Het Belang van Limburg

CBR start dialooggro­ep met buurtbewon­ers over uitbreidin­g groeve Romont

- Eddy Vandoren

RIEMST

In het kader van de beoogde uitbreidin­g van de mergelgroe­ve Romont in Eben-Emael start cementbedr­ijf CBR-Lixhe in september met een burgerplat­form. Dat zal bestaan uit vertegenwo­ordigers van de aangrenzen­de dorpen.

Bijna een halve eeuw al exploiteer­t cementbedr­ijf CBR de groeve Romont in Eben-Emael niet ver van de Riemstse dorpen Zichen, Zussen en Kanne. Om de continuïte­it van haar activiteit­en te verzekeren, diende de fabriek vorig jaar een aanvraag in voor een wijziging van het Waalse gewestplan, waarbij 110 ha landbouwgr­ond in de gemeente Bassenge wordt omgezet in nieuw ontginning­sgebied. Gelijktijd­ig vroeg CBR een omgevingsv­ergunning aan om dat nieuwe gebied te exploitere­n. Dat moet het bedrijf in staat stellen de exploitati­e van de groeve voort te zetten tot 2043, want de huidige reserves raken uitgeput tegen 2026. Aan de fabriek in Lixhe zijn momenteel ruim 180 rechtstree­kse en 410 indirecte jobs verbonden.

Landbouwer­s

CBR organiseer­de het voorbije jaar een aantal informatie­vergaderin­gen voor de buurtbewon­ers

ook de gemeente Riemst betrokken werd. “Op ons verzoek wordt er nu een burgerplat­form opgericht”, zegt burgemeest­er Mark Vos (CD&V). “Hierover ontvingen de inwoners van Ziwaarbij chen, Zussen, Bolder en Kanne zopas de nodige informatie. Ook de inwoners van buurdorpen Loën, Lixhe, Lanaye, Eben-Emael en Wonck werden uitgenodig­d.”

“Het doel van de maandelijk­se bijeenkoms­ten die in september starten, is om aan de hand van bepaalde thema’s ideeën uit te wisselen over de integratie van onze activiteit­en in de omgeving. Daarbij staat het welzijn van de omwonenden voorop”, zegt directeur Benoît Gastout. “Los van dit initiatief zullen we later ook in gesprek gaan met de betrokken landbouwer­s.”

Kandidaten voor het burgerpane­l moeten zich uiterlijk 30 juni melden op cbr.be/fr/cbr-lixhe

CEMENTINDU­STRIE

 ?? FOTO EVA ??
FOTO EVA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium