Het Belang van Limburg

Onze krant aanvaardt uitdaging van special olympiër Dimitri

-

Gouden medaille

Intussen heeft Dimitri al een aardig potje leren tennissen. “Ik weet goed waar ik de bal moet spelen, en ik kan inschatten of de bal binnen of buiten valt. Ik train dan ook drie keer per week. Op maandag en zaterdag in tennisclub Winterslag in Genk, en op donderdag in club Wimbledon in Sint-Truiden.”

De afgelopen tien jaar deed Dimitri telkens mee aan de Nationale Spelen. Hij mocht al meerdere medailles aan zijn collectie toevoegen. “Ik heb zelfs al een gouden medaille gewonnen”, zegt hij trots. “Toen mocht ik helemaal bovenaan op het podium staan. Mijn pleegouder­s Ludo en Lut waren ook heel fier, net zoals mijn vrienden en mijn coach.”

Zelfs Kim Clijsters moest al de duimen leggen tegen gouden medaille Dimitri. “Ik mocht eens tegen haar spelen tijdens een voorbereid­end toernooi van de Special Olympics”, vertelt hij. “Ik dacht: die zal ik ook eens inmaken. En dat heb ik dus gedaan. Hoe kan het dat jullie dat niet weten? (lacht) Maar mijn absolute idool, dat is Novak Djokovic.”

Boos kijken

Als Dimitri niet op het tennisveld staat, verblijft hij ofwel in kortverbli­jf De Haven in HeusdenZol­der, ofwel steekt hij een handje toe in het Hasseltse woonzorgce­ntrum Katarinada­l. “Elke dinsdag ga ik naar de markt met de bejaarden, en ik begeleid soms ook uitstappen.”

En sinds kort is hij naast special olympiër dus ook special influencer om de organisati­e onder de aandacht te brengen. “Ik heb een filmpje moeten maken om me kandidaat te stellen, en nadien deed ik ook mee aan een fotoshoot. Dat vond ik heel leuk om te doen. Voor de foto moest ik ballen in de lucht houden. Dat lukte me vrij makkelijk. Ik kon de ballen goed onder controle houden. Boos kijken vond ik wel moeilijker. Ik lach liever.”

Indra Dewitte: “Maar het heeft wel gewerkt. Ik was meteen onder de indruk.”

Die aandacht voor Special Olympics is broodnodig, zegt ook de CEO van de Belgische afdeling Zehra Sayin. “Onze sporters zijn net zozeer atleten als andere sporters die wel in de krant verschijne­n”, zegt ze.

De vzw Special Olympics Belgium werd 41 jaar geleden opgericht. “Onze missie is om inclusie van personen met een verstandel­ijke beperking te bevorderen. Wereldwijd hebben we in 193 landen gekozen voor sport als middel om dat te doen. Sport brengt mensen samen. De bedoeling is om sporters zoals Dimitri zo veel mogelijk te laten trainen in reguliere sportclubs, samen met personen zonder beperking.”

Vier jaar geleden werd daarom een campagne met grote impact gelanceerd. Topsporter­s als Kevin De Bruyne kregen het gezicht van iemand met het downsyndro­om. “Toen zijn we in twee jaar tijd gegroeid van 12.500 naar 20.000 atleten”, zegt Sayin. “Ze trainen heel hard en komen vaak van de Wereldspel­en terug met heel veel medailles. Maar niemand praat erover.”

Belofte

Onze hoofdredac­teur maakt alvast de belofte om daar veranderin­g in te brengen. “We maken inderdaad een krant voor alle Limburgers”, zegt ze. “Dus natuurlijk ook voor Dimitri. Vandaag doen we dit interview, maar hij verdient ook een plaatsje in ons sportkater­n. Dus Dimitri, wat zou je ervan vinden als we je opnieuw bellen tijdens de Nationale Spelen van volgend jaar? Dan zetten we je gewoon bij alle andere topatleten in de sportkrant.”

Dimitri: “Amaaai, dat zou geweldig zijn.” Hij maakt op zijn beurt ook een belofte. “Ik heb nog nooit aan de Wereldspel­en meegedaan. Voor de volgende editie in 2023 in Berlijn zou ik me graag inschrijve­n.” Staat genoteerd, Dimitri!

CEO van Special Olympics Belgium

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium