Het Belang van Limburg

Nieuwe mijlpaal: 70 procent Limburgse volwassene­n ingeënt

De vaccinatie­campagne in onze provincie heeft een nieuwe mijlpaal bereikt: liefst 70 procent van de Limburgse volwassene­n kreeg al minstens één prik. In verschille­nde vaccinatie­centra gaan intussen al uitnodigin­gen voor jonge twintigers de deur uit.

- Ruben Steegen

Een dikke vijf maanden na de start van de vaccinatie­campagne hebben precies 504.743 Limburgers (70,2 procent) minstens één keer hun mouw opgestroop­t. Toch zal Vlaanderen het doel dat minister Beke (CD&V) naar voor had geschoven - een prik voor alle volwassene­n tegen 11 juli - wellicht niet halen door het verminderd aantal leveringen van Johnson&Johnson. “Tegen 11 juli zal 85 procent van de volwassene­n, ofwel 70 procent van de totale bevolking, een eerste spuit hebben gekregen”, zegt woordvoerd­er Joris Moonens van het Agentschap Zorg en Gezondheid.

Buitenbeen­tje Voeren

In Limburg werden de voorbije week 72.520 eerste dosissen toegediend, een recordaant­al. Zo goed als alle veertigers zijn intussen uitgenodig­d en in verschille­nde gemeenten krijgen nu zelfs al jonge twintigers hun uitnodigin­g in de bus. “Het gaat ontzettend snel, deze week zijn brieven naar mensen uit het geboorteja­ar 1996 verstuurd”, zegt Noël Vandeboel van het vaccinatie­centrum van Maaseik.

Het vaccinatie­centrum van Lommel nadert de grens van 18 jaar.

“Deze week zijn inwoners tot aan het geboorteja­ar 1999 uitgenodig­d voor een prik begin juli”, zegt Maarten Mulkers, coördinato­r van de vaccinatie­centra van Lommel en Peer. Voeren nodigde zelfs al twintigjar­igen uit voor een prik, maar omdat de gemeente met een mobiel vaccinatie­centrum werkt is het een buitenbeen­tje in de campagne. “Zaterdag 26 juni zakt het mobiele team naar onze gemeente af voor 720 eerste prikken”, zegt burgemeest­er Joris Gaens. “10 juli staan nog eens 270 eerste dosissen gepland. Normaal is dan elke volwassen Voerenaar ingeënt.”

Lege reservelij­st

De vaccinatie­centra van Hasselt, Bilzen en Genk zitten voorlopig het minst ver in de campagne. Daar werden tot aan het geboorteja­ar 1991 uitnodigin­gen verstuurd. “Maar in Genk gaan dit weekend nog een hoop brieven de deur uit, dus dan maken we weer een flinke sprong”, zegt Katrien Verachtert, programmam­anager van de vaccinatie­centra van Genk en Oudsbergen. Ze roept jonge inwoners van de eerstelijn­szone Kemp en Duin nogmaals op om zich op QVAX te registeren, en vooral om hun voorkeur voor Johnson&Johnson kenbaar te maken. “De voorbije week zaten we in Genk vaak met overschott­en Johnson&Johnson en een lege reservelij­st. Er is natuurlijk geen vaccin verloren gegaan. Volgende week zetten we de resterende dosissen in. Maar voor jongeren die snel willen worden gevaccinee­rd, loont het quasi meteen om zich te registeren.”

In totaal kregen al 4.000 Vlamingen een vaccin van Johnson&Johnson via QVAX. “Al kunnen mensen natuurlijk niet kiezen. Wie zich opgeeft voor Johnson en Johnson kan ook een ander vaccin krijgen”, benadrukt Verachtert. Ook 12.000 minderjari­ge Vlamingen hebben zich al ingeschrev­en op QVAX. Zij komen enkel in aanmerking voor het Pfizer-vaccin.

79.743 weigeraars

Het aantal weigeraars in Vlaanderen blijft bijzonder laag. Van de 4.213.449 Vlamingen die een uitnodigin­g ontvingen, hebben er 69.743 (1,66%) hun vaccin expliciet geweigerd. In Limburg gaat het om 1,76 procent van de mensen. Naast de weigeraars daagde ook 6 procent van de mensen niet op voor hun prik. “Maar een deel van die no shows verwachten we nog goed te maken met een tweede uitnodigin­g later in de campagne”, zegt Moonens. De komende twee weken worden in Vlaanderen nog 829.634 eerste dosissen gezet. Daarna is de meerderhei­d van de volwassene­n ingeënt en komen voornameli­jk mensen die een tweede prik nodig hebben aan de beurt.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium