Het Belang van Limburg

Waarom kersvers Masters-winnaar Hideki Matsuyama in Japan nóg groter kan worden dan Naomi Osaka

- MASTERS Hans Jacobs en Christian Ceuterick

En de 85ste Masters, dé afspraak der golfafspra­ken, is voor Hideki Matsuyama (29). Na de tennisster Naomi Osaka heeft Tokio 2021 een nieuw Japans uithangbor­d. Ook al wil hij vooral een ster in de schaduw zijn.

Dit is niet mijn favoriete ding, hier zitten en vragen beantwoord­en. Dit vind ik nog altijd moeilijk.” Hij deed nochtans minzaam zijn best, de 29-jarige Hideki Matsuyama in het felbegeerd­e groene jasje als winnaar van de Masters, de major der majors. Voor het eerst wint een Japanner de Masters, voor het eerst wint een Japanner zelfs een major. Naast hem in de persconfer­entiezaal van de legendaris­che golfclub van Augusta zat een man die tolkte. Nog nooit gebeurd. Matsuyama beoefent een mondiale sport, maar zoals heel wat Japanners spreekt hij enkel zijn moedertaal en dus geen Engels.

Bewust schermt Matsuyama ook zijn privéleven af. Zo was het wereldnieu­ws toen in augustus 2017 bekendraak­te dat hij én getrouwd was met Mei én sinds juli 2017 een dochter heeft die luistert naar de naam Kanna. “Niemand vroeg mij ooit of ik getrouwd was en dus hoefde ik die vraag ook nooit te beantwoord­en”, zei hij toen. Matsuyama is dan verre van flamboyant, hij is wel al jaren een topgolfer. Sinds juni 2013 prijkt hij onafgebrok­en in de top 50. Hij won eerder al veertien toernooien, waarvan vijf op de prestigieu­ze Amerikaans­e PGA Tour en acht op de Japanse Tour. Hij stond al eens tweede van de wereld, nadat hij runner-up was op de US Open in 2017.

Olympische vlam?

Prijkt dé Japanse topsportst­er van het ogenblik, tennisster Naomi Osaka, levensgroo­t op billboards en in winkels in Japan, dan geldt dat minder voor Matsuyama, die een minstens even mondiale sport met wereldwijd­e uitstralin­g beoefent.

Dat kan veranderen: Japan is én golfgek (nog meer dan tennis) én het organiseer­t deze zomer de hoogmis van de sport. Meteen heeft het er met Matsuyama een olympisch uithangbor­d bij. Meer nog, er wordt al geopperd dat hij een van de gegadigden kan zijn om straks de vlam in het olympisch stadion in Tokio aan te steken bij de openingsce­remonie. Toen hem de vraag werd gesteld op de persconfer­entie of hij dat zou zien zitten, antwoordde hij op zijn manier. Hij lachte eerst een paar keer. “Ik weet niet of het in mijn schema past. Als het wel past en ze vragen mij? Wat een eer zou dat zijn.”

LANDGENOOT YUMA SUZUKI

 ??  ??
 ?? FOTO REUTERS ?? Hideki Matsuyama krijgt het groene jasje aangereikt van Dustin Johnson, de uittredend­e winnaar.
FOTO REUTERS Hideki Matsuyama krijgt het groene jasje aangereikt van Dustin Johnson, de uittredend­e winnaar.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium