Het Belang van Limburg

Anthony Hopkins wint al schilderen­d zijn derde beeldje

- Chris Craps

BAFTAS LONDEN Anthony Hopkins (83) dacht dat er gejuicht werd voor een doelpunt, maar het bleek voor hem te zijn. Hij werd verrassend verkozen tot Beste Acteur op de Baftas, de Britse filmprijze­n. Nomadland was met vier beeldjes de grote slokop en is dé topfavorie­t voor de Oscars.

De grootste verrassing van de 74ste editie van de Baftas was de keuze voor Anthony Hopkins als Beste Acteur voor het dementiedr­ama The Father. De overleden Chadwick Boseman (Ma Rainey’s Black Bottom) was in pole position vertrokken, maar blijkbaar wilden de Britten liever een levende legende huldigen dan een stem van medeleven uitbrengen.

Voor de 83-jarige Tony betekent de prijs zijn derde Bafta en hij is nu ook de op een na oudste Bafta-winaar. Hij was aan het schilderen toen de uitreiking plaatsvond. Toen er gejuich uit een belendende kamer klonk, dacht hij dat er een voetbalmat­ch aan de gang was. The Father kreeg overigens ook nog de prijs voor het Beste Geadapteer­de Script. Het stond in de sterren geschreven dat Nomadland van Chloé Zhao de grote winnaar ging worden. De road movie haalde Beste Film, Beste Regie, Beste Actrice en Beste Camerawerk binnen. De oproep naar meer diversitei­t speelde zeker een rol, maar het ontbreken van Mank en Sound of Metal onder de genomineer­den voor Beste Film verhoogde de kans op winst.

Beste Actrice Frances McDormand had weinig concurrent­ie door de afwezighei­d van Viola Davis (Ma Rainey’s Black Bottom) en Carey Mulligan (Promising Young Woman). Enkel Vanessa Kirby (Pieces of a Woman) had nog roet in het eten kunnen gooien en zou dat wel eens kunnen doen tijdens de Oscarcerem­onie. Toch ging Promising Young Woman niet met lege handen naar huis. De prent kreeg Beste Britse Film en Beste Origineel Script. Zoals te verwachten kaapte Daniel Kaluuya – een Brit – nog maar eens een prijs voor de Beste Bijrol weg voor het Black Panther-drama Judas and the Black Messiah.

Oscars met Belgisch tintje

Wat betekent dat nu voor de Oscars, die op maandag 26 april het prijzensei­zoen afsluiten? Nomadland is zonder twijfel de gedoodverf­de winnaar. Chloé Zhao is zeker van de prijs voor Beste Regisseur en Frances McDormand zal haar derde Oscar kunnen ophalen. Maar Hopkins zal het moeten afleggen tegen Boseman.

Onze hoop gaat vooral uit naar een Oscar voor Beste Internatio­nale Film voor het Bosnië-drama Quo Vadis, Aïda? met Johan Heldenberg­h. Toch bestaat de vrees dat de Academy, zoals de Britse Academy, het lichtverte­erbare Another Round van Deen Thomas Vinterberg zal verkiezen.

 ?? FOTO CINÉART ?? Anthony Hopkins, winnaar van de Bafta voor Beste Acteur in The Father, dacht dat er een voetbalmat­ch aan de gang was.
FOTO CINÉART Anthony Hopkins, winnaar van de Bafta voor Beste Acteur in The Father, dacht dat er een voetbalmat­ch aan de gang was.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium