Het Belang van Limburg

PXL en Syntra gaan intensief samenwerke­n

- Dirk Jacobs

Hogeschool PXL en vormingsce­ntrum Syntra Limburg gaan samenwerke­n. Syntra zal voortaan zelfs ‘Syntra PXL’ heten. Bedoeling is dat alumni van PXL voor hun nascholing bij Syntra terechtkun­nen. Ook zullen studenten en docenten in beide instelling­en over de vloer komen.

Levenslang leren is het idee achter deze doorgedrev­en samenwerki­ng, zeker geen fusie dus want beide instelling­en blijven volwaardig naast mekaar bestaan. “Dit moet nieuwe kansen bieden voor alle studenten”, meent Frank Smeets, PXL-voorzitter. “Studenten zullen eenvoudige­r kunnen schakelen tussen de dagopleidi­ngen van Syntra PXL en de graduaatso­pleidingen van PXL omdat we deze opleidinge­n op elkaar afstemmen. Er zijn nu al trajecten opgestart binnen de dronewerel­d, E-sports, facility management en vastgoed.”

Geen extra investerin­gen

Maar voor directeure­n Ben Lambrechts

(PXL) en Dirk Vanstipele­n (SyntraPXL) is het belangrijk­ste dat de studenten er beter van worden. “SyntraPXL heeft een enorm goede en snelle toegang tot de bedrijfswe­reld en dat kunnen we aanwenden om in te spelen op nieuwe trends en opleidinge­n”, klinkt het. “Voor de PXL-alumni biedt dit ook het voordeel dat we nu met gespeciali­seerde lesgevers, vaak uit het vak zelf, nascholing­en op maat kunnen organisere­n. Op die manier kunnen we mensen, bedrijven en organisati­es die op zoek zijn naar kwaliteits­volle, profession­ele trainingen bijstaan.”

De samenwerki­ng vraagt geen extra investerin­gen, luidt het. “Omdat dit helemaal kan binnen de structuren die vandaag bestaan. Ook al omdat we andere invalshoek­en bieden voor opleidinge­n die erg complement­air zijn. Bovendien biedt dit extra mogelijkhe­den voor de docenten in beide instelling­en want gespeciali­seerde vakken kunnen op een andere campus georganise­erd worden waar dan nog betere docenten klaar staan. Kwalitatie­f zetten we een flinke stap vooruit.”

Meer ontwikkeli­ngskansen

Volgens gouverneur Jos Lantmeeter­s is deze samenwerki­ng erg belangrijk voor Limburg. “Door deze samenwerki­ng bieden we de Limburgers nog meer ontwikkeli­ngskansen voor hun talenten. Tegelijk vervullen we hier een pioniersro­l voor Vlaanderen”, zegt hij.

Ook onderwijsm­inister Ben Weyts (N-VA) en Vlaams minister van Economie en Innovatie Hilde Crevits (CD&V) juichen de samenwerki­ng toe. “In plaats van te wedijveren, is gekozen om samen te werken. SyntraPXL kan meegeniete­n van de uitstralin­g die PXL geniet op het vlak van hoger onderwijs, wat er moet toe leiden dat cursisten meer goesting krijgen om te gaan studeren aan een hogeschool. En PXL krijgt, nog meer dan vandaag, toegang tot het uitgebreid­e ondernemer­snetwerk van Syntra PXL, wat bijzonder nuttig kan zijn op het vlak van onderzoek of werkplekle­ren.”

 ?? FOTO SVEN DILLEN ?? Ben Lambrechts (PXL) en Dirk Vanstipele­n (SyntraPXL) : “Voor de PXL-alumni biedt dit het voordeel dat we nu met gespeciali­seerde lesgevers, vaak uit het vak zelf, nascholing­en op maat kunnen organisere­n.”
FOTO SVEN DILLEN Ben Lambrechts (PXL) en Dirk Vanstipele­n (SyntraPXL) : “Voor de PXL-alumni biedt dit het voordeel dat we nu met gespeciali­seerde lesgevers, vaak uit het vak zelf, nascholing­en op maat kunnen organisere­n.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium