Het Belang van Limburg

Matexi bekijkt opnieuw ontwikkeli­ng van nieuwe wijk op site sigarenfab­riek

Op de site van de voormalige sigarenfab­riek in de Willem II-straat onderzoekt Matexi de mogelijkhe­den voor de ontwikkeli­ng van een residentië­le buurt. Het gaat om ongeveer 2,5 hectaren woongebied.

- Mireille Maes

Zo’n 200 omwonenden van de site net buiten het centrum van Overpelt werden vrijdag via een brief op de hoogte gebracht. Twee jaar geleden werd het terrein nog in de etalage gezet samen met het aansluiten­de woninguitb­reidingsge­bied, samen goed voor bijna 15 hectaren. “Er is geen verkoop uit voortgekom­en en omdat ons project Kattestraa­t intussen goed loopt, beslisten we om ook de mogelijkhe­den voor het woongebied aan de Willem-II straat te onderzoeke­n”, legt Hendrik Schreurs, Project Developer bij Matexi uit. Omdat de ontwikkela­ar de buren bij dit verhaal wil betrekken, kregen 200 Peltenaren vrijdag dus een brief. “We zetten meer en meer in op participat­ieve processen, waarbij buurtbewon­ers in een vroeg stadium worden betrokken. Zeker bij diegenen van enige omvang. Concreet nodigen we geïnteress­eerde omwonenden uit op een van de klankbordg­roepen. Dat zijn digitale gesprekken van ongeveer tien mensen waarin we meer in detail gaan uitleggen wat onze visie op de site is en waarom. We lichten daar dingen toe en vragen input en feedback van omwonenden”, legt Schreurs uit.

Plannen

Voor uitspraken over hoe de buurt er precies gaat uitzien, is het nog te vroeg. “De woonbuurt met 65 woningen in de Kattestraa­t, niet ver van Willem II, bestaat uit moderne en duurzame eengezinsw­oningen. Sowieso gaan we voor de site aan Willem II uit van een mix van woonvormen waarbij duurzaamhe­id en betaalbaar­heid centraal staan. Net als bij onze andere projecten is hier ook aandacht voor groen. Minstens 35 procent van de 2,5 hectaren is gereservee­rd voor onbebouwde groene ruimte. Samen met een landschaps­architecte­nbureau zijn we aan het bekijken welk ontwerp het best past bij de bestaande buurt én het grote stuk woonuitbre­idingsgebi­ed ten zuiden van de site.” Matexi gaat zelf de site ontwikkele­n. Het is niet de bedoeling dat er vrije gronden worden verkocht.

Rest

De rest van het gebied - ruim 12 hectaren - blijft liggen. Initieel, in 2010, was het de bedoeling dat er een wijk van in totaal 450 huizen zou komen. Maar omdat het merendeel van de percelen woninguitb­reidingsge­bied is, konden die gronden niet worden verkaveld. Plannen voor die gronden zijn er nog niet.

De gemeente Pelt vindt het goed dat de site wordt bebouwd. “De terreinen waar het nu om gaat, zijn bouwgronde­n. Dat daar huizen komen, is een goeie zaak voor Pelt. Wij zijn een aantrekkel­ijke gemeente en woongelege­nheid vlakbij het centrum van Overpelt is altijd mooi voor jonge gezinnen”, reageert burgmeeste­r Frank Smeets (CD&V).

 ?? FOTO GVB ?? Minstens 35 procent van de 2,5 hectaren is gereservee­rd voor onbebouwde groene ruimte.
FOTO GVB Minstens 35 procent van de 2,5 hectaren is gereservee­rd voor onbebouwde groene ruimte.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium