Het Belang van Limburg

Bij gelijke stand zijn penalty’s mogelijk in groepsfase

-

Zondag begint de derde speeldag en wordt de eindstand in groep A al opgemaakt. Wat gebeurt er als twee, drie of vier landen met gelijke punten eindigen? In eerste instantie wordt dan naar de punten en de goals in het onderlinge duel gekeken. Pas als dat gelijk is, telt het doelsaldo uit álle groepsmatc­hen. Opvallend: als twee teams onderling volledig gelijk eindigen en in de derde groepsmatc­h tegen elkaar spelen, nemen zij na 90 minuten strafschop­pen. De kans dat dat voorkomt, is heel erg klein.

Dit is de volgorde van de criteria die het reglement voorziet bij gelijke punten:

a. Punten in de onderlinge duels.

b. Doelsaldo uit de onderlinge duels.

c. Meeste goals gescoord in onderlinge duels.

d. Als na a tot en met c nog twee of drie teams ex aequo staan, worden a tot en met c opnieuw toegepast op de teams die dan nog ex aequo staan.

e. Doelsaldo in alle groepsmatc­hen.

f. Meeste goals gescoord in alle groepsmatc­hen.

g. Aantal zeges in alle groepsmatc­hen.

h. Minste kaarten (rode kaart=3 punten, gele kaart=1 punten, uitsluitin­g wegens twee keer geel= 3 punten).

i. Ranking van het EK-kwalificat­ietoernooi.

Uitzonderi­ng: als twee teams (niet 3 of 4) met evenveel punten, evenveel gescoorde en evenveel geïncassee­rde goals in de laatste groepsmatc­h tegen elkaar spelen, zullen zij strafschop­pen trappen.

 ?? FOTO BELGAIMAGE ?? Mexico ‘86: Leo Van der Elst zet de beslissend­e penalty om tegen Spanje. Op Euro 2020 zijn strafschop­pen in de groepsfase al mogelijk.
FOTO BELGAIMAGE Mexico ‘86: Leo Van der Elst zet de beslissend­e penalty om tegen Spanje. Op Euro 2020 zijn strafschop­pen in de groepsfase al mogelijk.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium