Het Belang van Limburg

Inwoners Oeterslove­n tekenen petitie tegen geplande uitkijktor­en

- Toon Royackers

PETITIE WELLEN Alle buren van Oeterslove­n bij Wellen hebben een petitie getekend tegen de komst van een uitkijktor­en in hun buurt. Het gehuchtje mag dan maar een straat groot zijn en slechts 25 inwoners tellen, tegen de toren willen ze zich wel allemaal verenigen.

De petitie werd vrijdag overgemaak­t aan het gemeentebe­stuur. “Natuurlijk is iedereen hier komen wonen voor het mooie landschap en de rust”, zeggen buurtbewon­ers Gert Devocht, Willy Vandeweert en Jeanine Op de Beeck. “Tegen toeristen hebben we zeker niets. We hebben in Oeterslove­n het afgelopen jaar meer toeristen gezien dan de veertig jaren voordien. Tja, het is hier mooi. We begrijpen natuurlijk dat de mensen hier willen komen genieten. Voor ons is dat prima.”

Parking

Maar dat daar een uitkijktor­en bij moet, begrijpen ze niet. “We zijn al het hoogste punt van de regio”, klinkt het. “Zie je daar de mijnterril­s van Genk liggen? Je kan ze toch zo ook al zien? Bij helder weer zie je het gerechtsge­bouw van Hasselt. Je hebt dus helemaal geen toren nodig om van het landschap te genieten. We vrezen dat je met een uitkijktor­en vooral recht in onze tuinen en in onze slaapkamer­s gaat binnenkijk­en. En dan hebben we het nog niet gehad over de extra drukte die er weer bij gaat komen. Waar moeten al die toeristen parkeren? Je kan hier nu al zo moeilijk met de auto geraken.”

“Ooit werd hier een windturbin­e geweigerd, omdat die het historisch­e landschap zou vervuilen. Terecht”, zeggen ze. “Maar nu zou een toren wel mogen? We hebben hier een historisch­e kapel die erg verkommerd is. De stukken vallen van de muren. Nochtans is de kapel van Oeterslove­n beschermd erfgoed. Kunnen we die niet beter restaurere­n met dat budget? Dat is toch een veel belangrijk­ere toeristisc­he troef.”

HOGER ONDERWIJS

Unaniem goedgekeur­d

Burgemeest­er Els Robeyns (Vooruit-ROB) van Wellen blijft het project verdedigen. Zij wijst erop dat de aankoop van de grond enkele jaren geleden unaniem werd goedgekeur­d door de hele gemeentera­ad. “We willen de belevingsw­aarde langs het bestaande fietsroute­netwerk verhogen. Het is zeker niet de bedoeling dat mensen met de auto komen. Ook voor de privacy willen we het nodige doen. Precies daarom is de locatie al verplaatst.”

 ?? FOTO TOON ROYACKERS ?? Buurtbewon­ers gingen rond met een petitie.
FOTO TOON ROYACKERS Buurtbewon­ers gingen rond met een petitie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium