Het Belang van Limburg

Dankzij ‘De Mol’ wordt zelfs Duitsland hip

Vlaanderen speurt weer massaal naar De Mol. Dat gebeurt tegen de achtergron­d van prachtige Duitse plaatsjes. Nooit eerder leek een reis naar het land van De Mol zo dichtbij. “Dit is onbetaalba­re reclame, als onze hotels open geweest waren.”

- Jeroen Deblaere

De Mol lijkt te slagen waar de Herfstbeel­den het nu al heel lang laten afweten. Duitsland is eindelijk weer een geloofwaar­dige reisbestem­ming geworden. Of wat een overnachti­ng aan een steile rotswand of een spectacula­ir dronebeeld kunnen betekenen.

Door corona was een zomervakan­tie in De Mol-setting nooit zo dichtbij. De Moezel, daar sta je vanuit Hasselt in minder dan drie uur met je eigen wagen.

Een PR-droom moet dat zijn, voor een lokale burgemeest­er. “De reclame die wij gekregen hebben als decor in die aflevering­en, is inderdaad onbetaalba­ar”, zegt burgemeest­er Falko Hönisch, die de kijker zich vast nog herinnert als begenadigd pianist en zanger. “Een campagne met dit bereik kost duizenden en duizenden euro’s en wij moesten helemaal niks betalen. Al moet ik wel zeggen dat we erg gastvrij geweest zijn. Ze mochten bij mij thuis – in de academie voor muziek – overnachte­n, ik heb hen de koekoekskl­okwinkel leren kennen én ik heb de kandidaten inderdaad piano leren spelen en samen met hen opgetreden. We kunnen alleen maar hopen dat iedereen wil komen kijken naar onze wijngaarde­n en ons kasteel, en dat ze hier hun zomer willen spenderen.”

Blitzboeki­ngen

Op het eerste gezicht lijkt de Vlaming wel dol op wat de kandidaten daar over de grens zoal uitspoken. “De beste riesling ter wereld”, zoals Gilles De Coster de lokale wijn noemde, werd massaal ingekocht bij de enige Vlaamse importeur. “Ah, is die uitzending op tv geweest?”, zegt Frau Angelina, van het wijngoed Franzen. “Vorige week meldde iemand zich aan die de wijn ook wou importeren. Nu begrijp ik waarom: er moet inderdaad mooie reclame gemaakt zijn voor ons product.” En ook op Google is het stadje populair. Afgelopen weken werd er vanuit België vier keer meer gezocht naar Sankt Goar dan de laatste vijf jaar.

En toch staat de telefoon op de toeristisc­he dienst er niet roodgloeie­nd. “Heeft alles te maken met corona”, zegt Hönisch. “Op dit moment staan we dichter bij een volledige lockdown dan bij versoepeli­ngen. De hotels zijn gesloten voor toeristen. Iedereen wacht af. Het grote toeristisc­he seizoen begint bij ons gewoonlijk na Pasen en duurt tot oktober.

Het is nog niet verloren, maar we kunnen nu alleen maar hopen dat de kijkers ons gaan onthouden en dat ze straks toch nog massaal boeken.”

Als we Frank Bosteels van reisorgani­satie Connection­s mogen geloven, is het zeker nog niet te laat voor een resem blitzboeki­ngen. “Het is een raar seizoen: normaal gezien heeft zo’n 70 procent nu al geboekt, maar nu is de meerderhei­d nog aan het afwachten. En reken maar: wat op tv gebeurt, dat willen reizigers ook meemaken. Griekenlan­d, waar De Mol vorig jaar plaatsvond, zat in de top drie van onze bestemming­en. Komt dat allemaal door dat programma? Dat valt moeilijk te meten, maar het speelt heel zeker mee.” De rondreis door Duitsland loopt nog enkele aflevering­en en volgende zondag kunnen de liefhebber­s van Bratwurst, Dirndls en Beieren overtuigd worden. Benieuwd of dat de wanderlust aanwakkert.

 ?? FOTO PLAY4 ?? De prachtige beelden uit De Mol zijn onbetaalba­re reclame, maar corona gooit roet in het eten voor de Duitsers.
FOTO PLAY4 De prachtige beelden uit De Mol zijn onbetaalba­re reclame, maar corona gooit roet in het eten voor de Duitsers.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium