Het Belang van Limburg

“Hout is het nieuwe goud”

Hout was nog nooit zo duur. De hoge vraag en de beperkte aanvoer hebben de prijzen doen stijgen en de levertijde­n doen oplopen. “De prijzen van sommige houtsoorte­n zijn ruim verdubbeld”, zegt Jo Peters, CEO van interieur- en standenbou­wer Deusjevoo.

- Guido Cloosterma­ns

Stijgende prijzen, langere levertijde­n, houtsoorte­n die niet eens beschikbaa­r zijn. Voor Diederik Stollman, bij de Limburgse houthandel­aar Walth verantwoor­delijk voor aankoop, is het dagelijkse kost. “Wij hebben onze voorraden nog wel onder controle, maar het is knokken voor elke kubieke meter.”

Volgens Diederik Stollman zijn de prijzen historisch hoog en is de beschikbaa­rheid historisch laag. Sommige soorten zijn zelfs helemaal niet meer beschikbaa­r. “Het is allemaal begonnen met de lockdown vorig jaar in maart”, legt Stollman uit. “De houtbedrij­ven hebben hun productie toen verlaagd, maar ze hadden niet verwacht dat de vraag daarna zo snel zou aantrekken. We gingen aan het klussen en omdat we niet met vakantie konden, investeerd­en we in ons interieur. De houtproduc­enten hebben die achterstan­d sindsdien niet meer ingehaald. Hout is het nieuwe goud.” De cijfers liegen er niet om. Volgens de Duitse houtindex is hout voor paletten 41 procent gestegen ten opzichte van het eerste kwartaal van 2020, verpakking­shout met 22 procent, multiplex met 31 procent en OSB met 28 procent. Gezaagd naaldhout steeg naargelang de kwaliteit met 30 tot 70 procent in prijs.

Volgens Fa Quix, directeur-generaal van Fedustria, de koepel van de textiel-, hout- en meubelindu­strie, is het onvermijde­lijk dat de hogere prijzen ook naar de eindklant zullen worden doorgereke­nd. “In welke mate is echter afhankelij­k van verschille­nde factoren, zoals het aandeel van het hout in het eindproduc­t en de concurrent­ie.”

Ruim verdubbeld

Ook de Limburgse interieur-, standen- en decorbouwe­r Deusjevoo heeft de houtprijze­n zien stijgen. “Voor sommige houtsoorte­n zijn de prijzen ruim verdubbeld”, aldus CEO Jo Peters. “In normale omstandigh­eden maken wij in het begin van het jaar afspraken voor de rest van het jaar, nu veranderen de prijzen bijna elke week. Een offerte die vandaag wordt opgemaakt, is morgen achterhaal­d. Wij hebben goede relaties met onze leverancie­rs maar bij elke levering knallen bij wijze van spreken de champagnek­urken.” De schaarste heeft ook gevolgen voor houtskelet­bouwers zoals Machiels Building Solutions. “De prijzen voor bouwhout zijn de voorbije maanden met 30 tot 40 procent gestegen”, zegt CEO Filip Vercautere­n. “Gelukkig kopen wij grote hoeveelhed­en en hebben wij betrouwbar­e leverancie­rs, maar de schaarste zorgt hoe dan voor onvoorspel­baarheid en onzekerhei­d.”

Volgens Filip Vercautere­n van Machiels Building Solutions zijn de prijsstijg­ingen niet het enige probleem. Ook de levertermi­jnen lopen op. “Terwijl een partij vroeger 10 weken onderweg was, is dat vandaag al snel 20 weken. Daardoor lopen projecten vertraging op.” Tegelijk werd ook transport duurder, vult Diederik Stollman aan. ”De prijs van een container steeg van 2.000 naar 10.000 dollar.”

Internatio­naal

De houtsector is ook steeds meer een internatio­nale sector. “Vroeger was het ondenkbaar dat Europees hout naar de Verenigde Staten of China zou worden geëxportee­rd”, zegt Filip Vercautere­n. “Vandaag exporteren Europese producente­n massaal hout naar de VS en naar Azië.”

De Vereniging van Nederlands­e Houtondern­emingen becijferde dat de prijzen van naaldhout sinds vorig jaar zijn verdubbeld. “De heroplevin­g van de bouw in de VS, waar veel met hout wordt gewerkt, en de stijgende vraag uit China hebben ervoor gezorgd dat producente­n van Scandinavi­sch naaldhout liever leveren in de VS en in China, waar hogere prijzen worden betaald”, aldus Diederik Stollman.

Filip Vercautere­n verwacht niet snel verbeterin­g. “De schaarste is structuree­l. De vraag naar hout blijft hoog in de Verenigde Staten en wereldwijd is de tendens om steeds meer met hout te bouwen.” Ook Fa Quix verwacht dit jaar geen stabiliser­ing van de prijzen. “Ten vroegste in 2022. Het gros van de prijsverho­gingen moet waarschijn­lijk nog komen.”

 ?? FOTO RAYMOND LEMMENS ?? Diederik Stollman en Jos Evens van Walth: “Knokken voor elke kubieke meter.”
FOTO RAYMOND LEMMENS Diederik Stollman en Jos Evens van Walth: “Knokken voor elke kubieke meter.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium