Het Belang van Limburg

“Maak Jéke gelukkig door een verjaardag­skaartje te sturen”

Op 23 juni verjaart Jéke Pelssers (62) uit Kotem. Ze is mentaal gehandicap­t en palliatief. Haar familie roept iedereen op om Jéke een kaartje of tekening te sturen, zodat ze de verjaardag krijgt die ze verdient.

- MAASMECHEL­EN Beau Melders

Een onvergetel­ijke verjaardag. Dat willen Wendy, Annita en Davy Pelssers uit Kotem hun zus Jéke bezorgen. “Jéke is vanaf haar geboorte mentaal gehandicap­t”, begint zus Wendy. “Hoewel ze fysiek redelijk zelfstandi­g is, heeft ze de denkwijze van een zevenjarig­e. Altijd was ze goedlachs en opgewekt, zelden had ze een slechte dag. Maar dat veranderde drie jaar geleden toen artsen darmkanker vaststelde­n bij haar. Onbehandel­baar.”

Moeder

Ondanks de zware handicap en ziekte blijft moeder Annie zelf voor Jéke zorgen. “Maar intussen is mama al 81 jaar. Sinds het overlijden van papa twintig jaar geleden, zorgt ze volledig zelfstandi­g voor Jéke. Mama houdt zich momenteel sterk maar we moeten elke dag bijspringe­n. Zelf ben ik elke dag daar om mee voor Jéke te zorgen. Ook mijn kinderen helpen mee zodat Jéke in haar vertrouwde thuisomgev­ing kan blijven. Het laatste wat mama wil, is dat Jéke nu naar een ziekenhuis moet.”

Verjaardag­skaartjes

Door de ziekte kan de familie Pelssers niet meer veel voor Jéke betekenen. “Ze ziet enorm veel af, de laatste weken is ze echt zwak. Maar toch proberen we nog te zorgen voor de kleine dingen die haar gelukkig maken. Jéke was altijd gek van leuke afbeelding­en, tekeningen en kaartjes en het zou veel voor haar betekenen als iedereen haar massaal een kaartje stuurt. Want op 23 juni blaast ze 63 kaarsjes uit.” Voor haar verjaardag wil Jéke niks liever dan nog één keer met de hele familie samen barbecueen. “Hoewel ze bedlegerig is en niet meer eet, is dat wat ze het liefst wil. Dus gaan we dat doen. Op het feest kunnen we haar alle kaartjes, tekeningen en cadeaus overhandig­en. Daar gaat ze zo gelukkig mee zijn. Het zijn die kleine dingetjes die haar toch nog op haar verjaardag kunnen laten lachen zoals ze altijd deed.”

Prinses Carnaval

Voor wie Jéke een kaartje wil sturen, heeft de familie een paar tips. “Ze is verzot op carnaval. Daar kijkt ze elk jaar enorm hard naar uit. Op haar verjaardag­sfeest zullen we dan ook weer de nodige carnavalsm­uziek opzetten. Tot twee keer toe is Jéke Prinses Carnaval geweest in Kotem. Helemaal uitgedost met een cape en kroon is ze toen geëerd in het dorp. Dat was een van haar mooiste herinnerin­gen, samen met haar dagen in Ter Engelen.” Want al sinds 1964 ging Jéke elke dag naar het dagcentrum De Giek in Ter Engelen. “Meer dan vijftig jaar lang kon ze er elke dag genieten en plezier maken. Door haar ziekte kan ze helaas niet meer gaan. Maar het personeel daar is haar helemaal nog niet vergeten. Bijna wekelijks bellen ze met haar om te vragen hoe het met haar gaat. Ongelofeli­jk dat ze na al die tijd nog steeds haar een warm hart toedragen.”

→ Wie een kaartje wil sturen, doet dat naar Jéke Pelssers, Steenkuils­traat 10, 3630 Maasmechel­en.

 ?? FOTO RR ?? Op 23 juni verjaart Jéke Pelssers (62) uit Kotem. Ze is mentaal gehandicap­t en palliatief. Haar familie roept iedereen op om Jéke een kaartje of tekening te sturen,
FOTO RR Op 23 juni verjaart Jéke Pelssers (62) uit Kotem. Ze is mentaal gehandicap­t en palliatief. Haar familie roept iedereen op om Jéke een kaartje of tekening te sturen,

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium