Het Belang van Limburg

Limburgse Zorgacadem­ie leert aspiraties­onde inbrengen met VR-bril

-

GENEESKUND­E

Het concept werd uitgewerkt met het in VRgespecia­liseerd bedrijf OneBonsai. “Je hebt niet meer nodig dan een VR-bril, twee controller­s en een op maat gemaakte applicatie”, zegt Sylvain Haekens, diensthoof­d Opleiding en Ontwikkeli­ng van het ZOL. “Zo kunnen ze oefenen op een virtuele patiënt. Ze leren hoe ze de aspiraties­onde correct en op de juiste diepte inbrengen en opnieuw verwijdere­n bij patiënten met een tracheotom­ie. Dat is een operatie waarbij een opening in de voorzijde van de luchtpijp wordt gemaakt waarin een buisje wordt gestoken. Er bestaat hiervoor een uitgeschre­ven procedure bij het ZOL.”

“Om die behendighe­id op te bouwen en finesses onder de knie te krijgen, zijn er vier verschille­nde niveaus ingebouwd. Studenten en verpleegku­ndigen kunnen onder begeleidin­g de handelinge­n oefenen en krijgen daar ook virtueel feedback op. Als ze het helemaal onder de knie hebben, kunnen ze het ook in de praktijk zelfstandi­g en steriel uitvoeren. In maximaal vijftien seconden moet zo’n sonde geplaatst kunnen worden. Ik ken geen enkel ander ziekenhuis in Vlaanderen waar op deze virtuele manier de techniek wordt aangeleerd.”

Tandje bijsteken

Het systeem registreer­t meteen ook virtueel uitgevoerd­e handelinge­n zodat de leerresult­aten via het online vormingspl­atform verder verwerkt kunnen worden.

“Per slot van dertig minuten kunnen vier verpleegku­ndigen met twee VR-brillen oefenen”, gaat Haekens verder. “Ze kunnen zelf een tijdslot reserveren en kunnen op dat ogenblik ook in het lokaal om te oefenen op hun virtuele patiënt.”

Volgens Lieve Haumont, opleidings­hoofd Verpleegku­nde van het UCLL, is het project het gevolg van een samenwerki­ng tussen de partners van de Limburgse Zorgacadem­ie. Het gaat hier om het Ziekenhuis Oost Limburg, HBO Verpleegku­nde Genk en Hogeschool UC Leuven-Limburg. De oefeningen gaan voor de verpleegku­ndigen al van start tijdens de zomermaand­en juli en augustus.

“Vanaf september steken we een tandje bij”, zegt Ruben Indekeu, educatief technisch ontwikkela­ar van het ZOL. “Het is een project waarmee de status van het ZOL bevestigd wordt als innovatiev­e zorginstel­ling. En er is nog veel meer in aantocht waarbij de VRtraining een belangrijk­e rol zal spelen. Ik denk onder meer aan decubitus, delirium en VAC-therapie. De VR-opleiding zal zowel in Genk als in Leuven gegeven worden.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium