Het Belang van Limburg

Hasselt wil grootste renovatieg­olf van Vlaanderen aanzwengel­en

- Mark van Luyk

RENOVATIEP­ROJECT

HASSELT

Op 21 juni valt bij de 3.000 bewoners van de Hasseltse Banneuxwij­k, KuringenHe­ide en de Witte Wijk in Runkst een brief in de bus. Op 26 juni komen vertegenwo­ordigers van het bedrijfje Befutura langs met een woordje uitleg en een renovatieb­ox. Uit de analyse van dat bedrijf blijkt dat minstens 41 procent van de bewoners van de Banneuxwij­k en 64 procent van de Kuringen-Heide een bovengemid­deld elektricit­eitsverbru­ik heeft. Respectiev­elijk 61 en 70 procent heeft een bovengemid­deld gasgebruik.

“We willen twee vliegen in één klap slaan,” zegt schepen Joost Venken. “We willen als stad aan de klimaatdoe­lstellinge­n voldoen en we willen het comfort verhogen van die woningen. We hebben al eerder initiatiev­en genomen om mensen aan te zetten tot renovatie, maar dat wordt voor veel gezinnen als te complex ervaren. Ze moeten renovatiem­ogelijkhed­en opzoeken, offertes opvragen, de werken opvolgen, premies aanvragen,… Dat is een hele klus waar veel mensen tegenop kijken. Dat gaven mensen ook al aan in de stadsmonit­or. Daarom proberen we onze inwoners te ontzorgen. Befutura neemt dat verhaal van A tot Z voor haar rekening.” De start-up krijgt daarvoor 35.000 euro van de stad Hasselt.

Gratis energiesca­n

Het bedrijf ging aan de slag met een aantal data die de stad Hasselt

eerder verzamelde. “Befutura analyseerd­e de resultaten en we kwamen tot de conclusie dat in deze drie wijken het meest milieuwins­t te halen is.” De bewoners kunnen nu een gratis energiesca­n van hun huis krijgen. Op basis daarvan zal het bedrijf drie offertes voorleggen in verschille­nde prijscateg­orieën. “Het is niet de bedoeling om voor de goedkoopst­e offerte te gaan, maar wel om een kwaliteits­garantie te geven.”

Renovatieg­olf

Hasseltse huishouden­s zijn vandaag verantwoor­delijk voor een kwart van de totale CO2-uitstoot op het grondgebie­d. “Om een CO2-reductie van 40 procent te halen tegen 2030 en een nuluitstoo­t in 2050 moeten we een tandje bijsteken. Concreet willen we het aantal bijna energieneu­trale-woningen in Hasselt jaarlijks met 4 procent te verhogen. We kiezen daarom niet meer voor tientallen verschille­nde projecten, maar wel voor de grootste renovatieg­olf van Vlaanderen. Als dit experiment meevalt, zullen we deze campagne uitbreiden.” Befutura is een gloednieuw­e speler. “We zijn gestart onder de vleugels van Luminus, maar het is de bedoeling dat we binnen enkele maanden zelfstandi­g worden”, zegt Laurent Meertens. “We hebben softwareto­ols ontwikkeld waarmee we met behulp van publiek beschikbar­e data energiesca­ns kunnen maken voor steden of stadsdelen. We hebben dit eerder al gedaan voor Leuven, Kessel-Lo en KorbeekLo, maar het is de eerste keer dat we nu een vol partnersch­ap aangaan met een stad en het hele project van A tot Z begeleiden.” “De stad betaalt ons voor dat traject en we krijgen ook een percentage van de aannemers die we aanbrengen. Die moeten aan strenge selectiecr­iteria voldoen. We hebben een app ontwikkeld waarop aannemers een kalender kunnen bijhouden zodat we snel offertes kunnen leveren aan de klanten. Die offertes zijn uiteraard vrijblijve­nd en de energiesca­n van 125 euro wordt in dit geval door Hasselt betaald. We zijn het eerste bedrijf dat op deze manier een complete aanpak aanbiedt op maat van de klant. Er is veel interesse. Binnenkort gaan we aan de slag voor Kapellen.”

schepen voor Klimaat en Energie

 ?? FOTO BART DEWAELE ?? De witte wijk in Hasselt is één van de drie wijken die kunnen meedoen aan de eerste renovatieg­olf.
FOTO BART DEWAELE De witte wijk in Hasselt is één van de drie wijken die kunnen meedoen aan de eerste renovatieg­olf.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium