Het Belang van Limburg

Huize Fabor is nieuwe thuis voor jongeren met beperking in Lanklaar

Zorggroep Arum bouwt in de Dorpsstraa­t in Lanklaar momenteel een nieuw pand. “In het gebouw krijgen 24 jongeren met een beperking een nieuwe thuis”, zegt algemeen directeur Luc Lemkens van zorggroep Arum.

- Mark Dreesen

In de Dorpsstraa­t in Lanklaar bouwt Zorggroep Arum een nieuwe thuis voor 24 jongeren met een beperking. Huize Fabor zal vier leefgroepe­n van telkens zes cliënten tellen. “Vandaag werken we met twee leefgroepe­n van tien clienten in het Multi Functionee­l Centrum (MFC) op campus de Meander in Stokkem”, vertelt alEn gemeen directeur Luc Lemkens van Zorggroep Arum. “Doordat de zorgvraag van onze jongeren toeneemt, stellen we vast dat tien jongeren samen in een leefgroep nog amper leefbaar is. Daarom starten we met een nieuw en kleinschal­iger zorgmodel in Huize Fabor, dat straks het MFC vervangt. In elke cluster zullen zes jongeren tussen 13 en 21 jaar verblijven.” In Huize Fabor krijgt elke cliënt een eigen studio van ruim 27 m2 met eigen sanitair. “Daarnaast is er een gemeenscha­ppelijke leefruimte waar er ze samen kunnen eten, tv kijken en spelen. Er komt ook een ontmoeting­s- en rusttuin. achter het nieuwe pand is er een bijkomend gebouw waar we onder andere onderwijs op afstand kunnen geven aan de jongeren voor wie het op en af naar school gaan te veel stress met zich meebrengt.”

Bijzondere inrichting

Zes kamers worden op een bijzondere manier afgewerkt en ingericht voor jongeren met een grote psychische kwetsbaarh­eid. “Sommige van deze jongeren vertonen soms agressief en destructie­f gedrag. Om hen te beschermen worden de kamers op een speciale en voor hen veilige manier ingericht”, duidt Luc Lemkens. “Zo zijn de spiegels niet uit glas, maar wel uit onbreekbaa­r materiaal. We voorkomen op die manier dat ze zichzelf of de begeleider­s verwonden. De jongeren die in deze leefgroep verblijven, krijgen een eigen prikkelarm­e tuin waar ze tot rust kunnen komen op momenten dat ze zich geagiteerd voelen.”

Arum

Huize Fabor opent de deuren in het najaar. “Op dat moment nodigen we ook de buurt uit voor een bezoekje. Huize Fabor wil absoluut geen eiland zijn in Lanklaar, integendee­l. Op de site is er ook nog ruimte voor een tweede project. Hier willen we een thuis bouwen voor jongeren die 21 worden en hier in Lanklaar willen blijven wonen”, aldus Lemkens. Huize Fabor wordt gebouwd door Zorggroep Arum. “De Meander in Stokkem en Mané in Opgrimbie (Maasmechel­en) werken voortaan samen via Zorggroep Arum”, vertelt Jan Creemers, voorzitter van Zorggroep Arum. “De campusname­n De Meander en Mané blijven behouden, maar overkoepel­end treden we nu naar buiten als Zorggroep Arum. Samen zorgen we voor ruim 300 clienten en telt de zorggroep 300 personeels­leden.”

 ?? MARK DREESEN
FOTO ?? In de Dorpsstraa­t in Lanklaar opent Arum in het najaar een nieuwe thuis voor 24 jongeren met een beperking.
MARK DREESEN FOTO In de Dorpsstraa­t in Lanklaar opent Arum in het najaar een nieuwe thuis voor 24 jongeren met een beperking.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium