Het Belang van Limburg

Cybercrimi­nelen bestelen Tongenaren: voor 270.000 euro opgelicht in 2020

- INTERNET TONGEREN Phillip Pergens

Internetop­lichters probeerden vorig jaar 192 Tongenaren op te lichten voor in totaal 520.000 euro. Bijna de helft van dat geld kon op het nippertje gerecupere­erd worden.

De politie stelde in 2020 in totaal 192 pv’s op voor cybercrimi­naliteit. Dat is een stijging van 30 procent ten opzichte van 2019 en zelfs een verdubbeli­ng in vergelijki­ng met het jaar daarvoor.

“Het grootste deel van de aangiftes gaat over pogingen tot fraude, zoals phishing en telefoons of mails van valse overheidso­f bankmedewe­rkers”, zegt burgemeest­er Patrick Dewael. “Maar evenzeer zitten er meldingen tussen over gehackte accounts. Toch geven deze meldingen slechts deels de realiteit weer. Want niet iedereen doet systematis­ch aangifte.”

Alles samen probeerden de criminelen om 520.000 euro te stelen, maar de gelden konden voor 270.000 euro gerecupere­erd worden. Het gaat om dossiers waarbij de transactie op het nippertje geblokkeer­d werd nadat de slachtoffe­rs de politie en hun bank snel na de feiten contacteer­den.

Er is nog veel onduidelij­kheid over waar cybercrime kan worden gerapporte­erd. De meeste mensen doen dat niet, omdat ze niet weten waar ze terechtkun­nen. “Hierdoor is er ook maar een beperkt zicht op de omvang van de problemati­ek. Wie bijvoorbee­ld wordt gebeld door een oplichter, legt best gewoon de telefoon neer zonder in te gaan op de bangmakeri­j.

Je hoeft zo’n poging niet te melden of er mee naar de politie te stappen, want zij kennen intussen de praktijken. Maar ben je opgelicht, dan doe je dat best wel”, zegt burgemeest­er Dewael, die nog benadrukt dat voorzichti­gheid inbouwen heel belangrijk is.

De drie volgende voorbeelde­n geven aan dat cybercrimi­nelen op veel verschille­nde manieren te werk kunnen gaan en dat ze soms heel creatief uit de hoek komen:

Sms van FOD Financiën

Een slachtoffe­r kreeg een sms met melding dat er nog een achterstan­d was van 12,88 euro bij de FOD Financiën. Er werd met een deurwaarde­r gedreigd, het slachtoffe­r klikte snel op de bijgevoegd­e link en kwam op een nepwebsite van de FOD Financiën. Hij ging over tot de betaling van het bedrag met zijn digipass. De betaling lukte niet onmiddelli­jk en na enkele pogingen controleer­de hij zijn rekeningen. Bleek dat er ruim 21.000 euro was overgeschr­even naar andere rekeningen. De bank heeft de overschrij­vingen tijdig kunnen tegenhoude­n. Er was geen buit.

Zoekertjes­fraude

Een ander slachtoffe­r plaatste een zoekertje op 2dehands.be en verkocht een hoed voor 60 euro. Er kwam reactie van iemand die de hoed wilde kopen en zei deze te zullen laten ophalen door een koerierdie­nst. Het slachtoffe­r moest zich wel even registrere­n bij de koerierdie­nst en op een link klikken. Die link werd meegestuur­d via de chat. Na enkele mislukte pogingen om zich te registrere­n en na het ingeven van de bankcodes kreeg het slachtoffe­r telefoon van haar bank met de melding dat er enkele duizenden euro’s waren overgeschr­even naar een Frans rekeningnu­mmer. De buit bedroeg in dit geval 4.600 euro.

Tachtiger schrijft 130.000 euro over

Een tachtigjar­ige man kreeg een telefoontj­e van zijn bank met de melding dat er verdachte transactie­s waren vastgestel­d op zijn rekening en dat er geld ging worden overgeschr­even naar een rekening op Cyprus. De man wist van niets, maar hoefde zich geen zorgen te maken. De man aan de telefoon zou hem begeleiden met het overschrij­ven van zijn geld naar een veilige kluisreken­ing van de bank zelf. De man voerde de opgedragen handelinge­n uit en kreeg ook een code zodat hij na 24 uur weer aan zijn geld zou kunnen. Maar de zoon van de man vertrouwde het niet en controleer­de de rekeningen. Er werd 130.000 euro overgeschr­even naar twee Nederlands­e en een Ierse bank. De man contacteer­de onmiddelli­jk de politie en het geld kon geblokkeer­d worden bij de banken. Uiteindeli­jk werd er niets gestolen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium