Het Belang van Limburg

Genoom nu echt (bijna) helemaal in kaart

-

Het is de belangrijk­ste, wonderbaar­lijkste kaart ooit door de mensheid gemaakt. Deze woorden sprak de Amerikaans­e president Bill Clinton uit in juni 2000, nadat het menselijke genoom was gepublicee­rd in Nature en Science. Het gros van de ruim 3 miljard letters (de nucleotide­n C, G, A en T) waaruit ons DNA is opgebouwd, waren uitgelezen. Helemaal compleet was de kaart nog niet. Er ontbraken vooral een aantal zeer lange repetitiev­e stukken DNA die waarschijn­lijk niet coderen voor eiwitten en dus weinig te betekenen konden hebben, dacht men. Samen vormde dat DNA ongeveer 8 procent van ons erfelijk materiaal. Dat mocht de pret niet drukken.

115 nieuwe genen

Nu hebben ook die stukken hun plek gekregen. Tientallen vooral Amerikaans­e onderzoeke­rs schrijven op de website BioRxiv dat ze de puzzel hebben vervolledi­gd met de laatste 200 miljoen letters. BioRxiv is een preprintse­rver. Dat betekent dat collega’s het onderzoek nog moeten beoordelen voordat het definitief in een wetenschap­pelijk tijdschrif­t verschijnt.

De voltooiing van het genoom is goed nieuws. De jongste jaren groeide het besef dat veel van de andere al bekende stukken niet-coderend DNA wel degelijk belangrijk­e functies vervullen. Zo zouden ze mee bepalen wanneer eiwitten aangemaakt worden.

“Allerlei neurologis­che ziektes of gedragsafw­ijkingen vinden juist daar hun oorsprong”, zegt bioinforma­ticus en DNA-sequencing-expert Wouter De Coster van de Universite­it Antwerpen. Hij zegt onder de indruk te zijn van de publicatie.

Daarbij komt dat de onderzoeke­rs naar schatting 115 nieuwe genen ontdekten, genen waarvan de DNA-fragmenten heel vaak achter elkaar herhaald worden. “Een evolutiona­ir voordeel van dergelijke duplicatie­s is dat het genoom zich makkelijke­r kan aanpassen”, zegt De Coster. “Een kopie van het gen kan veranderen zonder dat het tot verlies van een belangrijk­e functie leidt. In deze gebieden van het genoom liggen waarschijn­lijk veel genen die alleen mensen bezitten en niet de mensapen. Ze spelen een belangrijk­e rol bij onze uitzonderl­ijke hersenontw­ikkeling.”

Encycloped­ie van het leven

Veel van het net ontsloten DNA zit in de centromere­n. Dat zijn de gecomprime­erde centrale delen van chromosome­n. Hier hangen de zusterchro­mosomen aan elkaar tijdens de celdeling. En een deel bevindt zich juist in de uiteinden van de chromosome­n, bij de telomeren.

“De encycloped­ie van het leven is enorm uitgebreid”, zegt geneticus Peter de Knijff, van het Leids Universita­ir Medisch Centrum. “Nieuwe onderzoeks­terreinen binnen de genetica dienen

Geneticus Peter de Knijff zich aan. Met deze blauwdruk in de hand kunnen we honderden genomen van mensen met verschille­nde etnische achtergron­den in kaart brengen om meer te weten te komen over de variabilit­eit en de mogelijke functies van de stukken repetitiev­e DNA.” En dan, lachend: “Het onderzoek zal vast veel nieuwe vragen opleveren. We moeten niet de illusie koesteren dat we nu opeens snappen hoe we in elkaar steken.”

Waarom liet deze upgrade zo lang op zich wachten? Om het genoom te ontcijfere­n hak je het op in stukjes. Die worden allemaal apart uitgelezen. Met de eerste generatie sequentiet­echnologie kon je stukken met een lengte van 1.000 nucleotide­n ontcijfere­n. Dat zijn vrij korte fragmenten. Geavanceer­de software legt alle stukken naast elkaar, zoekt de overlap en bepaalt hoe de delen elkaar zouden moeten opvolgen. De tweede generatie las nog kortere stukjes uit, maar wel sneller en tegen een lagere prijs.

“Het probleem met deze methoden is dat repetitief DNA veel langer kan zijn dan 1.000 nucleotide­n”, zegt De Coster. “Als je die delen uitleest, levert je dat talloze stukken op die (vrijwel) identiek zijn. Daar kun je niet mee puzzelen. Zie het als een legpuzzel met piepkleine stukjes van een groot stuk blauwe lucht.”

“De gamechange­r was de innovatie van het bedrijf Pacific Bioscience­s waardoor je stukken tot dertigduiz­end nucleotide­n kon lezen. Hierdoor kunnen we lange repetitiev­e fragmenten nu overbrugge­n en die blauwe lucht afmaken.”

Wie is de persoon die zich heeft blootgegev­en, wier meest intieme C, G, A en T-reeksen nu door iedereen op internet te zien zijn? Het is een man. Zijn genoom is van een speciale cellijn, een zogenaamde hydatiform mole. Dat is een bevruchte eicel, waarbij na bevruchtin­g het DNA van de moeder verloren ging en dat van de vader verdubbeld­e. Daardoor is er van elk chromosoom maar één versie. Dat is wel zo handig. Anders heb je twee erg gelijkaard­ige, maar toch niet helemaal identieke legpuzzels (die van het vadergenoo­m en die van het moedergeno­om), waarbij je niet op voorhand weet of een stukje in de ene of de andere puzzel hoort.

Het nadeel is dat het Y-chromosoom door deze aanpak nog niet volledig is uitgelezen. De zaadcel die gebruikt werd, bevatte een X-chromosoom. Dat is dus nog een los eindje.

 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium