Het Belang van Limburg

“Veel onzekerhei­d voor meer dan miljoen euro”

-

GEMEENTERA­AD PEER

Grondverwe­rving:

De stad koopt een strategisc­he lap grond op een halve kilometer van het centrum van Wijchmaal, in het woonuitbre­idingsgebi­ed Kerkveld. “Het gaat in totaal om 77 percelen woonuitbre­iding, met een totale oppervlakt­e 4 hectare”, schetste schepen Sigrid Cornelisse­n (CD&V). “Het gebied ligt ten noorden van de Peerderbaa­n tussen bestaande verkavelin­gen.” De schepen noemde het een aankoop voor de toekomst, want de ontwikkeli­ng van het gebied zal worden gespreid over de komende

Meerderhei­d: CD&V (16)

Oppositie: Appel (3), N-VA (4), Vooruit (1), Onafhankel­ijke (1) decennia. Appel onthield zich. “Als stad worden we toch geconfront­eerd met de wettelijke onzekerhei­d over hoe de regelgevin­g rond de woonuitbre­idingsgebi­eden zal evolueren”, motiveerde Kathleen Soors (Appel). Onafhankel­ijk raadslid Peter Smeets oordeelde dat de stad een kostelijke gok neemt en stemde tegen. “We investeren hier tot 1,24 miljoen euro in gronden waarvan we nu geen garantie hebben dat ze in de verre toekomst nog ontwikkeld mogen worden”, stelde hij. Schepen Cornelisse­n verwees naar het dossier Burkel. “Dit soort aankopen horen bij een langetermi­jnvisie.”

Grondsaner­ing:

Raadslid Peter Smeets kaartte aan dat OVAM de stad had ‘aangemaand’ om een oriënteren­d bodemonder­zoek uit te voeren op twee percelen in Tichelhove­nsheike, de zone van het vroeger een overslagst­ation in Wijchmaal. “OVAM doet gratis onderzoek op sites die vervuild zijn met metaalslak­ken. De twee percelen waarvoor we nu zelf moeten betalen, liggen tegen een site die gratis onderzocht zal worden. Gaat dit om een vergetelhe­id met kosten die te vermijden waren?” Schepen Cornelisse­n sprak tegen dat de stad werd ‘aangemaand’. Raadslid Smeets vond dat zijn opmerking ontweken werd. “Punt blijft dat onderzoek gratis had kunnen gebeuren, als deze gronden destijds meegenomen waren in het geheel.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium