Het Belang van Limburg

Oud-burgemeest­er krijgt boete voor slagen tijdens dorpsruzie

Oud-burgemeest­er van Herstappe Serge Louwet kreeg gisteren van de Tongerse rechter een boete van 400 euro voor een geëscaleer­de dorpsruzie. Tijdens de herfstpoet­s van 2018 was er een handgemeen met Jean-Paul Pirson en zijn vrouw Mariëlle Creten.

- RECHTBANK HERSTAPPE Shauni Deferm

De spanning in Herstappe is om te snijden. Slechts 85 inwoners telt het dorp, maar sinds de vete tussen oud-burgemeest­er Serge Louwet (Gemeentebe­langen) en Jean-Paul Pirson met zijn vrouw Mariëlle Creten (Herstappe+) lijkt de rust maar niet terug te keren. Een groot grafmonume­nt op het kerkhof zou mee aan de basis liggen van de wrevel, die al jaren aansleept.

Volgens Pirson en zijn echtgenote ligt het niet aan hen, maar is de oud-burgemeest­er diegene die steeds ruzie zoekt. “Als je tegen hem in gaat, dan zit het ertegen”, klonk het langs de kant van Pirson en Creten. “Ik woon 43 jaar in Herstappe en al 35 jaar heeft die man burenruzie­s en bestookt hij mensen met pesterijen. Wij zijn gepensione­erd en hebben gekozen om te vertrekken”, aldus Creten. Louwet ontkende dat hij ooit slechte bedoelinge­n had met ‘zijn’ dorp en de inwoners. Van pesterijen weet hij niets. “Ik ben twintig jaar burgemeest­er geweest, dat zou niet gaan als ik zo’n slechte mens ben.”

Herfstpoet­s

Vorige maand verschenen de drie voor de Tongerse correction­ele rechter nadat een ruzie op 13 oktober 2018 helemaal uit de hand was gelopen. Het was de dag voor de gemeentera­adsverkiez­ingen en tevens de dag van de grote herfstpoet­s in het dorp. Eerder zou zijn afgesproke­n dat iedereen voor de eigen deur zou vegen, maar Louwet dook toch op in de Kerkstraat, voor de woning van toenmalig OCMW-voorzitste­r Creten.

“24 lang jaar heb ik die man nooit met een borstel in zijn handen gezien, maar die dag wel”, brieste Pirson in de rechtbank. Volgens Pirson reed Louwet eerder ook al tegen de poort van hun woning en werd hij ei zo na omvergered­en door de kleinzoon van Louwet. Na een discussie over de opvolging van Creten liep het in het midden van de straat uit de hand. Er vielen enkele klappen, een hemd scheurde, een vinger liep averij op, een bril sneuvelde en met een spade werd in het rond gezwaaid. Nadien zou Creten een slag in het gezicht gekregen hebben. Pirson en Creten dienden een klacht in en wilden de zaak deze keer figuurlijk uitvechten voor de rechter. Opzettelij­ke slagen en verwonding­en, zo klonken de beschuldig­ingen. Toch werd de klacht eerder nog geseponeer­d en gedroeg de procureur zich ook deze keer naar de wijsheid van de rechter.

Camerabeel­den

Tijdens de behandelin­g van het dossier kwamen ze dan ook niet verder dan een woord-tegenwoord­gevecht. Pirson en zijn vrouw claimen dat ze een vuistslag incasseerd­en van Louwet. “Ik viel op de grond. Toen ik rechtstond, wilde hij met een spade slaan. Die kon ik afnemen. Een vinger is nog altijd stijf”, aldus Pirson voor de rechtbank. “Ik heb een vuistslag uitgedeeld omdat Pirson me bij de keel greep. Hoe kon ik me anders bevrijden? Mijn hemd scheurde en mijn bril was stuk”, reageerde Louwet. “Als zij de verkiezing­en in 2018 gewonnen hadden, dan was er niets aan de hand.” De Tongerse rechter oordeelde uiteindeli­jk dat Louwet schuldig is aan de slagen en veroordeel­de hem tot een boete van 400 euro met de helft uitstel. Op de camerabeel­den aan de woning van Pirson en Creten is de schermutse­ling te zien. De rechter oordeelde dat Louwet een slag uitdeelde, maar ook dat die slag diende als verweer tegen Pirson: “Beide kemphanen werden door omstanders uit mekaar gehaald, waardoor de schermutse­ling eindigde.” Omdat het volgens de rechter om wettige zelfverded­iging ging, werd Louwet hiervoor vrijgespro­ken. Op andere beelden is dan weer wel te zien hoe Louwet en Creten na de schermutse­ling met Pirson bleven discussiër­en. Getuigen verklaarde­n dat Louwet haar uiteindeli­jk in het gezicht sloeg. “Uit het medisch attest bleek dat Creten een lichte kneuzing aan haar wang opliep. Louwet gaf tijdens zijn verhoor ook toe dat hij haar weggeduwd had in haar gezicht”, zo staat in het vonnis te lezen. De rechtbank is bovendien van oordeel dat Pirson het niet aannemelij­k maakt dat de verwonding­en aan zijn vinger veroorzaak­t werden door de slag. Creten kreeg wel een morele schadeverg­oeding van 150 euro.

Beroep

Creten reageerde deels verontwaar­digd na de uitspraak. “Als de rechter het verhaal met betrekking tot mijn man niet volgt, zullen wij in beroep gaan om het verder uit te klaren”, klonk het. “Wij hebben nooit woorden gehad met eender wie uit Herstappe en we kunnen iedereen recht in de ogen kijken. Wij zijn vreedzame mensen en dit kwam voor ons ook onverwacht. Maar ach, als je een stok zoekt, vind je die wel.” Of de woning van het koppel verkocht wordt naar aanleiding van de vete, is volgens het paar een privézaak.

Louwet zelf was niet bereikbaar voor commentaar.

 ?? FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR ?? Oud-burgemeest­er Serge Louwet.
FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR Oud-burgemeest­er Serge Louwet.
 ?? FOTO BOUMEDIENE
BELBACHIR ?? Gewezen OCMW-voorzitste­r Mariëlle
Creten.
FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR Gewezen OCMW-voorzitste­r Mariëlle Creten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium