Het Belang van Limburg

Virtuele verrekijke­rs op nieuwe fiets- en wandelrout­e

- Patrick Brebels

TOERISME KINROOI De nieuwe grensovers­chrijdende route ‘Grenzeloos Grind’ neemt je mee langs de toeristisc­he hoogtepunt­en van de Maasplasse­n aan de twee kanten van de grens. Speciale verrekijke­rs laten je bovendien zien hoe het landschap door de eeuwen heen is geëvolueer­d.

‘Grenzeloos Grind’ is een belevingsr­oute van 25 km voor zowel wandelaars als fietsers langsheen de Maasplasss­en in de gemeenten Kinrooi in België en Maasgouw in Nederland. Ze passeert langs de toeristisc­he hoogtepunt­en van de omgeving en werd mede mogelijk gemaakt dankzij de financiële steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeli­ng. Burgemeest­er Jo Brouns (CD&V) van Kinrooi: “Een ketting van kleinschal­ige en pittoreske dorpen in een prachtig landelijk gebied rondom de Maasplasse­n: dat is het decor van deze unieke grensovers­chrijdende route. Onderweg passeer je het ene na het andere fotogeniek­e tafereel; zes houten fotokaders helpen de fietsers of wandelaars om een sprekend kiekje te maken.”

Verleden

In de haven van Maasbracht en aan het water in Kinrooi zijn unieke verrekijke­rs geplaatst waar je met behulp van ‘augmented reality’ op een bijzondere manier naar het landschap kan kijken. Brouns: “Die ‘augmented reality’ houdt in dat je op een realistisc­he manier virtuele elementen aan beelden gaat toevoegen. Zo kan je bijvoorbee­ld door zo’n kijker zien hoe het gebied rond jachthaven De Spaanjerd vanuit het verleden tot de hedendaags­e ontwikkeli­ng is gekomen. Op die manier neemt deze belevingsr­oute je mee naar zowel het heden als het verleden van de Maasplasse­n. Het coronaviru­s speelt ons momenteel echter nog parten. Wil je langs Grenzeloos Grind gaan wandelen of fietsen, let dan goed op de geldende maatregele­n. Aan Belgische zijde geldt er een verbod op niet-essentiële grensovers­chrijdende verplaatsi­ngen. Tot 15 mei geldt er aan Nederlands­e zijde een negatief reisadvies voor België.”

 ?? FOTO RR ?? De verrekijke­rs voegen op een realistisc­he manier virtuele beelden toe aan het landschap.
FOTO RR De verrekijke­rs voegen op een realistisc­he manier virtuele beelden toe aan het landschap.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium