Het Belang van Limburg

FINLAND - BELGIË

- Jo Trekels

Vijf tegen vier. Het Luikse scorebord was niet defect. Onder impuls van een imposante Ahmed Sababti toonden de beresterke Belgen tegen de Azzuri dat ze niet zouden misstaan op het EK volgend jaar in Nederland. En toch… “We wisten eigenlijk al voor de start van deze campagne dat deze zesde en laatste wedstrijd in Finland allesbepal­end zou zijn voor de tweede plek”, vertelt bondscoach Karim Bachar. “En zo geschiedde. We wilden tegen het al geplaatste Italië met een

EK-KWALIFICAT­IE FUTSAL goed gevoel van het veld stappen, eventueel met extra punten. Dat werden er drie en we hebben ze zeker niet gestolen. Pas nadien hoorden we dat Italië nog nooit een EK-kwalificat­iematch had verloren.”

Vooral de mentalitei­t viel op. Wat een honger ...

“Na de mindere prestatie en nederlaag in Montenegro was dat ook mijn boodschap. ‘Laten we ervoor zorgen dat we achteraf geen spijt hebben en dat we er als team alles aan gedaan hebben.’ Ik kan deze groep niets verwijten, de wil is enorm. Zelfs de jongens die geen seconde speelden en in de tribune zaten, waren donderdag euforisch. Dat wil je als staf creëren.”

De klap zal nu wel nog groter zijn, als het misloopt…

“Die zal altijd groot zijn als je zo’n ‘finale’ speelt en verliest... Maar daar denken we nu echt niet aan. We staan vol vertrouwen aan de aftrap. Wetende dat ons een heel sterke, fysische tegenstand­er wacht. Als we in Finland willen winnen, zullen we de prestatie van tegen Italië moeten overdoen.”

Ook een draw met hoge score 3-3 zoals in de heenmatch of meer - volstaat. Maar daar rekenen jullie niet op?

“Nee, we gaan voor de zege. Want met 8 punten is de kans nog groot dat we barrages moeten spelen. Met 10 punten zijn we bij de beste tweedes zeker rechtstree­ks geplaatst. Wij willen winnen, dan hebben die bonuspunte­n tegen Italië ook hun nut gehad.”

In 2014 mocht België als organisato­r nog eens meedoen aan het EK. Maar weet je nog wanneer we ons nog eens eigenhandi­g konden kwalificer­en?

“Ja, nog heel goed. In 2009, want toen was ik zelf kapitein van die ploeg. Dat is lang geleden, Ahmed Sababti is de enige speler die er toen al bij was. Tegen alle andere spelers vertel ik heel vaak hoe uniek zo’n eindtornoo­i is. Als topsporter is er niets mooier. Ik gun mijn groep dit enorm, ze verdienen dit echt. En ook voor het Belgische futsal zou het prachtig zijn. De zes kwalificat­iewedstrij­den kwamen allemaal live op tv. Deze campagne leeft en kwalificat­ie zou een enorme boost betekenen.”

 ?? FOTO JEFFREY GAENS ?? Bondscoach Karim Bachar wil nog niet rekenen: “Tegen Finland gaan we vol voor de zege. Want met 8 punten is de kans nog groot dat we barrages moeten spelen.”
FOTO JEFFREY GAENS Bondscoach Karim Bachar wil nog niet rekenen: “Tegen Finland gaan we vol voor de zege. Want met 8 punten is de kans nog groot dat we barrages moeten spelen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium