Het Belang van Limburg

Nina Derwael zegt af na voetblessu­re

Nina Derwael geeft door een voetblessu­re forfait voor het EK gymnastiek van volgende week. De Olympische Spelen komen niet in het gedrang, maar de wereldkamp­ioene moet wel naar Tokio afreizen zonder grote voorbereid­ingswedstr­ijd. Vandaag geeft ze zelf me

- EK IN BAZEL Marc Cornelisse­n

Hoeveel pech kan een mens verdragen? Dan is er eindelijk nog eens een grote turnwedstr­ijd die wél doorgaat, en dan moet Nina Derwael (21) forfait geven. Een voetblessu­re houdt haar weg van het EK toesteltur­nen, dat op woensdag 21 april begint in het Zwitserse Bazel. Het gaat om een lichte blessure waar ze al een tijdje last van heeft. Op 3 april deed ze nog mee aan een interne test in Heerenveen, maar daar moest ze haar voet al sparen. Ze turnde toen wel haar brugoefeni­ng, die niet belastend is voor haar voet. Na een paar dagen rust is nu besloten om te passen voor het EK.

“Nina heeft al enkele weken een scheurtje in de onderkant van haar voet”, zegt Delphine Gosseye, woordvoers­ter van de Gymfed. “Ze heeft nu enkele dagen vrij gehad, maar los daarvan heeft de blessure haar niet van de training weggehoude­n. In Heerenveen heeft Nina haar olympische brugoefeni­ng geturnd en daar heeft ze veel vertrouwen uit geput. Maar rekening houdend met de belasting en de workload is nu beslist dat dit EK niet goed past in haar opbouw naar de Olympische Spelen. Maar als Tokio morgen zou beginnen, zou ze gewoon mee kunnen doen.”

Geen alternatie­f

Geen reden tot paniek dus over een van onze voornaamst­e medailleka­ndidaten in Tokio. Maar goed nieuws is het natuurlijk niet. Maandag was het dag op dag achttien maanden geleden dat Derwael in Stuttgart haar tweede wereldtite­l veroverde. Dat WK is nog altijd haar laatste optreden in een officiële competitie.

Eerder dit jaar werden de geplande wereldbeke­rwedstrijd­en in Doha en Tokio geschrapt en het EK was haar laatste kans op een groot internatio­naal tornooi voor de Spelen. Er zijn nog enkele internatio­nale World Challenge Cups, maar die zijn niet van EK-niveau en de onzekerhei­d rond corona maakt ze momenteel weinig aantrekkel­ijk. Naast interne testwedstr­ijden (de volgende op 5 juni) houdt Derwael het wellicht bij de FIT Challenge in Gent. De Gymfed wil die afspraak wel uitbouwen tot een hoogstaand­e wedstrijd met individuel­e gymnasten en nationale teams die aan de Spelen deelnemen. De FIT Challenge vindt plaats van 25 tot 27 juni.

“Het is jammer dit EK te moeten missen, maar met het oog op de Olympische Spelen is dit de beste beslissing”, zegt Derwael in een persberich­t. Vandaag geeft ze meer tekst en uitleg op een virtuele persontmoe­ting. Jutta Verkest wordt haar vervangste­r op het EK. Zij voegt zich bij Margaux Daveloose, Fien Enghels en Noémie Louon.

“Nina heeft al enkele weken een scheurtje in de onderkant van

haar voet”

Delphine Gosseye

Woordvoers­ter Gymfed

 ??  ??
 ?? FOTO BELGA ?? Derwael schittert in de videoclip van Team Belgium waarin zij een van de olympiërs is die de outfits voor Tokio aan het grote publiek voorstelt.
FOTO BELGA Derwael schittert in de videoclip van Team Belgium waarin zij een van de olympiërs is die de outfits voor Tokio aan het grote publiek voorstelt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium