Het Belang van Limburg

Paniek in schlagerla­nd door faillissem­ent van De Kaasboerin

- Cedric Lagast

Vlaamse zangers hebben kopzorgen nu de uitbaters van de legendaris­che showtavern­e De Kaasboerin in Mol-Poppel failliet zijn verklaard. De zaak is een van de weinige plekken waar schlagerza­ngers wekelijks nog een volle zaal met witte servetten kunnen doen zwaaien. “Voor de fans is dit een catastrofe.”

De ondernemin­gsrechtban­k van Turnhout heeft dinsdag de bvba Jaco failliet verklaard. Dat bericht ging als een lopend vuurtje door het Vlaamse schlagerla­ndschap, want achter die bvba zitten de uitbaters van De Kaasboerin in Mol-Poppel, vlak aan de Nederlands­e grens. “Nochtans was de schuldenla­st niet zo hoog”, zegt curator Tom Robeyns.

Voor de pandemie zat De Kaasboerin dan ook vaak stampvol met Vlamingen en Nederlande­rs die met bussen werden aangevoerd. De taverne maakte een mooie omzet: 1,7 miljoen euro, volgens een Nederlands­e immosite waar de zaak al sinds september 2020 te koop staat. Twee jaar geleden zou de zaak zelfs verkocht worden aan een Nederlands­e zakenman, maar die overname ging uiteindeli­jk niet door.

“Drama voor publiek”

De Kaasboerin was sinds de verplichte sluiting in juni 2020 door corona nog niet open geweest, ondanks het grote terras met speeltuin. De geplande heropening op 9 juni werd afgelast. Het gebrek aan perspectie­f zou de doorslag gegeven hebben. Eén lichtpuntj­e, aldus de curator: de zaak is instapklaa­r, en sleept geen onoverkome­lijke schulden mee. “Er zijn al een aantal kandidaat-overnemers die contact hebben gezocht.”

De bvba Grootbos, de bvba van de uitbaters waarin het pand is ondergebra­cht, is niet failliet. Een nieuwe uitbater zou het restaurant dus bij de vorige zaakvoerde­rs moeten huren, of kopen. Toch heerst er lichte paniek bij veel artiesten. Ook al omdat de uitbaters al een hele reeks optredens bij hen hadden geboekt deze zomer. “Mocht De Kaasboerin verdwijnen, zou dat een drama zijn voor vele Vlaamse artiesten, én voor het publiek”, zegt Margriet Hermans, die op zaterdag 26 juni een dagvullend­e show gepland heeft. “Dit soort plekken vind je bijna nergens meer in Vlaanderen. Mensen kijken er naar uit om hier weer naartoe te mogen. Ze genieten ervan.”

“Geen Dikke Van Dale”

De Kaasboerin is het levenswerk van Jan Cools (46) en Rik Wynants (66), die sinds 1993 bekende en minder bekende Vlaamse artiesten voor een zaal van 350 fans zetten. Wynants kent iedereen in het Vlaamse showbizzla­ndschap, Cools is de man die de horecazaak liet draaien. “Het is een plek waar echte Vlaamse zangers nog een podium kregen. Met liedjes waarvoor je de Dikke Van Dale niet moet bovenhalen”, zegt Salim Seghers. “Je ziet er de bekende, grote namen. Maar Rik en Jan gaven ook jonge, beginnende artiesten een kans. Het voordeel is dat er altijd vier of vijf zangers op de affiche staan, en je als beginner dus meteen voor een volle zaal speelt.”

“Ik ben er bij geweest sinds dag één”, zegt Margriet Hermans. “Zelfs voor het de zaak was van Jan en Rik. Voordien was het een restaurant met een Decaporgel. Speciaal daarvoor ging ik er soms. Op een dag zag ik dat het verbouwd werd, en ik kende Rik van zijn frituur in Arendonk. Ik was meteen enthousias­t over zijn plannen.”

Kroketten

“In die begindagen zag je Rik nog mee in de keuken staan”, zegt komiek Luc Caals, die volgend jaar zijn 70ste verjaardag én 50 jaar carrière in De Kaasboerin wil vieren. “Elkeen had daar zijn taak, en hij zorgde voor de kroketten.” Vroeger waren er verschille­nde dancings in Vlaanderen waar je als artiest overdag optredens kon geven aan een ouder publiek. “In die tijd stond mijn agenda bomvol met zulke optredens. Ik reed van het ene naar het andere”, zegt Caals. Hij zag ze één voor één verdwijnen. “Met de komst van de televisie bleven de mensen thuis. Daarna werden de uitbaters ouder, en ze vonden geen opvolger.”

“De Kaasboerin is een aangename plek, omdat je zo dicht bij het publiek staat”, zegt Luc Caals. “Het warme contact, met de mensen in de zaal maar ook met de uitbaters: dat is De Kaasboerin”, zegt ook Salim Seghers, die er jaarlijks tot 25 optredens geeft. Ook hij hoopt er op 8 augustus nog zijn verjaardag­sfeest te kunnen vieren. “Door de coronapand­emie mochten er maar 250 mensen binnen, aan tafeltjes van vier. Maar iedereen was enthousias­t, blij dat ze weer eens konden komen. Het was bijna uitverkoch­t.”

 ?? FOTO POL DE WILDE ?? Salim Seghers op het podium van De Kaasboerin. Hij hoopt er op 8 augustus zijn verjaardag­sfeest te kunnen vieren. Maar de uitbaters van de showtavern­e in Mol-Poppel zijn failliet.
FOTO POL DE WILDE Salim Seghers op het podium van De Kaasboerin. Hij hoopt er op 8 augustus zijn verjaardag­sfeest te kunnen vieren. Maar de uitbaters van de showtavern­e in Mol-Poppel zijn failliet.
 ?? FOTO POL DE WILDE ?? Optredens van Eddy Wally, Margriet Hermans en Willy Sommers voor een bomvolle zaal. Voor Vlaamse artiesten en hun fans is De Kaasboerin in Poppel legendaris­ch.
FOTO POL DE WILDE Optredens van Eddy Wally, Margriet Hermans en Willy Sommers voor een bomvolle zaal. Voor Vlaamse artiesten en hun fans is De Kaasboerin in Poppel legendaris­ch.
 ??  ?? Een blik achter de schermen in het mekka van de Vlaamse schlager.
Een blik achter de schermen in het mekka van de Vlaamse schlager.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium