Het Belang van Limburg

Eén dode en vijf vermisten na instorting school in opbouw

Al zeker één dodelijk slachtoffe­r, acht zwaargewon­den en nog vijf vermisten onder het puin. Dat was vrijdagavo­nd de loodzware tol na de gedeelteli­jke instorting van een school in aanbouw in de Antwerpse nieuwbouww­ijk Nieuw Zuid. De oorzaak van de instorti

-

Een enorme knal, veel geraas en gedaver, gevolgd door een grote stofwolk. Toen vrijdagnam­iddag een stelling inzakte, samen met het dak en een deel van de school in opbouw, was meteen de ernst duidelijk. De brandweer was meteen ter plaatse - de kazerne is vlakbij. Het medisch interventi­eplan werd afgekondig­d. Tien mensen konden na de instorting vlot uit het puin gehaald worden. “Maar vervolgens moesten we een stap terugzette­n”, zegt Kristof Geens, woordvoerd­er van de Brandweer Zone Antwerpen. “Omdat het gebouw enorm onstabiel is moeten we uiterst voorzichti­g te werk gaan.” Om geen manschappe­n te riskeren, worden ook drones en speurhonde­n ingezet.

Slachtoffe­rs

Het incident eiste al één dodelijke slachtoffe­r. Acht zwaargewon­den liggen in het ziekenhuis, vier van hen zouden in levensgeva­ar zijn. Daarnaast zou er vrijdagavo­nd ook nog steeds een vijftal personen vermist zijn. Het gaat om drie arbeiders - die op de ingestorte stelling stonden - van onderaanne­mer Goorden Bouw en Service uit Wommelgem en twee arbeiders van de firma Carro-Bel.

Het Hasseltse bouwbedrij­f Democo is hoofdaanne­mer van de bouwwerf op het Nieuw Zuid. Onder de slachtoffe­rs zouden volgens de eerste berichtgev­ing geen mensen van Democo zitten, maar wel van hun onderaanne­mers. Het Limburgse bedrijf reageerde geschokt. “We doen er alles aan om te onderzoeke­n hoe dit is kunnen gebeuren en trachten antwoorden te vinden, maar daarvoor is het op dit moment nog te vroeg”, zei afgevaardi­gd bestuurder Philip Demot van Democo, zwaar onder de indruk. Algemeen directeur Frederik Bijnens benadrukte dat de eerste zorg en aandacht nu naar de collega’s gaat die op de werf aan het werk waren. “We staan in nauw contact met de hulpdienst­en en volgen alles op de voet op. Onze gedachten zijn bij iedereen die bij het voorval is betrokken en hun familie en naasten.”

“Vrezen het ergste”

Een tiental arbeiders van CarroBel was aan het chappen op de vierde verdieping net onder het dak, toen het gebouw het begaf. “Twee van onze mensen zijn al zeven uur vermist. We vrezen het ergste”, zei technisch directeur Gregory De Smet. “De kraan van onze kraanman staat er nog, wankel. We vrezen dat hij eruit gesprongen is toen het dak wegschoof en dat hij onder het puin ligt.” Wat er gebeurd is, is ook voor De Smet niet duidelijk. “Het onderzoek moet dat uitwijzen. Mij lijkt het dat een oversteek, een zwevend element het begeven heeft. En daarna zijn de poutrelles naar beneden gekomen.” Intussen werd er ook een gerechtsde­skundige aangesteld om op de plek van het drama de nodige vaststelli­ngen te doen.

 ?? FOTO BELGA/BFM ?? De reddingsac­ties waren vrijdagavo­nd nog volop aan de gang en gingen de nacht in, zeker vijf personen zouden zich toen nog onder het puin hebben bevonden.
FOTO BELGA/BFM De reddingsac­ties waren vrijdagavo­nd nog volop aan de gang en gingen de nacht in, zeker vijf personen zouden zich toen nog onder het puin hebben bevonden.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium