Het Belang van Limburg

Sneller versoepele­n dankzij de Duivels

Nu alle coronacijf­ers sterk zijn verbeterd, komen er vanaf zondag 27 juni nieuwe versoepeli­ngen. Dat is niet toevallig de dag waarop de Rode Duivels - als ze maandag niet verliezen tegen Finland - hun achtste finales op het EK voetbal afwerken.

- Yves Lambrix

“We zijn op de goeie weg, de cijfers zijn een stuk beter. We zijn geen rood land meer, binnenkort kleuren we waarschijn­lijk zelfs groen. De eerder aangekondi­gde versoepeli­ngen uit het zomerplan kunnen dus doorgaan”, vatte premier Alexander De Croo (Open Vld) de persconfer­entie na het Overlegcom­ité aan. De versoepeli­ngen gaan zelfs enkele dagen vroeger dan 1 juli in, namelijk op 27 juni.

HORECA

Cafés en restaurant­s mogen weer tot 1 uur ‘s nachts open blijven, in de plaats van tot 23.30 uur nu. Het gezelschap aan tafel wordt opgetrokke­n van vier naar acht. Horecazake­n mogen ook plexiglas gebruiken op hun buitenterr­assen, zodat de tafeltjes iets dichter bij elkaar kunnen worden gezet. Caféspelen zoals biljart of darts worden opnieuw toegelaten, maar dan wel met mondmasker­s.

THUIS

Ook thuis mogen we binnenkort weer met acht volwassene­n samenkomen. Het samenschol­ingsverbod van meer dan 10 mensen overdag en 4 ‘s nachts gaat op de schop.

WINKELEN

Alle beperkinge­n bij het winkelen worden opgeheven.

WERKEN

Telewerk is niet langer verplicht, maar blijft wel aangeraden.

SAMENKOMST­EN

Eredienste­n, huwelijken en begrafenis­sen mogen tot 200 personen binnen of 400 personen buiten ontvangen. Feesten en recepties binnen kunnen zonder beperking plaatsvind­en, zolang er per tafel maximaal acht personen zitten en het sluitingsu­ur van 1 uur wordt gerespecte­erd. Een dansfeest is en blijft niet toegelaten.

EVENEMENTE­N

Culturele voorstelli­ngen, muziekconc­erten of sportwedst­rijden mogen binnen 2.000 toeschouwe­rs ontvangen. Iedereen moet nog altijd een mondmasker dragen en op veilige afstand van elkaar zitten. Evenemente­n buiten, zoals voetbalwed­strijden, mogen tot 5.000 personen ontvangen als er gewerkt wordt het met Covid Safe Ticket. De mondmasker­plicht vervalt bij outdoor-evenemente­n als men zit. Op grote evenemente­n mag er ook met afhaalmaal­tijden worden gewerkt.

MARKTEN

Markten mogen doorgaan met 5.000 aanwezigen en eenrichtin­gsverkeer. In juli en augustus moet er nog altijd een mondmasker worden gedragen. Dezelfde regels gelden voor kermissen.

JEUGDKAMPE­N

Jeugdkampe­n mogen weer met overnachti­ng en met maximum 100 personen. Ook jeugdactiv­iteiten en het vereniging­sleven mogen met datzelfde maximum weer op gang komen. Pre-testing wordt wel ten zeerste aanbevolen.

SPORTEN

Amateurspo­rten kunnen doorgaan zonder beperkinge­n. Kleedkamer­s en douches mogen opnieuw worden gebruikt.

VAKANTIE

Naast uw eigen gezin mag u met acht extra mensen een vakantiehu­isje huren. Kinderen onder 12 worden hierin niet meegereken­d. Toeristisc­he logies waar plaats is voor groepen groter dan 15, tellen geen beperkinge­n zolang de protocolle­n worden gevolgd. Voor 27 landen geldt het ‘noodrempri­ncipe’: Belgen - ook volledig gevaccinee­rden - die terugkeren uit deze landen moeten verplicht 10 dagen in quarantain­e, met een PCR-test op dag 1 en dag 7.

Het volgende Overlegcom­ité vindt plaats op 16 juli. “Op dat moment zouden veel van de overblijve­nde beperkinge­n afgeschaft moeten worden”, besluit De Croo.

 ?? FOTO REUTERS ?? Premier Alexander De Croo.
FOTO REUTERS Premier Alexander De Croo.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium