Het Belang van Limburg

Bilzen en Hoeselt zetten eerste officiële stap richting fusie

Geven de gemeentera­den hun principeak­koord om een vrijwillig samengaan van Bilzen en Hoeselt verder te bestuderen?

- Jan Bex en Johnny Geurts

Bilzen en Hoeselt vragen hun gemeentera­den op een extra zitting een principiee­l akkoord om samen te gaan. Daarmee zetten ze de eerste voorzichti­ge stappen richting fusie.

De gemeentera­den van Hoeselt en Bilzen komen op maandag 28 juni allebei samen voor een extra zitting. Met eenzelfde agendapunt: gaat de gemeentera­ad principiee­l akkoord om een fusie tussen Bilzen en Hoeselt verder uit te werken? “Als er op die vraag twee keer een ja komt, dan kunnen we voor eind 2023 de fusie tot in de kleinste details bestuderen om dan aan onze gemeentera­den een definitief akkoord te vragen”, zeggen Johan Sauwens en Werner Raskin, respectiev­elijk burgemeest­er van Bilzen en Hoeselt. De nieuwe fusiegemee­nte zou vanaf 1 januari 2025 met 42.500 inwoners de vierde grootste gemeente van Limburg worden en kan in dat geval rekenen op een Vlaamse fusiebonus van 21,2 miljoen euro.

FUSIE BILZEN/HOESELT

Als de gemeentera­den van Hoeselt en Bilzen op 28 juni hun principeak­koord geven, en als die twee gemeentera­den voor eind 2023 nog eens hun definitief akkoord geven, dan is in het zuidoosten van onze provincie de vierde grootste gemeente van Limburg in de maak. Bilzen telt nu 32.500 inwoners, Hoeselt zo’n 10.000. Bilzen-Hoeselt (werknaam nog niet bekend) zou weliswaar minder inwoners hebben dan Hasselt, Genk en Beringen, maar meer dan Sint-Truiden. Al spreekt een mens best met twee woorden. Want vanaf 1 januari 2025 kunnen er ook nog andere fusies een feit zijn. Zoals bijvoorbee­ld de toenaderin­g van Tongeren richting Borgloon, Heers en Kortessem. Eén groot verschil: Bilzen en Hoeselt zitten na eerdere verlovings­gesprekken, oorspronke­lijk met het afgehaakte Riemst erbij, al in een eerste cruciale fase, nu de twee gemeentera­den zich erover gaan buigen.

Wat verwachten de Hoeseltse burgemeest­er Werner Raskin (57) en zijn Bilzense collega Johan Sauwens (70) van die extra gemeentera­den? Komt er een principiee­l akkoord? Johan Sauwens (Trots op Bilzen): “Ik wil niet voor mijn beurt spreken. De gemeentera­ad beslist. Maar ik voel wel een draagvlak. Steeds meer in feite. Ik heb het gevoel dat er een vrij grote meerderhei­d zal zijn in beide gemeentera­den, al valt dat uiteraard af te wachten.”

Werner Raskin (VLD Plus): (knikt) “Het zijn niet de burgemeest­ers die zoiets beslissen. Dat zijn de gemeentera­adsleden, en zij mogen dat van mij in eer en geweten doen. Maar dat het draagvlak groeit, klopt. De mensen van Hoeselt hebben vastgestel­d dat het vaccinatie­centrum, dat er is voor iedereen van Bilzen, Hoeselt en Riemst, heel goed marcheert. Men is vol lof. De Hoeselaren voelen nu dat die van Bilzen zeker niet neerkijken op hen.”

Een gewone meerderhei­d volstaat. De twee schepencol­leges hebben al hun groen licht gegeven. Zodus...

Raskin: “Toch moet je voorzichti­g blijven. Het wordt niet voor niets de belangrijk­ste gemeentera­ad uit mijn loopbaan. Zo’n beslissing mag je niet door een gemeentera­ad jagen, die moet gedragen zijn.”

Sauwens: “In onze coalitiepl­oeg ervaar ik heel veel vertrouwen. Ook mijn opvolger Bruno Steegen van Beter Bilzen zal vanaf 1 april volgend jaar mee aan de kar trekken. Onze coalitie vertegenwo­ordigt toch 60 procent van de Bilzenaren. Ook met alle fractielei­ders binnen de gemeentera­ad is een en ander al doorgespro­ken. En toch is het op eieren lopen en moet je inderdaad voorzichti­g blijven.”

Wat zal er volgens jullie verbeteren voor de Bilzenaar en de Hoeselaar?

Sauwens: “Die voordelen staan na een eerste voorstudie duidelijk samengevat in de perspectie­fnota. (somt op) We zullen een betere dienstverl­ening kunnen garanderen. Met de fusiebonus van 21,2 miljoen euro – 500 euro per inwoner – zullen we meer kunnen investeren, wat uiteraard goed is voor de mensen van Bilzen en Hoeselt. Wie weet kunnen de belastinge­n zelfs wat omlaag. En drie, onze organisati­e zal veel sterker en efficiënte­r zijn. De stad Bilzen heeft zo’n 500 medewerker­s...

Raskin: “Hoeselt zo’n 120.”

Sauwens: “Als die samengaan, kan je veel meer gespeciali­seerde jobs binnenhale­n.” Raskin: “Een mobiliteit­sambtenaar of iemand voor de ruimtelijk­e ordening behandelen hele complexe materies waarvoor je niet altijd makkelijk iemand vindt. Dat zijn echte knelpuntbe­roepen. Bovendien komen er steeds meer taken af op de gemeente. Vlaanderen vraagt meer en meer. En met de provincie die stilaan verdwijnt, valt nog eens een buffer weg. Neen, als we aan de toekomst van onze mensen denken, en dat is nu net onze plicht, dan moeten we juist onze krachten bundelen. Liefst vrijwillig en niet opgelegd van buitenaf.”

Voor de laatste verkiezing­en was u nochtans een uitgesprok­en tegenstand­er van een fusie.

Raskin: “Klopt. Maar toen was dat ook één jaar voor de verkiezing­en. Dat was niet bestudeerd. Nu nemen we juist onze tijd en wordt alles profession­eel uitgewerkt. Een verdere studie zal duidelijke antwoorden moeten geven op vele vragen. De mensen hebben daar recht op. Zodat de twee gemeentera­den eind 2023 op basis van deskundige informatie een goede beslissing kunnen nemen.”

Sauwens: “Voor mij betekent de fusie juist een versterkin­g van de 23 kernen die Bilzen en Hoeselt nu tellen. Alt-Hoeselt of Eigenbilze­n zullen altijd blijven bestaan, maar met meer geld en een betere organisati­e kunnen we die 23 kernen juist versterken. Door die fusiebonus en het vertrouwen dat gegroeid is, ook tussen de ambtenaren intussen, moeten we die fusiepiste op z’n minst uitprobere­n. Mag ik ook nog even kwijt dat deze mogelijke fusie er een zal zijn tussen verschille­nde politieke families? Ook dat toont draagkrach­t aan.”

Zijn er ambtenaren die nu moeten vrezen voor hun job?

Raskin en Sauwens: “Neen. Er komen geen ontslagen.”

Riemst is afgevallen. Commentaar?

Raskin: “Dat hadden we echt niet zien aankomen. Jammere zaak.”

Sauwens: “Het is niet aan ons om daar commentaar op te geven. Al springt een relatie beter af tijdens een verloving dan tijdens een huwelijk.”

Is er al een werknaam voor de nieuwe gemeente?

Sauwens: Neen. Dat is ook nog niet aan de orde. We zien nog wel hoe we dat aanpakken, in overleg met de bevolking.”

Biesen?

Raskin: “Dat is een van de namen die spontaan geopperd worden. Biesen zou een logische naam kunnen zijn, maar daarvoor is het inderdaad nog te vroeg. Al vind ik bijvoorbee­ld wel dat een Hoeselaar nooit een Bilzenaar mag genoemd worden.” (lacht)

 ?? FOTO TOM PALMAERS ?? Een (ontsmette) handdruk, het kan weer stilaan. Burgemeest­ers Werner Raskin en Johan Sauwens zijn overtuigd van de meerwaarde van een fusie tussen Hoeselt en Bilzen. “Maar de gemeentera­ad beslist.”
FOTO TOM PALMAERS Een (ontsmette) handdruk, het kan weer stilaan. Burgemeest­ers Werner Raskin en Johan Sauwens zijn overtuigd van de meerwaarde van een fusie tussen Hoeselt en Bilzen. “Maar de gemeentera­ad beslist.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium