Het Belang van Limburg

Indirecte opwarming moet geur asfaltcent­rale vermindere­n

Het bedrijf Asfalt Productie Limburg (APL) heeft na tal van klachten over geurhinder geïnvestee­rd in een nieuwe installati­e. Als eerste Belgische asfaltcent­rale gebruikt APL nu een indirecte opwarmings­techniek.

- Zahra Boufker

Vlaams minister Zuhal Demir (N-VA) leverde eind vorig jaar een proefvergu­nning van twee jaar en onder strikte voorwaarde­n af aan de asfaltcent­rale APL in Heusden-Zolder. Er moesten bijkomende metingen gebeuren en de fabriek mag tijdelijk geen recyclage-asfalt meer gebruiken bij de productie. De proefperio­de kan volgens minister Demir ook gebruikt worden om de geurhinder te monitoren nu de nieuwe installati­e geplaatst is.

De asfaltfabr­iek installeer­de de voorbij maanden, als eerste in België, een systeem met indirecte opwarming. Het gaat om een investerin­g van 2,5 miljoen euro die de geuremissi­e zou moeten vermindere­n met 20 à 40 procent. Volgens Paul Heleven, directeur van Asfalt Productie Limburg (APL), moet begin mei duidelijk zijn of de nieuwe installati­e haar werkt doet. “Deze week is de nieuwe installati­e opgestart. Die moet wel nog afgesteld worden. De recylagetr­ommel is vervangen door een trommel van de nieuwe generatie die dus de uitstoot zal reduceren. Momenteel helpt de leverancie­r ons om de installati­e systematis­ch af te stellen. Het komt erop neer dat het oude en het nieuwe gedeelte goed moeten samenwerke­n en dat kan enkel in productie en niet in stilstand. Een hele klus. We hopen dat we tegen eind april weer kunnen produceren.”

Giftig

De minister stelde bij de toekenning van de proefvergu­nning als bijkomende voorwaarde dat een onafhankel­ijke deskundige moet meten of er giftige stoffen als CO,

SO2, NOX, TOC, PAK en benzeen worden uitgestote­n wanneer de nieuwe installati­e operatione­el is. “Die metingen kunnen na de opstart plaatsvind­en. Dan zullen we weten of de nieuwe investerin­g, die voor 20 à 40 procent minder geuremissi­e moet zorgen, effectief werkt.”

Volgens burgemeest­er Mario Borremans (GOED) zijn er de jongste weken geen meldingen van geurhinder bij APL meer binnengeko­men.

“Het gaat om een investerin­g van 2,5 miljoen euro die de

geuremissi­e zou moeten vermindere­n met 20 à 40 procent”

Paul Heleven

APL

 ?? FOTO ZAHRA BOUFKER ?? Op dit ogenblik is de opstart van het nieuwe systeem nog bezig. Eind april zou APL weer volop moeten draaien.
FOTO ZAHRA BOUFKER Op dit ogenblik is de opstart van het nieuwe systeem nog bezig. Eind april zou APL weer volop moeten draaien.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium