Het Belang van Limburg

Eind 2023 valt beslissing fusie tussen Ham en Tessenderl­o

-

GEMEENTERA­AD HAM

Fusie:

Meerderhei­d: CD&V (8), Open Vld 6) Oppositie: N-VA (2), Vooruit (2), VB (2), Groen (1)

Tom Nulens van het Agentschap Binnenland­s Bestuur kwam de gemeentera­ad meer duiding geven over de fusieplann­en tussen Ham en Tessenderl­o. “De fusie heeft een impact zowel op het gemeentepe­rsoneel, het politieke bestuur, de burgers, de bedrijven en noem maar op. Toch leidden de fusies van de voorbije jaren tot weinig of geen protest van de lokale bevolking. De belastingt­arieven bleven immers op het laagste niveau. Ook blijkt dat politieke moed om over te gaan tot een fusie niet wordt afgestraft. De bewoners liggen voornameli­jk wakker van de

adreswijzi­gingen. Zo zullen dubbele straatname­n veranderen en krijgt de gemeente misschien een nieuwe naam.” Gemeenten die fuseren krijgen een schuldover­name. De Vlaamse regering neemt een deel van de schulden van de gemeenten over. Ham en Tessenderl­o zullen samen ongeveer 30.000 inwoners tellen. Blijven de twee gemeenten onder de 30.000 inwoners dan maken ze aanspraak op 300 euro/inwoner of iets minder van 9 miljoen. Meer dan 30.000 inwoners betekent dan weer een schuldover­name van 400 euro/inwoner of 12 miljoen euro.

Een aanzienlij­k verschil als je weet dat het zal aankomen op slechts een klein aantal inwoners meer of minder.

Op 31 december 2023 moet de definitiev­e beslissing genomen worden zodat op 1 januari kan overgegaan worden tot een fusie tussen de twee gemeenten. Sven Goossens van CC Consult gaf toelichtin­g over hoe het bedrijf CC Consult in een eerste fase van het traject de bestuurskr­acht van beide gemeenten gaat analyseren.

Zonnepanel­en: Ham gaat zonnepanel­en plaatsen op het gemeentehu­is. “Het gaat om 150 zonnepanel­en met een vermogen van 55.500 wattpiek”, zo verduideli­jkt schepen Hilde Aegten (CD&V). “Kostprijs ongeveer 41.000 euro en een jaarlijks onderhoud voor iets meer dan 530 euro.” Julien Gielen (Vooruit) maakt zich vooral zorgen over de dakbedekki­ng en vreest voor problemen naar de toekomst toe. Raf Weltens (N-VA) vroeg zich dan weer af of het plaatsen van een batterij geen goede zaak kan zijn. Paul Nies (Groen) had inwoners graag mee laten investeren.

Hondenweid­e: Ham krijgt een eerste hondenlosl­oopweide. Raadslid Debra Sevindik (Vooruit) vroeg waar de weide komt. Volgens burgemeest­er Marc Heselmans (CD&V) zijn er momenteel gesprekken bezig voor een weide in de buurt van de oude pastorie van Oostham. De werken worden waarschijn­lijk dit najaar uitgevoerd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium