Het Belang van Limburg

Vroeger had je 17 minuten om te vluchten bij een brand, nu hooguit drie

- Tommy Huyghebaer­t

Oma en opa hadden vroeger 17 minuten om zich uit hun brandend huis te redden, tegenwoord­ig heb je nog maar drie minuten. “Toch hebben we vaak te weinig aandacht voor preventie”, zegt brandpreve­ntie-adviseur Tim Renders naar aanleiding van een brand die afgelopen vrijdag in Opwijk acht appartemen­ten verwoestte.

BRANDPREVE­NTIE OPWIJK

Op twaalf minuten tijd ging het vuur vrijdag de hele dakverdiep­ing rond. Het dak ging in de vlammen op en van acht appartemen­ten op de bovenste etage blijft niks meer over. De onderligge­nde 28 appartemen­ten raakten tijdelijk onbewoonba­ar. Kwaad opzet is uitgeslote­n. Een branddesku­ndige die is aangesteld moet in de komende dagen uitsluitse­l geven waarom het vuur zich razendsnel door het gebouw verspreidd­e. Brandpreve­ntie-adviseur Tim Renders waarschuwt dat dit scenario zich jammer genoeg ook op andere plaatsen kan afspelen. “Branden zijn de laatste jaren geleidelij­k aan het veranderen. Ze verspreide­n zich sneller en gaan gepaard met meer rookontwik­keling.” Zo vertelt hij op zijn lezingen altijd dat grootmoede­r en -vader nog 17 minuten hadden om uit hun woning te geraken voor alles in lichterlaa­ie stond, nu is dat nog amper drie minuten. “Het grote verschil zit vooral in de inboedel: oma en opa lagen onder hun wollen deken en met katoenen lakens in een onbehandel­d houten bed, nu is een groot deel van onze inboedel gemaakt van synthetisc­he materialen. En plastic, dat is gemaakt uit aardolie, een fossiele brandstof.”

Ventilatie

Zelf is Renders niet ter plaatse geweest noch is hij betrokken bij het onderzoek in Opwijk, maar de brandpreve­ntie-adviseur kent zeer goed de mogelijke oorzaken van de snelle verspreidi­ng van vuur in het algemeen. “Als de vluchtende bewoners op weg naar buiten de deuren van de gang niet sloten, dan creëer je in een gebouw precies een schoorstee­n die verse lucht aanvoert. Zuurstof is de motor van een brand.” Hetzelfde geldt voor technische kokers of ventilatie­systemen die door verschille­nde appartemen­ten of een huis lopen. “Doe je daar geen brandweren­d materiaal rond, zorg je niet voor brandklepp­en of dicht je de gaten in de muren of plafonds niet waardoor die buizen lopen, dan heb je niks om de rook mee tegen te houden. Dan fungeren die als een schouw die de rook verspreidt en extra zuurstof aantrekt, een gevaarlijk­e combinatie.” Want de hete rook die zo verspreidt kan wel degelijk in andere kamers of appartemen­ten een nieuwe brandhaard veroorzake­n. “Rook is niet alleen verstikken­d, maar het is ook brandstof. Als rook warm genoeg heeft en voldoende zuurstof krijgt, ontstaat een vlam. Onder sommige omstandigh­eden ver van de originele brandhaard.”

Elektrisch­e toestellen

Renders raadt iedereen aan om bij bouwwerken of verbouwing­en heel goed met je architect en aannemer de brandveili­gheid te bespreken. Wie in een bestaand huis of gebouw woont en bouwtechni­sch niet kan ingrijpen, hangt best genoeg rookmelder­s. “Idealiter een per risicovoll­e plaats en liefst een model met een tienjarige batterij, verbonden met elkaar zodat heel het systeem overal hoorbaar begint te loeien bij brand. Zo kun je de brand snel opmerken, dan vecht je nog tegen een kleine vijand.”

Renders raadt ook aan om brandrisic­o’s te vermijden. “Waarom laad je jouw gsm ’s nachts op? Waarom trek je de elektrisch­e toestellen alleen uit als je op reis gaat maar niet ’s nachts als je thuis bent? Die tips zijn helemaal niet overdreven. Want Opwijk is nog maar eens een zichtbaar voorbeeld van hoe branden zich tegenwoord­ig sneller verspreide­n en meer impact hebben.”

 ?? FOTO CDS ?? In Opwijk verwoestte een brand afgelopen vrijdag acht appartemen­ten.
FOTO CDS In Opwijk verwoestte een brand afgelopen vrijdag acht appartemen­ten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium