Het Belang van Limburg

Het terras als compromis

De komende weken worden de maatregele­n in etappes versoepeld. Het grootste strijdpunt – de heropening van de horeca – mondde uit in een terrascomp­romis. Het totaalpakk­et stemt Horeca Vlaanderen noch de experts gelukkig.

- Geert Houben, Yves Lambrix en Thierry Goeman

De eerste versoepeli­ngen volgen maandag al, als de grenzen en scholen weer opengaan. Een week later vergroot de buitenbubb­el en volgen versoepeli­ngen voor winkels en kappers. Maar voor velen was het toch wachten op de opening van cafés en restaurant­s. Dat is voor 8 mei. Wel alleen de terrassen én enkel als de coronacijf­ers het toelaten, tot grote ontstelten­is van de horecasect­or. “De donkere wolken blijven, er schijnt nu hooguit een straaltje zon doorheen”, zegt Ludo Geurden (foto), de Genkse voorzitter van Horeca Vlaanderen. “Heeft dit wel zin?”, vraagt Dirk Hendrickx zich af. De zaakvoerde­r van De Goei Goesting, L’Aperi Vino en Buon’Eatalia in Hasselt weet nog niet of hij zijn terrassen wel zal heropenen. “Met dit plan worden we gekoeionee­rd.”

Ook de experts reageren ongerust op het pakket maatregele­n. “Dat er iets moest gebeuren, was duidelijk. Maar er is een verschil tussen wat druk van de ketel halen door het ventiel open te houden of het deksel er helemaal afnemen”, zegt Marc Van Ranst. “Dat is wat nu gebeurt. Het is te veel in één keer. Men speelt hier een gevaarlijk spel.”

Maandag gaan de scholen en de grenzen weer open. Een week later volgen alle winkels en nietmedisc­he contactber­oepen, en gaat de buitenbubb­el van vier naar tien personen. Op 8 mei gaat de avondklok op de schop en mogen de horecaterr­assen heropenen. Dat heeft het Overlegcom­ité beslist.

“We hebben gekozen voor een voorzichti­ge en realistisc­he aanpak waar we inzetten op vertrouwen”, begon premier De Croo (Open Vld) de persconfer­entie van het Overlegcom­ité. Welke maatregele­n gaan welke dag in?

MAANDAG 19 APRIL

➜ Het einde van de paasvakant­ie betekent ook de heropening van de scholen. De kleuter- en lagere scholen gaan voltijds open, net als de eerste graad van het secundair onderwijs. In de tweede en derde graad van het secundair blijft het deeltijds afstandson­derwijs behouden. Alleen in het deeltijds beroepsond­erwijs en het buitengewo­on secundair onderwijs is voltijds contactond­erwijs mogelijk. Extra muros schoolacti­viteiten van één dag mogen weer. In het hoger onderwijs is contactond­erwijs één dag of twee halve dagen per week opnieuw mogelijk. De examens mogen wel fysiek worden afgenomen.

➜ Het reisverbod wordt opgeheven, al worden niet-essentiële reizen streng afgeraden. Volgens de premier komt er een “zeer strikte opvolging van testing en quarantain­e”. Wie terugkeert uit een rode zone moet de quarantain­eprocedure volgen, met een verplichte test op dag één en zeven. Het Passenger Locator Form (PLF) moet altijd worden ingevuld en de politie zal erop toezien dat de tests effectief worden uitgevoerd. Wie de regels niet naleeft, riskeert 250 euro boete.

MAANDAG 26 APRIL

➜ De buitenbubb­el vergroot van vier naar tien personen. Voldoende afstand houden en het mondmasker dragen, blijven verplicht.

➜ Niet-medische contactber­oepen zoals kappers, schoonheid­sspecialis­ten en masseurs mogen de deuren heropenen.

➜ Reserveren in niet-essentiële winkels is niet langer nodig. Winkelen zonder afspraak wordt dus weer mogelijk, al mogen slechts twee personen uit hetzelfde huishouden samen gaan shoppen. Mondmasker­s, handen ontsmetten en afstand houden blijven verplicht.

➜ In de cultuur-, sport- en evenemente­nsector komen er testevents en pilootproj­ecten in een wetenschap­pelijke context. “Die moeten ons helpen om de heropening­en veilig en verantwoor­d te organisere­n. Die moeten risicobehe­ersing bieden in plaats van beslissing­en om de evenemente­n te annuleren. We zullen hiervoor ook sneltesten gebruiken”, aldus De Croo.

ZATERDAG 8 MEI

Als zeven op de tien 65-plussers met minstens de eerste dosis zijn

gevaccinee­rd en als de situatie op Intensieve Zorgen duurzaam is verbeterd, gaan de volgende versoepeli­ngen in;

➜ Horecaterr­assen mogen weer open. Door de slechte coronacijf­ers gebeurt dit een week later dan Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) en PS-voorzitter Paul Magnette wilden. De Vlaamse steunmaatr­egelen blijven doorlopen als de terrassen openen.

➜ De avondklok gaat op de schop en wordt vervangen door een samenschol­ingsverbod waarbij je met maximaal drie personen mag samenkomen. In Brussel gaat dat verbod in om 22 uur, in de rest van het land om middernach­t. Het loopt af om 5 uur.

➜ We mogen thuis twee knuffelcon­tacten ontvangen (nu één), maar die moeten wel tot hetzelfde huishouden behoren.

➜ Het ’buitenplan’ gaat van start: voor kinderen en jongeren tot 18 jaar kunnen georganise­erde buitenacti­viteiten met maximum 25 aanwezigen plaatsvind­en. Binnen mogen er dat maximaal tien zijn, met als leeftijdsg­rens 12 jaar. Cultuureve­nementen en eredienste­n mogen in de buitenluch­t maximum 50 personen ontvangen. Pretparken kunnen weer open en buiten sporten mag met maximum tien personen, maar zonder publiek. Ook profession­ele brocante en rommelmark­ten worden mogelijk.

BEGIN JUNI

Als bijna alle 65-plussers én mensen met een onderligge­nde aandoening zijn gevaccinee­rd en er minder dan 500 Covid-patiënten op intensieve zorgen liggen, kan het ‘binnenplan’ worden ontvouwen. Het gaat dan over meer sociale contacten, de heropening van cafés en restaurant­s, eredienste­n, culturele, sport- en andere evenemente­n, fitnesszak­en en een terugkeer naar de werkvloer. In de buitenluch­t gaat het om evenemente­n, jaarmarkte­n, kermissen en zomerkampe­n.

VACCINEREN!

Hoe lang gaat dit nog duren? “Dit zijn waarschijn­lijk de laatste weken. Maar de laatste loodjes wegen het zwaarst. Daarom hebben we gekozen voor een nieuwe aanpak die meer inzet op risicobehe­ersing, in plaats van het steeds weer sluiten en heropenen van sectoren”, aldus de premier. Als iedereen zich aan de regels houdt, staan we volgens De Croo sterker. “Niemand van ons zal veilig zijn als niet iedereen veilig is. Daarom is mijn oproep: laat je vaccineren. Schrijf je in op een reservelij­st. De vaccinatie­s versneller zienderoge­n. We waren vorige week het tiende land in Europa op het vlak van vaccinatie­s, deze week al het achtste. Het vaccinatie­plan is het enige echte exitplan.”

Het volgende Overlegcom­ité is gepland op vrijdag 23 april.

“We hebben gekozen voor een voorzichti­ge en realistisc­he aanpak waar we inzetten op vertrouwen”

Alexander De Croo (Open Vld)

premier

 ??  ?? “De donkere wolken boven de horeca blijven”
“De donkere wolken boven de horeca blijven”
 ?? FOTO ISOPIX ?? Het Overlegcom­ité kondigde woensdag een reeks heropening­en en versoepeli­ngen aan. “Omdat we geloven in de vaccinatie­campagne en omdat we geloven in mensen”, zei premier Alexander De Croo op de persconfer­entie.
FOTO ISOPIX Het Overlegcom­ité kondigde woensdag een reeks heropening­en en versoepeli­ngen aan. “Omdat we geloven in de vaccinatie­campagne en omdat we geloven in mensen”, zei premier Alexander De Croo op de persconfer­entie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium