Het Belang van Limburg

Jeroen Medaer speelde 100 dagen lang Big Brother

- Nele Coune

“Big Brother is een instituut, een experiment, een stem.” Nu de laatste bewoner het huis verlaten heeft, kunnen we ook een gezicht op die stem plakken. En een baard. Die van Jeroen Medaer (43). De acteur met roots in Riemst mocht 100 dagen lang de iconische rol spelen.

We krijgen meteen verontschu­ldigingen te horen, wanneer we (stem)acteur Jeroen Medaer opbellen. Toen we hem drie maanden geleden contacteer­den met de vraag of hij zijn stem leende aan Big Brother, bleef hij ons het antwoord schuldig. Nu mag hij wel vrijuit spreken over zijn recentste tv-avontuur. “We hebben mijn identiteit zeker niet expres geheimgeho­uden. Het leek ons gewoon leuker om er geen gezicht op te plakken en het mysterie te bewaren. Het programma draaide niet om mij. Big Brother is niemand. Het is een huis, een instituut, een experiment”, vertelt de inwoner van Zoersel die roots heeft in Riemst.

Voor de bewoners was Big Brother toch vooral een stem. “Het was een hele uitdaging om de juiste stem te vinden”, geeft Jeroen toe. “Er ging een hele casting aan vooraf. Het moest niet enkel een stem zijn die zowel door een Vlaams als Nederlands publiek gesmaakt zou worden. Ze wilden er een echt personage van maken”, vertelt de acteur die al rollen had in Red Light, Over Water en De Twaalf. “In het begin spraken we over een vriendelij­ke psychopaat, maar dat laatste is er toch wel een beetje uitgegaan. Big Brother bepaalt de regels, maar hij doet dat wel met respect voor het huis en de bewoners. De hele productie leefde mee met de kandidaten. Als Julie bijvoorbee­ld haar kinderen miste, of Jill ziek werd. Natuurlijk deed dat wel iets met mij. Maar als Big Brother mocht ik dat niet tonen. Die heeft geen emoties.”

Loltrappen

Toen Jeroen uiteindeli­jk de vraag kreeg om Big Brother te spelen, moest hij er toch even over nadenken. “Maar het blijft natuurlijk een iconische rol. Ze hadden mij ook verzekerd dat ze er een mooi programma van wilden maken met leuke bewoners en weinig tot geen manipulati­e van buitenaf. En daar zijn ze in geslaagd.” De bijzonders­te momenten tijdens die honderd dagen? “Ik vond het best heftig toen ik Theo moest terechtwij­zen. Het was ook hard toen er drie bewoners beslisten om te vertrekken. Maar daar tegenover staan heel wat leuke momenten. Zo was er bijvoorbee­ld de proef waarin de bewoners een code moesten ingeven als ik hun naam riep. Toen heb ik een hele dag met hen kunnen sollen. Ik riep te pas en te onpas hun naam. Big Brother zijn is niet alleen werken.

Soms mag je ook gewoon loltrappen.” (lacht)

Pendelen

Voor de opnames pendelde Jeroen tussen Zoersel en Amsterdam. “Ik heb in zekere zin ook honderd dagen in dat huis gezeten. Er was namelijk maar één stem. Heel af en toe werd er iets op voorhand opgenomen, maar het grootste gedeelte gebeurde live. Ik heb echte gesprekken gevoerd met de bewoners. Het was een heel bijzondere productie door corona, maar alles is veilig verlopen. Ik had altijd een hele boekhoudin­g aan papieren bij om in en uit België te mogen en de Nederlands­e avondklok te verbreken.”

Luisterboe­ken

Nu de deuren van het huis gesloten zijn, kan Jeroen zich weer meer focussen op De Uitspreker­ij, het productieh­uis van luisterboe­ken dat hij samen met de Bilzerse Gerdy Swennen runt. “Ik denk dat we stilaan aan ons honderdste luisterboe­k zitten, en dat in een jaar tijd. Het gaat dus zeer goed.”

“Als Julie haar kinderen miste, of Jill ziek werd, deed dat wel iets met mij. Maar als Big Brother mocht ik dat niet tonen. Die heeft geen emoties”

Jeroen Medaer

 ?? FOTO DIRK KERSTENS ?? “Big Brother bepaalt de regels, maar hij doet dat wel met respect voor het huis en de bewoners”, zegt Jeroen Medaer.
FOTO DIRK KERSTENS “Big Brother bepaalt de regels, maar hij doet dat wel met respect voor het huis en de bewoners”, zegt Jeroen Medaer.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium