Het Belang van Limburg

Kan De Bruyne nóg beter? “Zijn voetbal is nu al pure kunst”

- GROEP B - MAANDAG 21 UUR Kristof Liberloo hé?”

“Het ideale moment

om te schieten, duurde amper een

fractie van een seconde. Maar dat is genoeg voor De

Bruyne”

Jelle Vossen

ex-ploegmaat

Als je denkt dat je alles gezien hebt van Kevin De Bruyne, doet de Rode Duivel er nog een schepje bovenop. Zelfs met een gebroken gezicht schitterde hij donderdag in Kopenhagen. Daarom de pertinente vraag: kan hij nóg beter? Omdat wij het begot niet weten, stelden we ze aan drie experts met kennis van zaken: Luc Nilis (54), Jelle Vossen (32) en Thomas Buffel (40).

Niet voor niks wordt Kevin De Bruyne vaak geciteerd als potentiële winnaar van de Ballon d’Or. De Rode Duivel hoort bij de beste middenveld­ers ter wereld. Om niet te zeggen dat De Bruyne vandaag gewoon de allerbeste is. De Drongenaar uit Bolderberg kan werkelijk alles: dribbelen, versnellen, assists versturen, scoren, al jonglerend door een hoepel springen. Noem het op en de City-dirigent doet het. Of is er iets wat toch nóg beter kan? “Ik zou echt geen enkel zwak punt kunnen opnoemen”, lacht Luc Nilis. “Wat De Bruyne tegen Denemarken bracht, was perfectie. Pure kunst.”

Als we het over voetbalkun­st hebben, weet Nilis waarover hij spreekt. De Zonhovenaa­r was zelf een artiest, creatief met leer.

En hij beschikte over een puntgave traptechni­ek, vergelijkb­aar met die van De Bruyne. “Je moet niet hard tegen de bal peren om te kunnen scoren”, vervolgt Nilis.

“De Bruyne deed dat ook niet bij de 1-2. De meesten zouden er een wilde trap op gegeven hebben, waardoor de bal in de tribune was beland. Kevin niet, hij behield de volledige controle. In de herhaling zag je pas hoe prachtig zijn trapbewegi­ng was. Kevin bleef helemaal in balans, met zijn lichaam onder de bal. Hij hield zijn blik ook lang op de bal, pas op het laatste moment keek hij op. Daardoor raakte hij hem perfect.”

Hoekschopv­lag

Het leek allemaal zo makkelijk, die streep over het kortgemaai­de gras van het Parken Stadion. “Maar het is een van de moeilijkst­e schoten die er is”, legt Jelle Vossen uit. “Omdat die bal van rechts onder zijn lichaam doorkwam en hij met links moest trappen. Als Kevin hem te vroeg zou raken, zou hij naar de cornervlag aan de rechterzij­de gevlogen zijn. Raakte hij hem te laat, dan zou de bal aan de linkerhoek­schopvlag beland zijn. Het ideale moment duurde amper een fractie van een seconde. Maar dat is genoeg voor

De Bruyne. (lacht) Zelfs met zijn mindere voet. Want jawel, zijn linkse is niet eens zijn beste.” Jelle Vossen was bij KRC Genk ploegmaat van de jonge De Bruyne, in 2011 pakten ze samen de landstitel. “Ik zag toen meteen

hij veel in zijn mars had. Een stap hogerop dan Genk, zag ik wel zitten. Maar wat hij nu allemaal op de grasmat tovert? Neen, dat had ik eerlijk gezegd nooit verwacht. Fenomenaal. Dus zou ik echt niet weten op welke punten hij nog beter zou kunnen worden. Hij is de beslissend­e speler bij de Rode Duivels, met wie hij favoriet is voor EK’s en WK’s en hij is de cruciale pion bij Manchester City, met wie hij de Champions League kan winnen.

Ook nog eens kanshebber voor de Gouden Bal. Wie ben ik dan om te zeggen dat hij nog werkpunten heeft? (lacht) Zijn voetbal is zo zuiver, wereldklas­se.” Ook Thomas Buffel maakte tien jaar gelden deel uit van de Genkdat se kampioenen­ploeg. “Neen, ik was niet verrast door de acties van Kevin tegen Denemarken”, weet Buffel. “Hij heeft nog van die goals gemaakt. Alleen was het moment natuurlijk wel speciaal. Op een EK, in die omstandigh­eden, dat doet niet iedereen. Maar De Bruyne is dan ook wereldtop, omdat hij techniek aan

power koppelt. Je hebt nog spelers die technisch begaafd zijn, maar als je hen een beukje geeft, liggen ze tegen de grond. Dat is met Kevin niet zo. Dankzij zijn overgang naar de Bundesliga, die stap is cruciaal geweest in de loopbaan van De Bruyne.”

Het ‘De Bruynetje’ van Nilis

De Bruyne maakte donderdag niet alleen de beslissend­e treffer, ook de gelijkmake­r mocht haast volledig op zijn conto geschreven worden. “99% van alle spelers zou daar op doel geschoten hebben”, zegt Vossen. “Maar Kevin veinsde. En in het volgende moment zou 99% opnieuw richting kader gemikt hebben, maar Kevin veinsde opnieuw. Ongeloofli­jk, want ik weet hoe moeilijk die situatie is.”

Vossen heeft er vanop diezelfde plaats tientallen binnen getrapt. Een 45°-pass achteruit en de Limburgse goalgetter die de bal in één tijd over de grond beheerst binnen duwde. “Zo heb ik er inderdaad veel gemaakt, ja”, lacht Vossen. “Maar De Bruyne had meteen door dat zijn schot afgeblokt zou worden. Dat maakt hem zo bijzonder, hij merkt dat gewoon en handelt er meteen naar.”

PSV-Bayern

Nilis deed in 1999 al een ‘De Bruynetje’. Toen PSV, met Eric Gerets als coach, in de Champions League een 2-1 zege behaalde tegen Bayern München. “Van Nistelrooi­j speelde me de bal toe, ik kwam alleen voor de keeper, maar in plaats van te trappen, legde ik opnieuw breed naar Ruud, die links van me gevolgd was. De verdediger­s van Bayern hadden die pass niet verwacht, Van Nistelrooi­j moest maar binnen duwen, net als Thorgan Hazard vorige donderdag. Maar wat De Bruyne deed, was nog mooier dan mijn geveinsde assist, hoor. (lacht) Nadien scoorde ik eveneens de winnende treffer… met links, zoals Kevin.” De Bruyne zou De Bruyne niet zijn als hij zichzelf na de knalpresta­tie in Kopenhagen bejubeld zou hebben. Hij vond zijn match okay, maar lang niet alles liep perfect, aldus de zelfkritis­che Rode Duivel. “Dat typeert en siert hem helemaal”, lacht Buffel. “Hij leed donderdag ook enkele keren balverlies op momenten dat je het van hem niet verwachtte. Maar als je de match beslist met een heerlijke assist en een mooie goal, dan gaan we daar toch niet over zeuren,

 ??  ??
 ?? FOTO ISOSPORT ?? De Bruyne zou De Bruyne niet zijn als hij zichzelf na de knalpresta­tie in Kopenhagen bejubeld zou hebben. Hij vond zijn match okay, maar lang niet alles liep perfect, aldus de zelfkritis­che Rode Duivel.
FOTO ISOSPORT De Bruyne zou De Bruyne niet zijn als hij zichzelf na de knalpresta­tie in Kopenhagen bejubeld zou hebben. Hij vond zijn match okay, maar lang niet alles liep perfect, aldus de zelfkritis­che Rode Duivel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium