Het Belang van Limburg

DUIVELSE GEKTE

- Tom Le Bacq

HASSELT

IN DE HORECA

Het zag er lang naar uit dat iedereen dit EK zou moeten volgen vanuit de zetel thuis, maar zie: de terrasjes lopen vol voor de matchen. “We zijn relatief tevreden”, zegt Erik Beunckens van de Federatie van Cafés in België (FedCaf). “Wie iets georganise­erd heeft, trekt volk. Een overrompel­ing zoals op vorige WK’s en EK’s is het niet, dat kan ook niet met de huidige coronarege­ls. Maar toch: het is lang geen fiasco.”

“Laat ons hopen dat de Duivels ver geraken en dat we tegen dan van het verplichte sluitingsu­ur (om 23.30 uur, nvdr.) af zijn”, zegt Matthias De Caluwe van Horeca Vlaanderen.

IN DE SUPERMARKT

20 procent meer pintjes verkocht bij Colruyt, en liefst 50 procent meer alcoholvri­je biertjes de afgelopen twee weken. In de supermarkt­en zijn ze al behoorlijk tevreden over hoe het EK voorlopig loopt. “Sommige producten zitten duidelijk in de lift, al kan dat ook gewoon met het warme weer te maken hebben”, zegt Hanne Poppe van Colruyt.

Bij Delhaize voelen ze dat de grote rush nog moet komen. “We verkopen meer bier dan tijdens andere junimaande­n. Maar de vlaggetjes en tricolore gadgets gaan voorlopig minder vlot buiten dan vorige toernooien”, zegt Roel Dekelver van Delhaize. “Het moet nog loskomen. De echte opbouw richting het EK is ook maar een paar weken voor de start begonnen, door de coronacris­is. Maar hoe verder in het toernooi, hoe meer dat gaat aanzwellen.”

IN DE FANSHOPS

Wie merchandis­ing van de Rode Duivels verkoopt, doet goede zaken. “Dat werkt in pieken”, zegt Roland Heerkens, die Voetbalsho­p.be en de webshop van de Voetbalbon­d runt. “Net na de match tegen Denemarken zijn 1.100 truitjes verkocht. De meeste, meer dan een derde, van Kevin De Bruyne, daarna kwamen Romelu Lukaku en Eden Hazard.” Belgoshop.be, een Belgische webwinkel met producten van de Rode Duivels, verwacht 1 miljoen euro omzet te draaien dit EK. “We doen het zeer goed, we zitten op het niveau van de vorige toernooien. Verrassend goed nieuws”, zeggen zaakvoerde­rs Jo Appeltans en Gilles Van Doorne. Hun winkel telt meer dan duizend producten. “Het is wel heel traag op gang gekomen, even vreesden we dat we met een enorme stock zouden blijven zitten”, zegt Van Doorne. “Nu gaat het goed: veel truitjes en veel gepersonal­iseerde producten, zoals koffietass­en met je naam op. En mondmasker­s in de Belgische kleuren: die blijven heel goed draaien. Daar hebben we er in totaal al 700.000 van verdeeld.”

IN HET VERKEER

Op het vorige WK daalde het verkeer aanzienlij­k als er gespeeld werd. “Ook nu is er een duidelijk effect”, zegt Peter Bruyninckx van het Vlaams Verkeersce­ntrum. “Als je de verkeerspr­estaties bekijkt – dat zijn alle afgelegde kilometers van al het verkeer op de Vlaamse snelwegen samen – dan lag dat donderdag tussen 18 en 19 uur 16 procent lager dan tijdens de vorige vier donderdage­n. En tussen 19 en 20 uur zelfs 20 procent lager. Na afloop van de match tegen Denemarken kregen we weer het normale verkeer. De avondspits bouwde zich ook iets sneller af dan gemiddeld.” Vorige zaterdag, toen de Belgen tegen Rusland speelden, was er ook al een piekje te zien in het verkeer toen mensen op de terugweg waren van een bezoek bij vrienden of van een terras, om naar de match te kijken.

IN DE KIJKCIJFER­S

Scoren doen de Rode Duivels ook op televisie. De wedstrijd Denemarken­België haalde donderdaga­vond gemiddeld meer dan 1,8 miljoen kijkers. Aan het einde klom dat aantal zelfs boven de 2 miljoen. Dat resultaat ligt een stuk hoger dan de tweede wedstrijd van de Rode Duivels op het WK van 2018: de wedstrijd tegen Tunesië haalde toen gemiddeld 1.691.953 kijkers, al was die uitzending wel om 14 uur.

De eerste match van de Belgen op dit EK – tegen Rusland, vorige week zaterdag – lokte gemiddeld een puike 1,7 miljoen fans, uitgesteld­e kijkers inbegrepen. De aftrap van het WK drie jaar geleden, tegen Panama, haalde weliswaar bijna 2,1 miljoen kijkers, maar dat was in primetime op een weekdag. Zaterdag is doorgaans net de dag met de laagste cijfers. Omdat kijkcijfer­s zich niet altijd even makkelijk laten vergelijke­n, zijn ook marktaande­len een goede graadmeter. De eerste twee wedstrijde­n van de Rode Duivels haalden telkens meer dan 80 procent marktaande­el. Vrij vertaald: meer dan vier op de vijf mensen die op dat moment voor de tv zaten, keken naar de wedstrijd van de Belgen.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium