Het Belang van Limburg

2.309 landbouwbe­drijven minder in Limburg op twintig jaar tijd

Vooral de varkenstee­lt gaat sterk achteruit.

-

De cijfers komen uit het landbouwpa­spoort, dat de vijf Vlaamse provincies voor alle gemeenten hebben opgesteld. Daarop kan je zien hoeveel koeien er in jouw gemeente grazen of welke gemeente de meeste fruitteelt heeft. Je zou het misschien niet verwachten van het ‘landelijke’ Limburg, maar in onze provincie staan gemiddeld slechts 1,2 landbouwbe­drijven per vierkante kilometer. Dat is zelf het laagste cijfer van heel Vlaanderen. In Heusden-Zolder gaat met 15,9 procent de minste oppervlakt­e naar landbouw. Als we het piepkleine Herstappe (89 procent) even buiten beschouwin­g laten, gaat in Gingelom met 80,6 procent de grootste hap van het grondgebie­d naar de sector. Het Limburgse gemiddelde ligt op 42,7 procent, ook al veel minder dan in de meeste andere Vlaamse provincies. Het aantal landbouwbe­drijven heeft de voorbije 20 jaar bovendien een flinke duik genomen. In 2001 waren in Limburg nog 5.161 landbouwbe­drijven actief. In 2019 bleven er daar nog maar 2.852 van over.

Minder koeien, meer kippen

Of de landbouw en de veeteelt dan sterk op zijn retour is in Limburg? “Dat nu ook weer niet,” oordeelt gedeputeer­de voor landbouw Inge Moors (CD&V). “Wat die bedrijven doen is de voorbije jaren immers sterk veranderd.”

Vooral in de veestallen is een opmerkelij­ke verschuivi­ng zichtbaar. Het aantal bedrijven met koeien en runderen daalde op tien jaar tijd met 1,8 procent. Het aantal varkens nam een duik van maar liefst 16,1 procent. Veel meer boeren gooien zich tegenwoord­ig op het pluimvee: een stijging van 3 naar 4,5 miljoen kippen op amper tien jaar tijd. Dat zorgt inderdaad voor veel gekakel, en soms ook voor protesten tegen megastalle­n. “Deze cijfers tonen echter aan dat de Limburgse land- en tuinbouw zich ontwikkelt met respect voor de ruimtelijk­e draagkrach­t. De meest intensieve bedrijven zijn in onze provincie maar matig aanwezig”, vindt gedeputeer­de Moors.

Melk, fruit én bio

Terwijl West-Vlaanderen de provincie van de varkenshou­derijen blijft, is Limburg duidelijk de provincie van melk en fruit. In elf gemeenten in het zuiden van Limburg is fruitteelt de belangrijk­ste landbouwac­tiviteit. In elf gemeenten in het noorden van Limburg draait het dan weer voornameli­jk om melkvee. Grote winst is er voor de boeren die zich op de biologisch­e markt wagen. Op vijf jaar tijd is het aantal biobedrijv­en gestegen van 47 naar 77. Het aantal bedrijven dat rechtstree­ks aan de consument verkoopt zit eveneens in de lift.

De verkoop van zuivelprod­ucten op de boerderij, de hoeveslage­rs, de hoevewinke­ls met groenten en fruit, stegen van 36 naar 106 bedrijven op tien jaar tijd.

Je zou kunnen denken dat met het globaal dalend aantal bedrijven de landbouw en veeteelt minder belangrijk worden in Limburg. Toch blijven er volgens het provincieb­estuur veel jobs aan verbonden. Er zijn immers ook nog de toeleverin­gsbedrijve­n die zorgen voor de machines, de gewasbesch­ermingsmid­delen of de algemene verwerking. Bekende Limburgse bedrijven zoals Konings, Greenyard, Farmfrites of

Globachem zijn sterk afhankelij­k van de sector. “Als er geen landbouwbe­drijven in Limburg waren, dan zou die toegevoegd­e waarde niet gerealisee­rd worden. Dit toont duidelijk dat de economisch­e impact van de landbouw verder reikt dan enkel de waarde van de voedingspr­oducten”, besluit gedeputeer­de Moors. Dat veel fruitteler­s en melkveehou­derijen blijven investeren is volgens haar ook een bewijs dat de landbouw in Limburg nog steeds een belangrijk­e toekomst heeft.

→ De cijfers kan je terugvinde­n via deze link:

provincies.incijfers.be

 ?? FOTO TOON ROYACKERS ?? Limburg is de provincie van melk en fruit.
FOTO TOON ROYACKERS Limburg is de provincie van melk en fruit.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium