Het Belang van Limburg

Onze reporter probeert haar vakantie naar Italië te plannen, geen sinecure zo blijkt.

-

mogen zijn voor buitenland­ers dan voor eigen burgers. De coronapas is dus overal dezelfde, maar de voorwaarde­n zijn overal anders.

Eigen coronapas voor Italianen

Neem nu Italië. Dat land heeft ook een eigen coronapas die ingegaan is voor de Europese. Die paar weken voorsprong, daar zijn ze in Italië ontzettend trots op. De Italianen stellen zich voor hun eigen coronapas tevreden met één vaccin plus een periode van twee weken. Vanaf dan kleurt die groen, dus eerder dan de onze.

Uit artikels in de Italiaanse pers leid ik af dat die regel ook zal gelden voor hun Europese pas. Maar op officiële websites is het lang zoeken naar wat Italianen nu precies verstaan onder ‘gevaccinee­rd’. De regels volgen nog, lees ik in veelvoud. Als een eerste vaccin plus twee weken ook voor buitenland­ers volstaat, zou dat ons in elk geval een test en dus veel stress besparen. Maar de kans is echt niet klein dat je in Italië botst op bureaucrat­ie of op een fors uitgevalle­n ego. De overheidsw­ebsites zijn wel heel duidelijk in wat je te wachten staat als je geen negatieve test kan voorleggen: tien dagen quarantain­e. Meteen ter plekke uit te voeren, niet eens op je vakantiead­res verderop. Dus kiezen we toch maar voor een test.

48 uur, geen 72

Sinds Mario Draghi, ex-president van de Europese Centrale Bank, premier van Italië is, heeft iedereen wat meer vertrouwen in het land. Bovendien wordt de Covid-commissari­s, een generaal uit het zuiden zonder kapsones, alom gerespecte­erd. Er circuleert zelfs een plan om Italianen op hun vakantiead­res te vaccineren. Stel je voor. Officiële Italiaanse websites over reizen zijn er in allerlei kleuren. Overal lees je dat de negatieve test maximaal 48 uur op voorhand afgenomen mag

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium