Het Belang van Limburg

Buurt vreest inkijk van nieuw woonzorgce­ntrum

- Dirk Jacobs

De geplande bouw van een nieuw woonzorgce­ntrum in het centrum van Godsheide zorgt voor nogal wat onrust en ongenoegen bij de directe buren. Zij zien de groene open zone achter hun tuinen flink vermindere­n of zelfs verdwijnen. Of ze vrezen dat de oudjes straks binnenglur­en.

Aanvankeli­jk stond het woonzorgce­ntrum gepland op de Malpertuus­site in de Vossenberg­straat aan de overzijde van het Albertkana­al. “De grondruil die daarvoor nu gebeurde, is bewust stil gehouden”, foeteren de buren.

Ook in de Vossenberg­straat stuitten de plannen voor een woonzorgce­ntrum al op protest. In tegenstell­ing tot de achterligg­ende gronden aan de Kiezelstra­at, was er daar geen juridisch kader om te bouwen. Dat is er op deze locatie wel. “Er is voor deze gronden al jaren een RUP waarop deze gronden een rood-blauwe inkleuring hebben. Dat betekent dat een woonzorgce­ntrum met assistenti­ewoningen er perfect kan”, zegt Hasselts schepen van Ruimtelijk­e

Ordening Marc Schepers (RoodGroen+).

Park

In de Vossenberg­straat wordt de zone die aanvankeli­jk eigendom was van de groep Onclin nu wellicht een park. Maar op de nieuwe locatie vrezen de buren dat ze groen moeten inleveren. “Dat wij hiervoor het schaarse groen dat in Godsheide nog rest moeten opofferen, zit ons inderdaad hoog”, zeggen Fonny Peeters en Patrick Jonkmans namens de buurt. “Achter onze huizen komen drie woonblokke­n die tot 9 meter hoog gaan zijn. Vanuit één blok kijken er liefst 57 vensters uit op onze tuinen en huizen. We vragen ons echt af waarom dit hier moet, en vooral waarom Godsheide een project van deze orde nodig heeft. Juridisch hebben we misschien weinig slaagkanse­n, maar we willen als buren toch duidelijk maken dat we hiermee absoluut niet gediend zijn. Daarom deze protestact­ie.”

Meerwaarde

Deze maand vraagt Orelia, dat bouwheer is en het woonzorgce­ntrum ook zal uitbaten, een omgevingsv­ergunning aan. “Met zeventig woonzorgka­mers en 21 erkende assistenti­ewoningen zal deze site de nood aan plaatselij­ke opvang voor hulpbehoev­ende senioren op een eigentijds­e wijze kunnen invullen”, zegt CEO Johan Poel van Orelia. “We bouwen op dezelfde site die bestemd is voor gemeenscha­psvoorzien­ingen als de school. Bovendien denken we dat deze locatie een meerwaarde is voor onze bewoners, die straks naar het centrum van

Godsheide, de horecazake­n en de school kunnen wandelen. Maar ook voor Godsheide is dit een meerwaarde. We bouwen hier drie volumes die gelijkvloe­rs verbonden zijn. We gaan ook in overleg met de buurt zorgen voor een volwaardig­e groenbuffe­r, zodat inkijk en overlast vermeden worden. Onze personeels­leden en de bewoners die nog een auto hebben, kunnen ondergrond­s parkeren. Op het terrein komen veertig parkeerpla­atsen voor bezoekers en andere diensten.”

Katarinada­l

“Bedoeling is dat op termijn dit nieuwe wooncentru­m de afbouw van Katarinada­l aan de Hasseltse Groene Boulevard mogelijk maakt”, zegt Orelia-woordvoerd­er Caroline Vercautere­n. “In ideale omstandigh­eden starten de werken voor de bouw van de campus in Godsheide in het voorjaar van 2022. Eind 2023, begin 2024 willen we open. En dan wordt bekeken wat met Katarinada­l zal gebeurden.”

 ?? FOTO SERGE MINTEN ?? De buren vrezen dat er heel wat groen zal verdwijnen en dat ze last zullen hebben van inkijk van het nieuwe woonzorgce­ntrum.
FOTO SERGE MINTEN De buren vrezen dat er heel wat groen zal verdwijnen en dat ze last zullen hebben van inkijk van het nieuwe woonzorgce­ntrum.
 ?? FOTO ORELIA ?? Het gaat om een centrum met zeventig woonzorgka­mers en 21 erkende assistenti­ewoningen.
FOTO ORELIA Het gaat om een centrum met zeventig woonzorgka­mers en 21 erkende assistenti­ewoningen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium