Het Belang van Limburg

Kinderen met autisme mogen naar het voetbal tijdens lockdown

- Sanne Deferme

AUTISME GENK/SINT-TRUIDEN/PEER/ LEOPOLDSBU­RG

De campagne kwam er naar aanleiding van Wereld Autisme Dag op 2 april. In volle stadions zijn doorgaans te veel prikkels aanwezig voor personen met autisme. Dat de stadions nu nagenoeg leeg zijn, biedt dus een unieke kans. Het initiatief werd goedgekeur­d door minister van Sport Ben Weyts (N-VA). Bij elke wedstrijd mochten 50 kinderen met autisme en hun begeleider aanwezig zijn. Afgelopen weekend was het de beurt aan KRC Genk om kinderen uit te nodigen voor de Limburgse derby tegen STVV.

“Het was een groot succes”, zegt Marc Hardy, community manager van KRC Genk.

“We nodigden 50 kinderen met hun begeleider uit. Om de prikkels te beperken, hebben we ook de muziek wat stiller gezet dan normaal. Ze waren allemaal heel enthousi

Marc Hardy Community manager

KRC Genk ast.” De aanwezige supporters kregen ook nog een cadeautje. “We hadden water, chips, een poster en een sjaal voor hen voorzien”, zegt Hardy. “Na de wedstrijd zijn de spelers hen ook nog even gaan groeten.” De kinderen moesten op voorhand niet getest worden. “Ons stadion is groot genoeg om de bubbels voldoende ver uit elkaar te zetten.”

Initiatief herhalen

De Pro League bereikte intussen een akkoord met minister Weyts om het initiatief verder te organisere­n. “Dit kan tijdens de matchen waarbij geen publiek toegelaten is. En het blijft beperkt tot kinderen met autisme, aangezien zij enkel in deze uitzonderl­ijke omstandigh­eden een match kunnen bijwonen”, zegt Michaël Devoldere, woordvoerd­er van de minister.

Ook voor KRC Genk is het initiatief voor herhaling vatbaar. “Omdat we maar 50 kinderen mochten toelaten, hebben we veel supporters moeten teleurstel­len”, zegt Hardy. “Ook voor de spelers is het trouwens fijn dat er nog eens supporters aanwezig zijn.”

CUNO (13) UIT LEOPOLDSBU­RG

RAYHAN (11) UIT PEER

 ?? FOTO JEFFREY GAENS ?? Na de wedstrijd gingen de spelers van KRC Genk de aanwezige kinderen ook nog even groeten.
FOTO JEFFREY GAENS Na de wedstrijd gingen de spelers van KRC Genk de aanwezige kinderen ook nog even groeten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium