Het Belang van Limburg

ZONHOVEN/ OUDSBERGEN

- Geert Houben

De 27-jarige Genkenaar S.F. is vrijdag in Hasselt veroordeel­d tot acht jaar cel. Hij is de spilfiguur in een mislukte plundering van een Zonhovense cannabispl­antage waarna negentien schoten werden gelost. Een achtervolg­ing eindigde uiteindeli­jk in een zwaar ongeval in Oudsbergen.

Het was op 16 april vorig jaar dat een Albanese bende en een clan van zeven Belgen met hoofdzakel­ijk Turkse roots met elkaar clashten. Vier Albanezen zakten ’s nachts vanuit Antwerpen naar Zonhoven af om een cannabispl­antage langs de Elstrekenw­eg met bijna 2.200 planten te plunderen. De mannen knipten gedurende vier uur, waarna de uitbaters via een bewakingsi­nstallatie doorkregen dat er ongewenst bezoek was.

In een Ford Ranger daagde de eigenaar van de loods, de 34-jarige F.B., op. Hij was in het gezelschap van hoofdrolsp­eler S.F. Ze losten meteen enkele schoten die de buurt opschrikte­n. In hun pickuptruc­k zetten ze daarop de achtervolg­ing op twee Albanezen in hun Fiat Bravo in. Op de Weg van Zwartberg ging de wagen over de kop. Er waren sporen van een kogelinsla­g en aanrijding te zien. De inzittende­n wisten in allerijl een bos in te vluchten. Een buurtbewon­er die alles zag gebeuren en een sterke cannabisge­ur rond de wagen opmerkte, alarmeerde de politie.

Tweede plantage

Op basis van onder meer camerabeel­den, een aangetroff­en iPhone en telefonieo­nderzoek kon de politie de Albanezen identifice­ren en arresteren. De andere clan wisten de speurders in beeld te brengen dankzij onderzoek naar de cannabispl­antage in de Elstrekenw­eg. Verder speurwerk leverde nog een tweede plantage met 1.250 oogstrijpe planten op. Ze stonden op de zolder van een woning in Diepenbeek. De 35-jarige bewoonster is veroordeel­d tot drie jaar cel, waarvan de helft met uitstel.

Celstraffe­n

Ook in Diepenbeek vervulde S.F. een belangrijk­e rol. Hij zette de plantage mee op. Het komt de Genkenaar nu op acht jaar cel en de verbeurdve­rklaring van een vermogensv­oordeel van 75.000 euro te staan. De 35-jarige Zonhovenaa­r F.B., die de schoten loste en eigenaar van de loods met de 2.173 planten, moet zes jaar naar de cel. De Albanezen kregen straffen tot vijf jaar cel opgelegd. Voor de overige daders had de rechter twee tot drie jaar cel in de aanbieding, waarvan in sommige gevallen deels met uitstel. De proceskost­en lopen op tot meer dan 17.000 euro, aan netbeheerd­er Fluvius is een schadeverg­oeding van 58.600 euro toegekend omdat de daders illegaal elektricit­eit aftapten in de cannabispl­antages.

 ?? FOTO
TOM PALMAERS ?? De Albanezen plunderden in Zonhoven langs de Elstrekenw­eg een cannabispl­antage met bijna 2.200 planten.
FOTO TOM PALMAERS De Albanezen plunderden in Zonhoven langs de Elstrekenw­eg een cannabispl­antage met bijna 2.200 planten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium