Het Belang van Limburg

Al achttien maanden kommer en kwel

-

Het is dag op dag anderhalf jaar geleden dat Nina Derwael wereldkamp­ioene werd in Stuttgart. In die achttien maanden ging ze samenwonen met Siemen Voet, maar voor de rest was het vooral kommer en kwel.

2019

12 oktober: WK - Nina Derwael wordt voor de tweede keer wereldkamp­ioene op de brug met ongelijke leggers. Het is haar laatste echte wedstrijd tot vandaag.

2020

Januari: mentale dip - Derwael kan niet voluit trainen door een schouderbl­essure. “Ik dacht: shit, iedereen is voluit bezig en ik loop achterop. Ik stond stijf van de stress.”

Maart: Spelen uitgesteld - Na weken speculatie is het officieel: Tokio wordt een jaar uitgesteld. Ook het EK in mei gaat niet door. “Mentaal heb ik een knop moeten omdraaien. Trainen zonder doel was moeilijk. Ik ben met een psycholoog gaan praten.”

Augustus: schandalit­is - Net als in andere landen getuigen ook bij ons (ex-)turnsters over mentaal en fysiek misbruik. Marjorie Heuls en Yves Kieffer, de architecte­n achter de turnsucces­sen, liggen in de vuurlijn. Derwael neemt het op een persconfer­entie voor hen op. Begin oktober: 1ste quarantain­e - Alle eliteturne­rs moeten in quarantain­e wegens een Coviduitbr­aak in de Gentse topsportsc­hool. Derwael is niet besmet. Eind oktober: 2de quarantain­e - Derwael moet weer in quarantain­e omdat haar vriend Siemen Voet, voetballer bij Mechelen, positief test. Zelf is ze negatief.

Eind oktober: geen EK - Team Belgym geeft forfait voor het EK, dat in december in Turkije doorgaat. Het had haar enige wedstrijd van 2020 moeten worden. November: schandalit­is - Axelle Klinckaert verlaat Gent en gaat in Nederland trainen. Daarmee is de laatste van Derwaels lichting weg. December: 3de quarantain­e - Via vriend Siemen test Derwael nu wel positief.

2021

Januari: schandalit­is - Op televisie klinkt Derwael zich vast aan haar coaches: “Als zij moeten opstappen, ga ik mee. Als ik in maart met een andere coach moet beginnen, kan ik de Spelen vergeten.” Februari: Doha geschrapt - De WB in Doha wordt geschrapt. Comeback uitgesteld naar Tokio. Maart: Tokio geschrapt - Het testevent in Tokio, een WB in de olympische turnhal, wordt geschrapt. Comeback verhuist naar het EK.

12 april: geen EK - De comeback op het EK in Bazel kan niet doorgaan door een voetblessu­re.

 ?? FOTO BELGA ?? Zowel Derwael als haar vriend Siemen Voet raakten eind vorig jaar besmet met het coronaviru­s.
FOTO BELGA Zowel Derwael als haar vriend Siemen Voet raakten eind vorig jaar besmet met het coronaviru­s.
 ?? FOTO FRED DEBROCK ?? Vorige zomer kwamen haar coaches Yves Kieffer en Marjorie Heuls in opspraak.
FOTO FRED DEBROCK Vorige zomer kwamen haar coaches Yves Kieffer en Marjorie Heuls in opspraak.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium