Het Belang van Limburg

Hoe kaartspel bridge Inge Schilderma­ns aan de top van Nyrstar België bracht

- Dominiek Claes

Ze is een echte Peltse, en kreeg ooit nog les van stagiair-leraar Stijn Meuris in het Koninklijk Atheneum van Overpelt. Maar sinds twee jaar staat ze aan het hoofd van de zinkbedrij­ven Nyrstar in Pelt en Balen. Met dank aan het kaartspel bridge.

Inge Schilderma­ns studeerde scheikunde aan de UHasselt, en later aan de UGent, en keerde voor haar doctoraat in de anorganisc­he scheikunde terug naar de UHasselt. Haar eerste job vond ze bij het toenmalige technologi­ebedrijf Alcatel in Geel. “Maar zoals zovele grote bedrijven in die tijd, verhuisden ze de feitelijke productie naar lage loonlanden, voornameli­jk in het gewezen Oostblok”, zegt Inge Schilderma­ns. “Ik begreep al snel dat dat verhaal eindig was.”

Even later, in 2007, belandde ze bij het toenmalige Umicore in Balen, in naam de voorloper van zinkverwer­ker Nyrstar in Balen en Pelt. “Dat gebeurde eerder toevallig”, vertelt Inge Schilderma­ns. “Luc Vos, een bridgemakk­er van mij, liet zich ontvallen dat er wel een plek vrij was, daar in Balen. En van het een kwam het ander.”

Eerste vrouw

Inge Schilderma­ns ging er aanvankeli­jk aan de slag als procestech­noloog, toen de eerste vrouw in die functie. Maar dat hield haar niet tegen, integendee­l. “Helemaal mijn ding”, lacht ze. “Ik werd er snel geacceptee­rd.” Na een aantal interne tussenstap­pen werd ze in september 2019 aangesteld tot general manager van Nyrstar België. In die functie is ze nu de baas van 570 medewerker­s, van wie 150 in Pelt. “Je moet de vestiginge­n van Balen en Pelt als één zinkfabrie­k zien”, legt ze uit. “Gelukkig heb ik de fabriek van binnenuit goed leren kennen. Dat helpt zeker bij het nemen van beslissing­en. Ik betrek ook graag de mensen bij het nemen van die beslissing­en. Zij weten vaak heel

precies waar het kalf gebonden ligt.”

Handbal

Minder bekend misschien is dat Inge Schilderma­ns ook een stevige carrière als handbalspe­elster heeft uitgebouwd. Bij Neerpelt en Hechtel speelde ze aan de Belgische top, en ze verdeelde ook het spel bij de nationale handbalplo­eg. “Dat heeft mij mooie internatio­nale reizen opgeleverd”, blikt ze tevreden terug. “En wellicht ook mijn doorzettin­gsvermogen. Ik ben ook een vurige pleitbezor­gster van meer vrouwen in de STEM-richtingen (wetenschap, technologi­e, engineerin­g en wiskunde). Ik ben blij dat er nu al meer dames in dergelijke functies te vinden zijn.”

Nyrstar Balen/Pelt is één van de grootste zinksmelte­rs ter wereld. Dat is niet niks.

“Ik ben daar echt trots op. Ik weet mij hier omringd met zeer bekwame en technisch hoogstaand­e mensen, die met veel passie en kennis hun job uitvoeren en aan één touw trekken als dat nodig is. Zink zie je ook overal om je heen: in de wagen waarmee je rijdt, in tandpasta en zonnecrème, tot in de ritssluiti­ng van je broek. Zink gaan we altijd en overal nodig hebben.”

Nyrstar heeft wel een turbulente periode gekend op aandeelhou­dersniveau. Een aantal kleinere aandeelhou­ders spreken onomwonden van een ‘coup’ door de nieuwe eigenaar Trafigura. Is die storm gaan liggen?

“Ik bemoei mij niet met die zaak, de rechtbank zal zich daar wel over uitspreken. Ik focus mij op onze activiteit­en in België. Wat ik wel weet is dat sinds de overname door Trafigura, nu twee jaar geleden, er weer ruimte is om te investeren. Voordien moesten we elke euro niet éénmaal, maar driemaal omdraaien. Dat is nu toch wel een wereld van verschil.”

Nyrstar Balen/Pelt is een bedrijf met een enorme geschieden­is in de buik van de toenmalige Generale Maatschapp­ij: van Vieille Montagne en Union Minière, over Umicore tot Nyrstar. Maar het blijft een oubollig imago meeslepen.

“Als je deze industriël­e gebouwen van buitenaf bekijkt, zien ze er inderdaad oud uit. Maar binnenin speelt er zich een hoogtechno­logisch wonder af. Bovendien hebben wij altijd gepionierd in duurzaamhe­id. In plaats van een beroep te doen op fossiele brandstoff­en, hebben wij als één van de eersten gekozen voor elektricit­eit. We zijn een echte grootverbr­uiker: Nyrstar verbruikt in een jaar tijd ongeveer evenveel stroom als de hele stad Leuven. We zijn echte voorlopers op het vlak van duurzaamhe­id. Het is daarom heel belangrijk dat wij duurzame, groene energie aankopen, en daarin blijven investeren.

Nu draaien we al voor de helft op groene stroom. Met dank ook aan de vogelvrien­delijke windmolens op onze terreinen, de reuzenbatt­erij in Balen en het Solar Park in Lommel. Bovendien is zink een 100 procent recycleerb­aar materiaal. Er zal altijd zink zijn.”

 ?? FOTO DICK DEMEY ?? Inge Schilderma­ns, CEO van Nyrstar België: “Deze gebouwen mogen misschien oud lijken, binnenin speelt zich een hoogtechno­logisch wonder af.”
FOTO DICK DEMEY Inge Schilderma­ns, CEO van Nyrstar België: “Deze gebouwen mogen misschien oud lijken, binnenin speelt zich een hoogtechno­logisch wonder af.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium