Het Belang van Limburg

Kwart van de Limburgse gemeenten heeft plannen voor een BMX-parcours

Eén op de vier Limburgse gemeenten heeft plannen om te investeren in BMX. Dat blijkt uit een rondvraag van onze redactie. Op dit moment zijn er twaalf parcoursen, in tien steden of gemeenten liggen BMX-plannen op tafel.

-

In 12 van de 42 Limburgse gemeenten is er op dit moment al geïnvestee­rd in BMX. Het gaat over Bilzen, Diepenbeek, Genk, Ham, Hasselt, Heusden-Zolder, Peer, Pelt, Riemst, Tessenderl­o, Zonhoven en Zutendaal.

“Dat is één op vier”, reageert Luc Willems, provinciaa­l afgevaardi­gde van BMX binnen Cycling Vlaanderen. “Dat lijkt niet weinig, maar kanttekeni­ng is wel dat er maar drie echte wedstrijdp­arcoursen of racetracks zijn momenteel. Die liggen in HeusdenZol­der, Peer en in Riemst, hoewel op die laatste nog nooit wedstrijde­n zijn verreden. In Pelt is er eentje in aanbouw, maar dat heeft enige tijd nodig. De andere zijn trainingsp­arcoursen, pump tracks een mix van een BMX-parcours en een skatepark - of misschien zelfs dirt tracks, waar vooral gefreestyl­ed wordt. Ter vergelijki­ng: in het Antwerpse zijn er zes wedstrijdp­arcoursen, in West- en Oost-Vlaanderen samen vier en in Vlaams-Brabant drie. Limburg zit dus in het peloton. Nog een vergelijki­ng: in Frankrijk slaan ze je bijna het hoofd in met wedstrijdc­ircuits. Een kwestie van cultuur.”

Plannen in tien gemeenten

Wat niet is, kan nog komen. In tien gemeenten liggen er concrete of vage plannen op tafel om te investeren in BMX. Het gaat over As, Beringen, Genk, Ham (waar mogelijk een tweede parcours komt), Heers, Lanaken, Lommel, Maaseik, Oudsbergen en Voeren. Luc Willems: “Fijne vooruitzic­hten, maar ook hier geldt dat het vooral over instapparc­oursen gaat of pump tracks. De aanleg van een echt BMX-parcours vraagt heel wat investerin­gen.

Voor een racetrack heb je ongeveer 100.000 euro nodig, voor een geasfaltee­rde pump track kan je tot 80.000 euro neertellen. Dat zijn flinke bedragen. Onze provincie zou vooral nog BMX-parcoursen kunnen gebruiken aan de Maaskant en in Zuid-Limburg. Wij promoten vooral trainingsp­arcoursen en pump tracks, zodat jongeren aan hun fietsbehen­digheid kunnen werken.”

Zes Limburgse clubs

Het aantal BMX-clubs blijft wel aan de magere kant in Limburg. In amper vijf gemeenten bestaat er momenteel een levende clubtradit­ie. Het gaat over Heusden-Zolder, Peer, Pelt, Riemst en Zonhoven. Ook in Lommel is er een club, maar die bestaat voorlopig alleen op papier.

Provinciaa­l afgevaardi­gde Luc Willems: “Dat is niet slecht, maar sommige BMX-clubs hebben toch wel klappen gekregen. Er zijn naar schatting een 300-tal BMX’ers in onze provincie, die gebonden zijn aan een club. Op de zogenaamde dirters heb ik geen zicht. Zij racen in het bos, los van regels. Vrijgevoch­ten BMX’ers zeg maar. Het zijn er veel, maar omdat zij niet in clubverban­d sporten, hebben we daar geen cijfers over. Die categorie heeft het trouwens wel moeilijk, want omwille van milieu- en natuurbehe­er worden er veel dirt tracks gesloten. Heel jammer.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium