omdat ze geen tijd hebben voor de tuin, of het werk niet meer aankunnen door ouderdom. Maar groen is niet alleen mooier, het is ook veel beter voor het milieu en het klimaat. We proberen als overheid ook het juiste voorbeeld te geven bij nieuwe projecten.”

Tegelwippe­n

“In Nederland pakken ze het slimmer aan”, zegt professor hydrologie Patrick Willems (KU Leuven). “Momenteel loopt daar het Nederlands Kampioensc­hap

Tegelwippe­n. Mensen vervangen stoeptegel­s door groen en plaatsen daar een foto van op een website. De teller staat al op meer dan 51.000. Er is rond deze materie veel meer sensibilis­ering nodig van de overheid. Als we niets doen, krijgen we meer overgelope­n riolen in de winter en meer droogte in de zomer. Bovendien is ontharden ook goed voor de biodiversi­teit en de luchtzuive­rheid. Acht procent van de Vlaamse oppervlakt­e bestaat uit tuinen. Natuurlijk heeft het niet veel impact om één klein voortuintj­e te ontharden, maar allemaal samen kunnen we wel een verschil maken. In de jaren 70 was 5 procent van Vlaanderen verhard, nu is dat al 16 procent. Dat is dubbel zoveel als het Europees gemiddelde. Dat betekent ook dat er driemaal meer water wordt afgevoerd naar het riool en dat ons grondwater afneemt. Een klein beetje verharding kan natuurlijk geen kwaad, maar er zou veel meer moeten worden nagedacht bij de aanleg van een tuin, zodat het regenwater beter kan infiltrere­n in de bodem en niet op straat belandt.”

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? In de Boomlaerst­raat in Lier hebben een dertigtal mensen een brief gekregen dat ze de verharding­en van hun voortuin ongedaan moeten maken.
FOTO JORIS HERREGODS In de Boomlaerst­raat in Lier hebben een dertigtal mensen een brief gekregen dat ze de verharding­en van hun voortuin ongedaan moeten maken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium