Het Belang van Limburg

Drie twintigers voor hooggerech­tshof voor moord op Meeuwense pater Jef Hollanders

-

Voor het Hooggerech­tshof in het Zuid-Afrikaanse Mmabatho zijn drie twintigers verschenen voor de moord op de Meeuwense pater Jef Hollanders (83).

Thabang Maseko (24), Mongezi Molefe (27) en Nicholus Tlhapi (26) zijn officieel in beschuldig­ing gesteld voor moord en hun proces is meer dan een jaar na de feiten eindelijk begonnen. De drie werden kort na de moord gearrestee­rd. Volgens een getuige in het hooggerech­tshof had Maseko hem en vijf anderen benaderd om een rooftocht te ondernemen met de pater als doelwit. De getuige voerde ook aan dat de verdachte de pater goed kende.

Overvallen en gewurgd

Het levenloze lichaam van de Meeuwenaar werd op 13 januari 2020 aangetroff­en in zijn pastorij in Bodibe, een stad met 25.000 inwoners, in de Noordwest provincie van Zuid-Afrika. Hollanders was uitgenodig­d voor een etentje bij een confrater in het naburige

Lichtenbur­g, maar hij kwam niet opdagen en nam daarna zijn telefoon niet op.

Zijn ongeruste collega reed naar Bodibe en deed daar de vreselijke ontdekking. Eén van de verdachten had de gsm van de pater meegenomen. De politie kwam hem via telefonie-onderzoek op het spoor. Uit het onderzoek bleek dat het slachtoffe­r in zijn pastorij werd overvallen en gewurgd. Pater Hollanders maakte deel uit van de congregati­e van de Missionari­ssen Oblaten van Maria en werkte al 55 jaar in de streek van Bodibe. Drieduizen­d mensen woonden zijn uitvaart in het ZuidAfrika­anse Klerksdorp bij. Voor de herdenking­sdienst in Meeuwen liep de parochieke­rk bomvol. De gemeente Oudsbergen opende een rouwregist­er en riep hem uit tot eerste ereburger.

 ?? FOTO RR ?? Jef Hollanders.
FOTO RR Jef Hollanders.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium