Het Belang van Limburg

Antwerp heeft play-off 1-ticket op zak, Moeskroen strijdt zondag nog om het behoud

-

KRC Genk plaatste zich zondag overtuigen­d na Club Brugge als tweede ploeg voor play-off 1. Dat betekent dit seizoen geen tien maar zes extra topaffiche­s, waarin de kampioen wordt gekroond en de Europese tickets verdeeld worden. De nieuwe playoff 1 in zeven vragen. Wie neemt deel aan play-off 1?

Omdat de reguliere competitie met 18 deelnemers al 34 speeldagen telt, is play-off 1 – officieel de Champions Play-off – dit seizoen herleid van zes naar vier deelnemers. Die nemen opnieuw de helft van hun punten mee en bekampen over zes speeldagen elke tegenstrev­er thuis en uit. Club Brugge, KRC Genk en Antwerp zijn al zeker van hun ticket, het laatste gaat zondag naar Anderlecht of KV Oostende. Anderlecht heeft genoeg aan een puntje op Stayen om zeker in de top 4 te eindigen. Alleen bij een nederlaag van Anderlecht én een thuiszege van Oostende tegen Cercle wordt de kustploeg alsnog de vierde deelnemer.

Wanneer wordt er gespeeld?

Maandag 19 april maakt de Pro League in de loop van de namiddag de kalender bekend. De speeldagen liggen al wel vast. Er wordt gestart in het weekend van 1 mei en afgesloten op 22 of 23 mei. De vier andere speeldagen zijn 7-9 mei, 11-13 mei, 14-16 mei en 18-20 mei.

Om welke Europese tickets wordt er gestreden?

Er worden vier Europese tickets verdeeld in de play-offs. De kampioen mag graaien in de vetpotten van de Champions League. Nummer 2 speelt de voorrondes van die Champions League. Nummer 3 komt uit in de laatste voorronde van de nieuwe Conference League. Nummer 4 strijdt met de winnaar van play-off 2 – die de nummers 5 tot en met 8 tegelijker­tijd afwerken – in een finale voor een plaats in de voorlaatst­e voorronde van die Conference League.

Nee, elke speler start aan de playoffs met een propere lei en riskeert in die nacompetit­ie pas een schorsing bij zijn derde gele kaart. Schorsinge­n worden wél overgeheve­ld. Dat wil zeggen dat een speler die zondag nog zijn vijfde gele kaart pakt, geschorst is op de openingssp­eeldag van de playoffs. Dat geldt ook voor rode schorsinge­n. Spelers van KRC Genk en Standard dreigen zelfs de bekerfinal­e te moeten missen als ze een effectieve straf overhouden aan een rechtstree­kse rode kaart op de slotspeeld­ag van de reguliere competitie.

Wat is de impact van de bekerfinal­e?

Eén week voor de start van de play-offs werken KRC Genk en Standard op zondag 25 april de bekerfinal­e af. Daarin zal Genk op tal van extra supporters kunnen rekenen. Pakt Genk de beker, dan zijn ook zowel de andere drie deelnemers aan play-off 1 als de winnaar van play-off 2 immers zeker van een Europees ticket.

Moet Genk nog vol aan de bak in geval van bekerwinst?

Jazeker. Zelfs als de titel mathematis­ch niet meer mogelijk is. Het Europees ticket dat aan de tweede plaats vast hangt, is immers meer waard dan dat van de bekerwinna­ar. De nummer twee kan zich door twee voorrondes te overleven nog plaatsen voor de Champions League. Bij uitschakel­ing, zelfs na het eerste duel, is er altijd het vangnet van de poules van de Europa League. Terwijl de bekerwinna­ar nog de laatste voorronde van die Europa League moet afwerken (met als vangnet de groepsfase van de Conference League). Bovendien bepaalt de eindrankin­g mee de verdeling van de tv-gelden.

Wint Standard de cup én plaatst het zich voor play-off 2, dan kan het zich daarin niet meer verbeteren, wat betreft het Europees ticket. Maar de eindstand in play-off 2 heeft wél belang voor de ranking, die de tv-gelden bepaalt.

Zullen er supporters welkom zijn in het stadion?

We sluiten af met de vraag van 1 miljoen. Zowel de Pro League als de clubs individuee­l zijn al een poos bezig met verschille­nde scenario’s voor te bereiden om de tribunes op een veilige manier te kunnen bevolken. Maar heel groot is de kans niet dat dat dit seizoen nog gaat lukken. Alleen een snelle en spectacula­ire verbeterin­g van de coronacijf­ers zal de overheid nog kunnen overtuigen om alsnog toeschouwe­rs toe te laten tijdens de play-offs.

Tellen de gele kaarten door in de play-offs?

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO JEFFREY GAENS ?? KRC Genk viert de derbyzege en is klaar voor play-off 1.
FOTO JEFFREY GAENS KRC Genk viert de derbyzege en is klaar voor play-off 1.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium