Het Belang van Limburg

“Justitie misbruikt voorlopige hechtenis om toch lik-op-stukbeleid te voeren”

- Geert Houben

BACHELORPR­OEF HASSELT “Het kan niet dat een verdachte in voorhechte­nis hetzelfde gevangenis­regime moet ondergaan als een veroordeel­de crimineel.” Dat stelt rechtenstu­dente Safira Barby in haar bachelorpr­oef over het vermoeden van onschuld, dat in ons land te vaak met de voeten wordt getreden door de wet op voorlopige hechtenis.

Safira Barby (22) uit Zutendaal is bezig aan haar laatste weken als studente rechtsprak­tijk aan de Hogeschool PXL. Haar stage doorliep ze in de gevangenis van Hasselt, waar ze het idee kreeg voor haar gesmaakte bachelorpr­oef. “Ik koos het vermoeden van onschuld als onderwerp”, zegt Safira. Omdat daar niet veel van overschiet eens een verdachte in voorhechte­nis belandt. Betichten en veroordeel­de criminelen leven dan noodgedwon­gen samen in de gevangenis, wat niet de bedoeling is. “En dat is niet de verantwoor­delijkheid van de gevangenis­directeur. Wel is het te wijten aan een gebrek aan middelen en infrastruc­tuur. Iets wat voor alle gevangenis­sen in België geldt.” In theorie krijgen verdachten tijdens hun voorlopige hechtenis een soepeler regime in de gevangenis dan veroordeel­den. De praktijk is helemaal anders, en dat verbaasde Safira. “Zolang iemand niet veroordeel­d is, geldt het vermoeden van onschuld. Toch zit zo’n 40 procent van de gedetineer­den in ons land in voorhechte­nis en blijft er van een apart regime weinig over. Bijkomend probleem is dat personen in voorhechte­nis niet mogen werken in de gevangenis. En dan is er nog de detentiesc­hade. Gedetineer­den kunnen verdachten beïnvloede­n, hen mee op het criminele pad trekken of ze kunnen zelfs verslaafd raken aan drugs. Voorbeelde­n genoeg.”

Handtekeni­ng

In haar zoektocht naar antwoorden klopte Safira aan bij Paul Dauwe, gevangenis­directeur in Hasselt. “Er is inderdaad het principe dat er een aparte afdeling is voor beklaagden”, bevestigde Dauwe aan Barby. “In de praktijk zitten beklaagden en veroordeel­den door elkaar. Wij vangen dit op met een papier dat de beklaagde onderteken­t wanneer hij of zij binnenkomt. Hierin verklaart de beklaagde om niet gescheiden te worden van een veroordeel­de. Dit maakt het voor de beklaagde wel mogelijk om deel te nemen aan gemeenscha­ppelijke activiteit­en, zoals de wandeling of sporten. Ik heb het in mijn hele carrière nog niet meegemaakt dat iemand dat papier niet heeft onderteken­d.” Hoe wordt dit dan verantwoor­d? “Niet.

We zitten in de materiële onmogelijk­heid. De overheid schiet tekort”, stelt Dauwe.

Meest misbruikte wet

Strafpleit­er Philip Daeninck noemt de wet op de voorlopige hechtenis de meest misbruikte wet van België. “De wet op zich is goed maar de manier waarop ze wordt toegepast, is een ander verhaal”, zegt Daeninck. Hij ziet meerdere redenen voor de stijging van het aantal mensen in voorhechte­nis. “Er worden meer verdachten effectief opgesloten en de duur van de voorhechte­nis is ook toegenomen. Justitie is de laatste jaren repressiev­er geworden en gaat sneller over tot opsluiting, ook om het vluchtgeva­ar van buitenland­se verdachten te beperken. Daarnaast is er het aanvoelen dat de stijging veel te maken heeft met de gebrekkige strafuitvo­ering. Justitie tracht via de voorlopige hechtenis toch nog een soort lik-op-stukbeleid door te voeren.”

Barby, die volgend jaar criminolog­ie gaat studeren, ziet wel een oplossing: “De gevangenis­directeur van Oudenaarde pleit voor meer detentiehu­izen, kleinschal­ige projecten waar verdachten verblijven in afwachting van het verdere verloop van een straf of vrijspraak. Het zou de re-integratie een stuk eenvoudige­r maken en de detentiesc­hade alleen maar verkleinen omdat ze er niet tussen veroordeel­den verblijven.”

Studente rechtsprak­tijk

 ?? FOTO RR ?? “Zolang iemand niet veroordeel­d is, geldt het vermoeden van onschuld. Maar voor iemand in voorlopige hechtenis schiet daar weinig van over”, zegt PXL-studente Safira Barby.
FOTO RR “Zolang iemand niet veroordeel­d is, geldt het vermoeden van onschuld. Maar voor iemand in voorlopige hechtenis schiet daar weinig van over”, zegt PXL-studente Safira Barby.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium