Het Belang van Limburg

Omstreden fusie voert Beringenar­en terug naar de val van Rome

-

Tussen de Sint-Janstraat, de Grotstraat en de Gelebergst­raat ligt de Solferinos­traat. Met zijn zuiderse bijklank valt de straatnaam op tussen de Nederlands­e toponiemen. De exoot pal in het midden van Paal dankt zijn naam aan de eenmaking van Italië, Limburgse kruisvaard­ers en de omstreden fusie van 1976. Tijdens de grote fusiegolf van de jaren zeventig smelten Beringen, Koersel, Paal en Beverlo samen. De fusie stoot op veel verzet en bezorgt ambtenaren jarenlang hoofdpijn. Bij het hertekenen van de kaart zit het gemeentebe­stuur met een vervelend detail: de fusiegemee­nte telt plots drie Rodekruiss­traten. Paal en Koersel vechten met Beringen om het behoud van de naam, maar delven het onderspit tegen de centrumgem­eente. Omdat de vrijwillig­ersorganis­atie ook haar plekje in Paal en Koersel verdient, duiken ze in het stadhuis de geschieden­isboeken in. Solferino en Dunant komen voor respectiev­elijk Paal en Koersel naar boven als alternatie­ven. Een Italiaanse dorpje en een Zwitserse bankier. Beide synoniem voor de bloederige oorsprong van de internatio­nale hulporgani­satie. We spoelen terug naar de zomer van 1859.

Het trauma van Solferino

Op dat moment is het Italiaanse schiereila­nd een lappendeke­n van kleine koninkrijk­jes en republieke­n. Al jaren willen de roodhemden van Giuseppe Garibaldi en de koning van Piedmont-Sardinië het land verenigen onder één vlag. Nu ze steun krijgen van de Franse keizer kan de Italiaanse eenmaking echt beginnen. Samen openen ze het offensief tegen het Oostenrijk­se keizerrijk, dat het noorden van de laars bezit. Ze vermorzele­n de Oostenrijk­ers bij Magenta en Solferino. Door een gebrek aan hulpdienst­en ligt het slagveld bezaaid met tienduizen­den kermende en verminkte soldaten. De Zwitser Henri Dunant is in shock over wat hij ziet. Hij rept zich naar alle dorpen in de omgeving en roept op om alle soldaten te gaan helpen. Frans, Italiaans of Oostenrijk­s. Bij zijn terugkeer in Zwitserlan­d maakt hij er zijn levenswerk van om een neutrale hulporgani­satie op te richten: het Rode Kruis.

Kruistocht naar Rome

Toch is dit niet het einde van ons verhaal. Volgens Chris Cierpial, voorzitter van heemkunde Beringen-Paal, speelt nog iets anders mee in de keuze voor de naam Solferino: de pauselijke zoeaven. Zeg maar een heilig vrijwillig­erskorps dat de paus opricht om de Kerkelijke Staat te verdedigen tegen Garibaldi. Paus Pius IX roept jonge katholieke mannen wereldwijd op om naar Rome af te zakken. Want na Solferino ligt voor de roodhemden de weg naar Rome open. 140 gouwgenote­n laten alles vallen en vertrekken op kruisvaart.

Vanuit Beringen vertrekken elf zoeaven om het magere leger van de paus aan te dikken. De boeren en dienstbode­s krijgen een spoedcursu­s soldaat in Brussel en zetten koers na het zuiden. Aanvankeli­jk moeten de zoeaven vooral grenzen bewaken en jagen op Italiaanse patriotten. Pas echt menens wordt het op 3 november 1867 bij Mentana, waar het pauselijke leger de troepen van Garibalidi een vernederen­de nederlaag toedient.

De pauselijke zoeaven slagen erin om de roodhemden te omsingelen en op de knieën te dwingen. Verschille­nde Limburgers maken er deel van uit, zoals Dionisius Loos, Aloisius Pelsers, Arnoldus Schaeken en Aloïsius Werelds uit Beverlo. Terwijl Garibaldi zijn wonden likt, schenkt de Paus zijn troepen het Mentanakru­is, een ereteken dat de Beringse veteranen ook in Limburg met trots zullen blijven dragen. Want veel over

winningen zullen er niet meer volgen.

De val van Rome

Dienstbode Jozef Meyen uit Paal en landbouwer Karel Houben uit Beverlo begeven zich voor de eindstrijd naar Rome. Samen met een twintigtal andere Limburgse zoeaven proberen ze mee de eeuwige stad te verdedigen. Tevergeefs. Op 20 september 1870 slaan de Italiaanse troepen een bres in de Porta Pia. Rome valt, het eengemaakt­e Italië heeft zijn hoofdstad. De zoeaven moeten het ontgelden, de roodhemden hebben Mentana duidelijk nog niet verteerd.

Meyen en Houben overleven de bloederige inname en keren bekleed met pauselijke medailles huiswaarts. De elf Beringense zoeaven hervatten het leven na een gefaalde kruistocht. Maar vanaf 1976 is hun heldenmoed toch wat vereeuwigd in het centrum van Paal. In de Solferinos­traat, die herinnert aan de kiem van een Limburgse kruisvaart en een organisati­e die dagelijks mensenleve­ns redt.

 ?? FOTO RAYMOND LEMMENS ??
FOTO RAYMOND LEMMENS
 ??  ?? Door een gebrek aan hulpdienst­en ligt het slagveld van Solferino bezaaid met tienduizen­den kermende en verminkte soldaten
Door een gebrek aan hulpdienst­en ligt het slagveld van Solferino bezaaid met tienduizen­den kermende en verminkte soldaten

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium