Het Belang van Limburg

Ex-wereldkamp­ioen Bingham laatste horde voor Brecel richting Crucible

- Marnik Geukens

SNOOKER

WK IN SHEFFIELD Luca Brecel (WR 47) staat op één wedstrijd van het Crucible. Ondanks een vroege achterstan­d klopte hij in de derde WK-voorronde de ervaren Mark King (WR 50) met 6-3. Morgen wacht als laatste horde een clash met ex-wereldkamp­ioen Stuart Bingham (WR 18).

Luca Brecel won vier jaar geleden zijn laatste wedstrijd op het WK, het zorgde voor een nerveuze en moeizame start tegen King. Die haalde op zijn typische manier de eerste twee frames binnen: een veertiger gevolgd door stevig matchplay. Brecel geraakte slechts moeizaam tussen de ballen, maar haalde in een drietal beurten toch frame drie binnen. Na de derde veertiger van zijn tegenstrev­er keek de 26-jarige Maaslander niettemin tegen een 1-3-achterstan­d aan bij de pauze. Vijftien minuten rust brachten echter soelaas. “Wat ik toen heb gedaan? Een banaan gegeten”, schaterde Brecel na afloop. “Snelle suikers voor een beetje extra energie.”

Brecel kwam als herboren uit de kleedkamer en begon plots te scoren. Hij strafte enkele missers van King genadeloos af. Met onder meer breaks van 63 en 52(2x) ging Brecel erop en erover. Hij won vijf frames op rij en klaarde de klus met een schitteren­de rode bal langs de korte band: 6-3. “Waar ik voor de pauze amper een goeie kans kreeg, geraakte ik nadien makkelijke­r tussen de ballen. Ik maakte enkele goeie breaks in lastige omstandigh­eden, voor mij waren ze century’s waard. Want de druk was groot, er stond veel op het spel”, aldus Brecel. De Belgische nummer één steekt namelijk 18.000 euro en 15.000 rankingpun­ten op zak. Die brengen hem virtueel weer in de top 40 van de wereld. Morgen speelt hij de vierde en laatste voorronde naar een best of 19. Brecel is dus nog tien frames verwijderd van het Crucible Theatre, maar moet die winnen tegen Stuart Bingham (WR 18), die zes jaar geleden nog wereldkamp­ioen werd. Bingham moet voor het eerst in tien jaar kwalificat­ies spelen, hij had maandagavo­nd niet de minste moeite met een matige Chen Zifan (WR 81): 6-1.

LUCA BRECEL-MARK KING 6-3. Framescore­s: 18-71(44), 19-66(41), 89-16, 24-65(46), 85(52)-0, 62-4, 64(63)-1, 66(52)-50, 55-20

 ?? FOTO RAYMOND LEMMENS ?? Luca Brecel: naar laatste voorronde.
FOTO RAYMOND LEMMENS Luca Brecel: naar laatste voorronde.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium