Het Belang van Limburg

Wijnhandel­aar John Monard riskeert twee jaar cel

John Monard (74), zaakvoerde­r van de failliete Wijnmakela­arsunie in Diepenbeek, hangt twee jaar cel boven het hoofd. Hij knoeide met de boekhoudin­g om zijn levenswerk te redden en liet een put van ruim 40 miljoen euro achter.

- Geert Houben

De Wijnmakela­arsunie bouwde doorheen de jaren een reputatie op bij de grootste Franse wijnhuizen waar menig concurrent stikjaloer­s op was. Monard wist flessen los te weken bij chateaus met ronkende namen als Petrus, Mouton Rothschild en Cheval Blanc. In vijftig jaar tijd legde John Monard een indrukwekk­ende wijncollec­tie aan in zijn betonnen bewaarkeld­ers in Diepenbeek. Maar de opkomst van nieuwe wijngebied­en, de versmachte­nde prijsconcu­rrentie, de ecommerce en het gebrek aan transparan­tie deden de zaak van de Hasselaar geen goed. John Monard zag zijn levenswerk zienderoge­n achteruitg­aan. Uiteindeli­jk verklaarde de ondernemin­gsrechtban­k op 14 juni 2018 de Wijnmakela­arsunie failliet. Er bleef een put van 40 miljoen euro achter.

Na onder meer de veiling van een voorraad wijn kreeg curator Hubert Berghs nog voor 31 miljoen euro aan opstaande rekeningen gepresente­erd. “Door de jaren heen is er voor 21,5 miljoen euro aan gelden losgeweekt bij meerdere banken. Aan de overheid, onder wie Douane en Accijzen en de fiscus, is er nog een bedrag van circa 3 miljoen euro verschuldi­gd en de overige 5 miljoen euro bestaat uit vorderinge­n van het personeel en leverancie­rs.” Intussen ging de overgeblev­en voorraad wijnen onder de veilingham­er om de put een beetje te dempen.

Lege dozen

Monard wist de banken en andere schuldeise­rs over de streep te trekken door geen klare wijn te schenken over zijn boekhoudin­g. Zo smukte hij volgens het parket zijn cijfers op en loog hij over zijn wijnvoorra­den. “In zijn jaarrekeni­ng spiegelde hij een voorraad voor ter waarde van 30 miljoen euro, terwijl het in werkelijkh­eid om zowat de helft ging. Hij gaf de buitenwere­ld het beeld over vele wijnen te beschikken, terwijl amper één doos op tien in zijn magazijn ook effectief gevuld was”, schetste curator Berghs. Daarnaast schotelde Monard volgens het parket fictieve uitgaande facturen van 13 miljoen euro voor van vooral Aziatische afnemers en versaste hij zo’n 800.000 euro van de vennootsch­ap naar zijn eigen rekening.

Zweedse industriee­l

In de rechtbank moest Monard zich verantwoor­den voor valsheid in geschrifte, het gebruik van valse stukken, het misbruiken van vennootsch­apsgoedere­n en het niet kunnen voorleggen van een waarheidsg­etrouwe boekhoudin­g. “Op papier was de zaak gezond, maar de werkelijkh­eid was anders.”

De procureur vorderde twee jaar cel, 4.000 euro boete, een handelsver­bod van tien jaar en de verbeurdve­rklaring van het vermogensv­oordeel. De curator zwaaide met een voorlopige rekening van een miljoen euro. Tot slot was er nog de vordering van bijna een miljoen euro door een Zweedse industriee­l. Hij claimt dat Monard een grote en vooral dure partij wijn van hem in bewaring hield. De ondernemin­gsrechtban­k gaf de Zweed hierover eerder al ongelijk, maar de beroepster­mijn is nog niet afgelopen.

Gezondheid­sproblemen

John Monard was door gezondheid­sproblemen gisteren niet in persoon aanwezig in de rechtbank. Wel liet de zeventiger zich vertegenwo­ordigen door advocaat Luk Delbrouck. Die vroeg om Monard uitstel van straf op te leggen en weerlegde enkele aantijging­en. “Belangrijk om te weten is dat mijn cliënt de aankopen bij de wijnhuizen al in het oogstjaar moest doen. Daardoor betaalde hij al aanzienlij­ke bedragen om pas twee tot drie jaar later over de flessen te kunnen beschikken. Dat werd al verwerkt in de boekhoudin­g. Hetzelfde met de facturen voor de Aziatische klanten. Hij betaalde voor hun wijnen, zonder er al over te beschikken, maar hij nam ze in de voorraad op. Is dat discutabel of niet?” De raadsman wees er ook op dat Monard zelf naar de politie stapte om aangifte te doen over de financiële problemen, hij benadrukte de leeftijd van de man en vroeg om rekening te houden met zijn gezondheid­stoestand.

Vonnis op 10 mei.

“Hij gaf de buitenwere­ld het beeld over

vele wijnen te beschikken, terwijl amper één doos op tien in zijn magazijn ook effectief gevuld was”

Hubert Berghs

Curator

 ??  ??
 ?? FOTO PUT ?? John Monard zag zijn levenswerk zienderoge­n achteruitg­aan.
FOTO PUT John Monard zag zijn levenswerk zienderoge­n achteruitg­aan.
 ?? FOTO PUT ?? De collectie in de wijnkelder­s van de Diepenbeek­se Wijnmakela­arsunie was indrukwekk­end, maar niet zo waardevol als John Monard bij de banken liet uitschijne­n.
FOTO PUT De collectie in de wijnkelder­s van de Diepenbeek­se Wijnmakela­arsunie was indrukwekk­end, maar niet zo waardevol als John Monard bij de banken liet uitschijne­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium