Het Belang van Limburg

Duitsland, Italië en dan Frankrijk: het kan zomaar

- Wim Conings en Ludo Vandewalle

De kwalificat­ie voor de tweede ronde is binnen. Tijd om vooruit te blikken. Net als op het WK 2018 dreigen de Duivels, bij groepswins­t, aan de moeilijkst­e kant van de tabel te verzeilen.

Herinnert u zich nog de derde groepsweds­trijd op het WK in Rusland tussen België en Engeland? Het was beter die match niet te winnen en pas tweede in de groep te worden. Als groepswinn­aar kwamen de Belgen immers in de kwartfinal­e Brazilië en in de halve finale Frankrijk tegen, de twee sterkste landen op het toernooi. Dankzij Adnan Januzaj werd het 0-1 en de Belgen kwamen dus wel degelijk op die route naar de finale terecht. Brazilië lukte nog, maar Frankrijk was te sterk.

De Rode Duivels dreigen weer in die situatie te verzeilen als ze maandag niet verliezen tegen Finland en dus weer hun groep winnen. Zoals het er nu naar uitziet, treffen de Duivels in de kwartfinal­e het verbazend sterke Italië en in een eventuele halve finale weer (topfavorie­t) Frankrijk. Als Frankrijk de Groep des Doods niet wint, wordt het mogelijk Portugal in de halve finale. Portugal, ja, dat tweede staat op de lijst met absolute favorieten. Dan hebben we het alleen nog maar over de kwart- en halve finale. Ook de tweede ronde zou als winnaar van groep B wel eens zwaar kunnen tegenvalle­n. We besparen u de details, maar de Duivels hebben één kans op drie dat ze de derde van de Groep des Doods treffen in de 1/8ste finales. Zoals het er nu naar uitziet, wordt dat Duitsland. Geen cadeau.

Amsterdam of Baku

Als de Belgen tweede eindigen in hun groep, ziet de wereld er helemaal anders uit. Hun achtste finale zouden de Duivels in het nabijgeleg­en Amsterdam kunnen spelen tegen de tweede van groep A. Dat is op dit moment Wales. Zwitserlan­d kan ook nog. In de kwartfinal­e lijkt de kans reëel dat de winnaar van groep C de tegenstand­er wordt. Nederland dus, dat staat nu al vast. Sportief is dat interessan­ter dan Italië aan de andere kant van de tabel, maar die wedstrijd wordt wel in Baku in Azerbeidzj­an gespeeld. Logistiek wordt dat dus minder leuk.

In een eventuele halve finale lijken Engeland, Spanje en de nummer twee van groep F, de Groep des Doods, de grootste kandidaten om onze tegenstand­er te worden. Als Engeland en Spanje pas als tweede zouden doorstoten, verhuizen zij ook naar de ‘zware’ toernooihe­lft. Engeland speelde vrijdag zijn tweede groepsmatc­h, Spanje, Portugal, Duitsland en Frankrijk doen dat zaterdagav­ond.

Roberto Martinez weigert mee te rekenen. “We zijn hier op een toernooi en we willen dat winnen”, aldus de bondscoach. “Het gaat erom elke wedstrijd te winnen. Dat moet de spirit zijn. Als je plots niet meer wil winnen om niet eerste in de groep te zijn, moet je een knop omdraaien. En daarna dan weer. Dat is niet goed. Ik geef toe dat Italië al een zeer goede indruk heeft gemaakt – Wales overigens ook –, maar dat geldt mogelijk ook voor andere landen. Dat weet ik niet, want ik heb niet alle wedstrijde­n gezien.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium