Het Belang van Limburg

Cavendish is back na meer dan drie jaar

Bijna iedereen was ervan overtuigd dat Mark Cavendish (35) op 8 februari 2018 zijn teller op 146 zeges had afgesloten. Maar kijk: 1.159 dagen later snelde hij opnieuw naar winst in de Ronde van Turkije door Jasper Philipsen te kloppen. “Dit grijpt me naa

- WIELRENNEN Hugo Coorevits

Kampioenen schrijf je nooit af. Tot ze er zelf klaar mee zijn. En dat was Mark Cavendish absoluut niet toen hij vorig jaar zijn allerlaats­te koers voor BahrainMcL­aren had gereden. De Sprinter van deze Eeuw had al lang in de gaten dat alleen Patrick Lefevere hem kon terugbreng­en naar het niveau waar hij thuishoord­e. Zo zou hij zijn carrière niet afsluiten. Ondanks zijn 35 lentes. Ondanks een droogte van meer dan drie jaar. Na een paar lange gesprekken ging Lefevere overstag. “Ik heb het aangedurfd om hem aan te nemen en ik word daar nu voor beloond. Zo simpel is het.”

Emotionele jongen

Velen deden meewarig toen bekendraak­te dat Deceuninck­Quick-Step de Brit een afscheidsj­aar in schoonheid gunde. Lefevere ging de uitdaging aan. “Ik had weinig te verliezen. Ik nam hem aan met mijn volle gedacht. Tegen mijn zin doe ik niets. Nu niet, straks niet, vroeger niet. Nooit. Was het dit jaar niets geworden voor Mark, dan zouden ze gezegd hebben: ‘Hij heeft Mark nog aangenomen, maar eigenlijk was hij beter gestopt met koersen’. Lukte het wél, dan was ik de beste.” Lefevere en Cavendish: hun band is altijd hecht gebleven, ook al gingen ze in december 2015 met wederzijds respect uit elkaar. “Sommige dingen kan je niet uitleggen, maar ik voelde onmiddelli­jk dat het klikte. Altijd. Cav is een veel emotionele­re jongen dan iedereen denkt. De buitenwere­ld kent hem alleen maar als grumpy omdat hij soms rare antwoorden geeft bij interviews. Maar hij is helemaal niet mopperig. Hij heeft een bloedhekel aan die kleine, sneaky websites die alles overnemen en verkeerd citeren wat hij gezegd heeft.”

Dodelijke versnellin­g

Cavendish won de tweede rit in de Ronde van Turkije zoals in zijn beste jaren: met een dodelijke versnellin­g in de laatste vijftig meter. “Je moet zien wie hij klopte. En hoe. Jasper Philipsen won woensdag nog de Scheldepri­js en ook maandag werd hij goed gebracht. Hij lag al een fiets voorop toen

Mark van de derde positie naar voren kwam, maar Cav sprintte hem voorbij. Op eigen kracht. Dat was de oude Cavendish. De voorbije maanden was hij bij ons overal een beetje de bankzitter. Waar we konden, stelden we hem op. En nu wint hij, dat is supermooi. Zijn jaar is nu al geslaagd, maar met deze moreel wint hij nog, hoor.” Nogmaals het bewijs dat er bij een renner veel in het hoofd gebeurt, oordeelt Lefevere. “De voorbije twee à drie jaar geloofden ze hem niet toen hij zei dat hij worstelde met het Epstein-barrvirus, dat hij niet goed op zijn fiets zat... Niemand geloofde hem. Ik mag het eigenlijk niet zeggen, maar ze waren hem achter zijn rug aan het uitlachen.”

Leiderstru­i

Bij Deceuninck-Quick-Step heerste maandag de sfeer van de grote dagen. Niet het minst op de kamer van Fabio Jakobsen en Iljo Keisse. “Het zat eraan te komen. Toen ik zag hoe hij zondag ploegmaat Alvaro Hodeg berispte omdat ze in die bocht bijna allebei vielen, wist ik genoeg”, zei Keisse. “Cav was back. Je voelde aan alles dat het zou gebeuren. Alleen wisten we niet waar en wanneer. Mark heeft opnieuw de drive van een junior. Hij heeft zijn eergevoel en weet dat er in de ploeg nog veel sprinters zijn. Hij wou zo snel mogelijk tonen dat de ouwe niet versleten is.”

Cavendish , die ook de leiderstru­i veroverde, dankte de ploeg en Lefevere in het bijzonder. “Om weer te kunnen winnen na wat ik de laatste jaren heb meegemaakt, is echt ongeloofli­jk. Ik ben vooral ook trots dat Fabio Jakobsen erbij was. In de finale werkte hij hard mee voorin. Ongeloofli­jk na wat hij heeft doorstaan.”

“Ik heb het aangedurfd om hem aan te nemen en ik word daar nu voor beloond. Zo simpel is

het”

Patrick Lefevere

Deceuninck – Quick-Step

 ??  ??
 ?? FOTO GETTY IMAGES BELGAIMAGE ?? Cavendish remonteerd­e in de laatste meters Jasper Philipsen.
FOTO GETTY IMAGES BELGAIMAGE Cavendish remonteerd­e in de laatste meters Jasper Philipsen.
 ?? FOTO GETTY IMAGES ?? Een knuffel voor Fabio Jakobsen.
FOTO GETTY IMAGES Een knuffel voor Fabio Jakobsen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium